Kemencei Erdei Múzeumvasút, Magyarország

Közzétéve Magyarország
Ha Börzsöny, akkor kiindulópontként Kemence. Ha Kemence, akkor erdei kisvasút. Ha valami egészen vadregényes, érintetlen tájra vágysz, keresd fel a Csarna-völgyet és utazz egy jót a kisvasúttal! Gyermekes családoknak kötelező program!

(4.4/5)

Közel egy évtizede tart családi lelkesedésünk a kemencei kisvasút iránt. Ugye ismerős, amikor az ember fiának korszakos rajongásai vannak: hol kisvasút, hol repülő, hol valami más. Így voltunk (vagyunk) ezzel mi is, és így fedeztük fel magunknak Kemencét.

Ebben a beszámolóban nem szeretnék bővebben kitérni a kemencei kisvasút 1900-as évek elejétől tartó építésre, történetére, szomorú pusztulására, a kiskocsik típusaira stb., mindezekről kimerítő információt találsz a világhálón.


Inkább a vasút újjászületését, egy lelkes és önzetlen csapat munkáját említem meg elsősorban, mely ezt az egészet működteti, azaz a Kisvasutak Baráti Körének (KBK) tagjait. Mert megérdemlik…

2000-ben, jelképes összegért bérelte ki a KBK az Ipoly ZRt-től a vasút telephelyét és múzeumot hozott létre. Még akkor tavasszal megkezdődött a felújítás, mely azóta is folyamatosan tart.
A napjainkban már kizárólag személyszállításban érdekelt kisvasút az évszázados csarnavölgyi nyomvonal közel 4 kilométeres szakaszán, Kemence és Feketevölgy állomások között, menetrend szerint, hétvégén és ünnepnapokon közlekedik – idén április 6. és október 27. között.
Kérésre külön vonatot, akár más időpontban is tudnak biztosítani, iskolás csoportoknak remek program.

A lelkesedésük közel 20 év távlatából sem múlt el: az egyesület tagjai az országban egyedülálló módon önkéntesen végzik a munkát, ki hobbiból, ki kikapcsolódásként, ki nyugdíjas vasutasként.

A kemencei kisvasút különleges napjai

Minden évben vannak különleges napok a kemencei kisvasút életében, 2019. év második felében az alábbiak:
– július 27.: kisvasúti nap,
– augusztus 20.: ünnepi különvonatok,
– szeptember végén: szarvasbőgést hallgató vonatok,
– október 23.: ünnepi különvonatok,
– október 26.-27.: szezonzáró vonatozás,
– december 7.: mikulásvonat (ingyenes!),
– december 31.: szilveszteri különvonat.

Az ország egyetlen 600 mm-es nyomtávolságú múzeumvasútján időnként nyílt napot is szerveznek, ilyenkor várják az érdeklődők segítségét a pályafelújítási munkákhoz.
De nem csak a pálya karbantartása, hanem az ott található kis vasúti kocsik, mozdonyok megóvása is cél. Folyamatosan újítják fel és helyezik forgalomba a kiskocsikat is. A reménytelen esetek egy szabadtéri múzeumban láthatóak kiállítva.

A szabadtéri múzeum mellett egy eredeti kovácsműhely is várja az érdeklődőket, az épületben erdészeti és vasút történeti kiállítást is megtekinthetünk.

Ha mindent láttunk a múzeum területén, ideje vonatra szállnunk!
Hol vadregényes, érintetlen tájakon, hol a patak partján, hol a patak felett egy hídon, hol a fejünk felett összenőtt fák alkotta alagútban visz az utunk.

Csak a mozdony hangja és a madarak csicsergése töri meg a csendet. Megállunk a Kőrózsa Panziónál (amúgy itt nagyon jól főznek) és a strandnál is, majd robogunk tovább, egészen a Feketevölgy végállomásig tart az út.

A Feketevölgy Panziótól számos turistaút indul a Börzsönybe, de ha csak egy pár száz méter gyalogláshoz van kedvünk, akkor megnézhetjük a kisvasút még felújításra váró szakaszának egy részét.

Hozz magaddal biciklit is!

A vonat nem vár túl sokat, negyed óra múlva már indul is vissza Kemencére.
Az én személyes ajánlásom azonban az, hogy a visszafelé utat inkább egy könnyű sétával tedd meg, az út a vasúti sínek mellett halad gyönyörű környezetben, egyáltalán nem megerőltető, akár babakocsival is megtehető, végig aszfaltos.
S ha egy elfogadsz egy ötletet, hozz magaddal biciklit – vagy bérelj egyet a Jókai utca 29. szám alatt található Csiga bringa kölcsönzőből – , a vonatra ugyanis felár ellenében ezt is felteheted, s azzal tekerj vissza Kemencére.
Sőt! Ha nagyjából félúton, kiérve a főútra, Diósjenő felé veszed az irányt a bringával, akár még lovakkal is összetalálkozhatsz az úton. Nem mellesleg ez az út is csodaszép!

A Kemencei Erdei Múzeumvasút díjszabása, menetrendje

A múzeum megtekintéséhez jegyet kell vásárolni (300 illetve 150 Ft), a kisvasút díjszabása 300 Ft-tól indul, a megtett táv függvényében.


A vonatok délelőtt 10 órától kb. másfél óránként közlekednek, az utolsó vonat a nyári időszakban 18.15-kor indul vissza a Feketevölgy végállomásról.

További hasznos és naprakész információkért katt ide.

További látnivalók Kemencén:
– Strandfürdő
– Megyeháza
– A 15. századi templom romjai
– Salgóvár romjai
– Tájház

Kellemes időtöltést, jó vonatozást kívánok!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját képi anyag szerepel,
nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!
Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.