Gyömrői Tófürdő, Gyömrő, Magyarország

Közzétéve Magyarország

A Gyömrői Tófürdő a család egyik kedvenc fürdőhelye lett! Magyarország első ökofürdője nemcsak a tó természetessége miatt, de a lenyűgöző erdei környezet, a fürdő tisztasága, a minden igényt kielégítő odafigyelés miatt nyerte el ezt a címet mindannyiunktól. A család minden tagja megtalálta itt a maga szórakozási és vagy éppen pihenési lehetőségét. A közel 100 éves múltra visszatekintő fürdőt egyszer mindenképpen érdemes felkeresni!

(4.6/5)

A fürdő megközelítése

A Gyömrői Tőfürdő Budapesttől kb. 35 km-re található.

  • Autópálya matricával rendelkezőknek: az Üllői út — 4-es főút vonalon kell haladni, majd Vecsésnél az M4-es útra (innentő fizetős!) ráhajtani. Ezen továbbhaladva Üllőnél a 404-es számú útra kell balra fordulni a kijáratnál, majd a körforgalmakat elhagyva Üllői út – Gr. Teleki út a haladási irány. A gyömrői artézi kútnál található körforgalomból kihajtva a Kossuth Lajos utcán kell haladunk tovább, majd a városi temető előtt balra kanyarodunk a Táncsics utcába. Pár száz méter után szintén balra kanyarodva érünk el a fürdőhöz, a Munkás utcába.
  • Matrica nélküli, alternatív útvonal: Árpád híd — Róbert Károly körút — M0/M3/Nyíregyháza/Debrecen/hajtson ki a kijáratnál Miskolc felé — Kacsóh Pongrác út — térjen rá az M3 bevezető szakaszára — hajtson ki a kijáratnál Újpalota felé — M0: Szentmihályi út — menjen az M0 a(z) E77/M5/Szeged felé vezető felhajtón — menjen tovább Maglód felé — Dózsa György út — majd a körforgalmat elhagyva Táncsics utca, s innen jobbra fordulva ér célba, a Munkás utcába.

Cím: Gyömrő, Munkás u. 18.

A Gyömrői Tófürdő elhelyezkedése

A Gyömrői Tófürdő nyitva tartása

A fürdő délelőtt 10 órától este 20 óráig minden nap nyitva tart.

Belépőjegy árak (2022)

Egész napos jegy (10 órától):
Felnőtt: 1.800 Ft
Gyermek: 1.200 Ft
Nyugdíjas: 1.500 Ft
Családi jegy: 5.000 Ft
(2+2 vagy 1+3, minden további gyermek +500 Ft)

LakeBeach felnőtt jegy: 5.000 Ft
LakeBeach gyermek jegy: 2.500 Ft

Kutyát és egyéb háziállatot nem szabad bevinni!

Kedvezményes jegy (17-20 óráig):
Felnőtt: 1.200 Ft
Gyermek: 800 Ft
Nyugdíjas: 1.000 Ft

Gyömrői lakosoknak lakcímkártya felmutatásával 500 Ft/nap a felnőtt, illetve 400 Ft/nap a gyerek belépőjegy ára.

A különböző jegyekhez különböző színű karszalag tartozik. Ezek viselése kötelező, viszont a bejáraton kívülre is lehet velük járni.

A Gyömrői Tófürdő története

A fürdő tulajdonképpen a helyi téglagyárnak köszönheti születését. Az 1890-es évek környékén Gyömrő iparosodása gyors fejlődésnek indult, miután Gyömrőy Aurél gőztéglagyárat (értsd: a gőz szó az egész gyárra vonatkozik, ahol a gőz erejét használták fel a gyártási folyamatban), illetve malmot építtetett a mai tófürdő helyén. A téglagyár és a vasútállomás között keskeny nyomtávú vasutat is létesítettek.

A téglagyár bezárása és a munkások elbocsátása után a bányát elöntő víz azonban nem várt fordulatot hozott Gyömrő történetében: a keletkezett sivár tó kellemes üdülési lehetőséget adott nem csak a helyieknek. A mélyből feltörő vizet Okulicsányi-Kuthy Dezső tüdőgyógyász professzor egészségügyi szempontból is megvizsgálta, miután 1923-ban ő maga is Gyömrőre költözött.

A vizsgálatok rádiumot, magnéziumot, ammoniát és salétromot is kimutattak a vízmintákból. Mindezek miatt a fürdő vizét nemcsak egészséges embereknek, hanem érelmeszesedés ellen és reumatikus panaszok enyhítésére, a tó környezetét pedig jó klímája miatt tüdőbetegek gyógyítására is alkalmasnak találták. A professzor 1923-24-ben megvásárolta részben községtől, részben pedig magántulajdonosoktól ezt a területet és folyamatosan építette ki strandfürdővé.

A Gyömrői Tófürdő aranykora

Az egykori téglagyár bontásából származó téglákból épült a fürdőben számos kabin, továbbá a partfal megtámasztására szolgáló mellvéd, ezeket ma is megtekinthetjük a helyszínen. A mély vízben 50 méteres úszópálya, vízipóló pálya, valamint vízimentő stég is kialakításra került. A gyerekekre is gondolva a homokos tóparton játszótér, homokozó is létesült.

Az igazi fellendülést az 1927-ben átadott Gyömrő-Tófürdő vasúti megálló robbantotta be, s ahogy haladunk előre az időben, úgy fejlődik fokozatosan a Tófürdő és környéke. Sorra nyitnak a vendéglátóipari egységek: sörkert, olcsó konyha, strandvendéglő, tóparti cukrászda. A hangsúlyt igyekeztek a megfizethetőségre helyezni, ezzel is elérve azt, hogy a vendégek visszajárjanak Gyömrőre.

1935-ben megalakítják a Gyömrői Üdülőhelyi Egyesületet, melynek kezdeményezésére és a vasútnak köszönhetően hétvégenként „filléres különvonatokkal” hozták Pestről a vendégeket. Gyömrő ekkor virágzik, nyaranta 3.000 ezer fővel növekszik a település lakosainak száma, a pesti családok egész nyáron itt béreltek a helyiektől 1-2 szobát.

Ezt a fejlődést a II. világháború törte meg: a nyaralni vágyó vendégek elmaradtak, a fürdő építményeinek állaga romlásnak indult. A szocializmusban egyenesen tilos volt itt fürdőzni. Rendszerváltás környékére a hely teljesen elvadult, elposványosodott, illegális szemétlerakó hellyé vált.

A Gyömrői Tófürdő napjainkban

Szerencsére a szemétlerakónak ma már nyomát sem találjuk! A tó csodálatos 100 hektárnyi erdei, ősfás környezetben helyezkedik el, gondozottságával rögtön elvarázsolt bennünket. Természetes és tiszta vízéről, a kitűnő vízminőségről 9 forrás gondoskodik, mely folyamatosan táplálja a tavat. A tó mérete kb. 300 x 130 méter.

Szubjektív benyomásaink pontokba szedve

  • Ingyenes, tágas illetve (részben) árnyas parkoló
  • kedves fogadtatás a pénztárban: első ottjártunkkor rögtön minden fontos tudnivalóról kaptunk tájékoztatást
  • ha valamit véletlenül otthon hagytál, a pénztár környékén beszerezheted: fürdőruha, törölköző, fürdőmatrac, szalmakalap, naptej… minden van!
  • homokos illetve füves, napos illetve árnyékos napozó részek
  • kellemes vízhőmérséklet (26-27 Celsius fok), tiszta víz – sekély és mély víz egyaránt
  • kulturált mosdók és öltöző kabinok, kisgyermekes családoknak baba-mama szoba
  • ingyenes értékmegőrző szekrények (a strand részre leérve rögtön jobb kéz felől a mosdóknál)
  • többféle vendéglátó egység a parton (hamburger, hot-dog, sültek, lángos, fagyi, fröccsterasz stb. – akár gluténmentesen is!)
  • igazi karibi hangulat a vízben kialakított, fa cölöpökön álló Rumpus Tiki Bárban: több mint 100 féle koktél, moktél, shake és limonádé várja a szomjazókat
  • szelektív hulladékgyűjtés!
  • kicsiknek árnyékos, biztonságos homokos játszótér közvetlenül a parton
  • nagyobbaknak ingyenes csúszdázási lehetőség, illetve közvetlenül mellette (helyszíni térítés ellenében) vízipark
  • strandröplabda pálya
  • wakeboard pálya (helyszíni térítés ellenében előzetes foglalással)
  • exkluzív napozóterasz: az igényesebb vendégeket a LakeBeach fehér tengeri homokkal és gyepszőnyeggel borított, prémium napozóbútorokkal felszerelt panorámás terasz várja saját, külön személyzettel (kizárólag külön jeggyel vehető igénybe)
  • számunkra az egyik legfontosabb tényező: a fürdőnek legyen olyan napozó helye, ahol csendesen, nyugodtan is el lehet tölteni az időt (értsd: nem bömböl a hangszóróból a zene), ezt itt maximálisan megkaptuk
  • mi hétköznap látogattuk meg a tófürdőt, nem volt tumultus, kényelmesen el lehetett férni, ezt is szerettük…

További naprakész információk és hétvégi programok a Gyömrői Tófürdő facebook oldalán (link) érhetők el.

Ízlések és pofonok…. mi nagyon jól éreztük magunkat a Gyömrői Tófürdőn. Azt kaptuk, sőt még többet is, mint amit vártunk. Biztosan megyünk még máskor is!

A képhez tartozó alt jellemző üres; DA_elmenybeszallito_transparens.png a fájlnév

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját, 2021-ben készült képi anyag szerepel.
Az írás nem a Gyömrői Tófürdő felkérésére készült, semmiféle támogatott tartalmat nem tartalmaz!)

Kreatív élmények érdekelnek? Szereted az ásványokat? Kattints a ide!

2 hozzászólás
  1. Joó Györgyné 2023.07.03. at 14:47

    Milyen mély a fürdo?

    • Dalo 2023.07.03. at 17:42

      Üdvözlöm!
      Változó a tó mélysége. Van kicsiknek kialakított külön pancsoló, térdig / mellkasig érő, illetve úszásra alkalmas mély víz is.
      Nagyon klassz a fürdő, érdemes meglátogatni!
      Köszönöm az érdeklődést!
      Szép élményeket kívánok,
      Dalocsa Ági

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.