- Élménybeszállító - https://elmenybeszallito.hu -

Magas hegyi víztározó, Kaprun, Ausztria

A Kaprun magas hegyi víztározó (Kaprun Hochgebirgsstauseen) a természeti erejének és az ember műszaki alkotásának egyedülálló kölcsönhatásából született. Egészen különleges élményben és valóban lélegzetelállító látványban lehet annak része, aki a Mooserboden tározó hatalmas völgyzáró gátján tesz sétát, mindezt kb. 2040 méter tengerszint feletti magasságban és az Alpok 3000 méteres hegycsúcsainak ölelésében. Kaprun egyik legnépszerűbb látnivalójáról hoztam következő élménybeszámolómat.

(5/5)

A víztározók megközelítése

A Kaprun víztározó tulajdonképpen két tározót takar, elnevezésük: Wasserfallboden és Mooserboden. Kaprun felső völgyében találjuk meg, mint két fjord úgy terülnek el egymás felett a Hohe Tauern Nemzeti Park szélén.

Mi a szálláshelyünkről, Winklern [1]-ből indultunk. A mindig csodás Grossglockner alpesi panoráma utat [2] (107) elhagyva Bruck-nál a 311-es útra kanyarodtunk. A 311-es útról még Zell am See előtt fordultunk balra, a 168-as útra. Fürth-nél van a Kaprun-i elágazás.

A víztározó a völgy legvégén van, Kaprun központjától kb. 6 km-re: először elhagyva a Kitzsteinhorn gleccserfelvonót, majd a Sigmund Thumm szurdok bejáratának parkolóját, innen még tovább kell haladni a hegyi úton, egészen a legvégéig („zsákutca”, nem tudsz tovább menni autóval).

Megjegyzés: tervben volt, de idő hiányában nekünk most kimaradt a Sigmund Thumm szurdok. Ez a különösebb felkészültséget nem igénylő, bárki által megtekinthető, vízeséssel tarkított csodahely is nagy élményt nyújt kicsiknek és nagyoknak. Ha már erre jársz, érdemes tehát ezzel a túrával is kalkulálni!

Parkolás, jegyvásárlás

A 11 emeletes ingyenes, beton színű parkolót (Kesselfall parkolóház) nem tudtuk eltéveszteni. Miután a jegypénztár a legfelső emelettel egy szintben van, így érdemes minél magasabban megállni az autóval. A parkolótól gyalogosan kell a jegypénztárat megközelíteni, a néhány száz méteres sétautat jól látható táblák jelzik.

A Kesselfall parkoló / jegypénztár címe:
Kesselfallstraße 98, 5710 Kaprun

A Kaprun víztározók nyitva tartása (2020)

Jegyárak (2020)

KörútEgyirányú út
Felnőttek24,00 €12,00 €
Gyerekek (2015 és 2020 között született)ingyenesingyenes
Gyerekek (2005 – 2014 között született)13,50 €6,00 €
Családi jegy61,50 €
Családi jegy – gát túra77,00 €
Szezonbérlet92,00 €
Kutyák (szájkosár, póráz kötelező)6,00 €3,00 €
Zell am See kártyával
(kizárólag a szerződött szállásokon szerezhető be!)
ingyenesingyenes

A Verbund

A Verbund Ausztria vezető és Európa egyik legnagyobb villamosenergia-szolgáltatója, termelésük közel 100%-a környezetbarát megújuló vízenergiából származik. A Felső-Tauern közepén elhelyezkedő Kaprun víztározó a háború utáni időszak talán leglenyűgözőbb műszaki építményei. 
Számokban kifejezve: a Moosersperre, azaz a Mooserboden gátja 107 méter magas, 497 méter hosszú, 665 ezer köbméter betonból készült.

Ezeknek a műszaki létesítménynek a megismerésére a Verbund Tourismus GmbH számtalan lehetőséget kínál gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

De hogy jutunk fel a víztározóhoz?

A Kesselfall jegyirodából a Kaprun víztározó, pontosabban a Mooserboden tározó kizárólag csak speciális transzfer buszokkal (szájmaszk jelenleg kötelező) közelíthető meg. Tehát saját autóval nem tudsz felhajtani! Ellenben visszafelé lehetőséged van gyalogosan túrázni, ebben az esetben csak egyirányú útra szóló jegyet válts.

A várakozó személyek számától függően a buszok folyamatosan közlekednek a nyitva tartási időben, nincs fix menetrendjük.

Jó tanács: melegebb ruhát és esőkabátot érdemes a hátizsákunkban magunkkal vinni!

[3]

Már a buszozás is egy kaland

A jegyváltást követően felszálltunk a jegypénztár elől induló buszunkra, ez volt az utolsó járat aznap, szerencsénkre éppen elértük. Talpraesett, humoros hölgy vezetőnk a motor beindítását követően rögtön közölte az utasokkal, hogy nyugodtan relaxáljunk, az első 10 percben semmi sem fog történni… 🙂

Nem értettük, mire is célzott, de aztán rájöttünk: hihetetlen szűk alagútban tényleg hosszú percekig, sok-sok kilométernyit buszoztunk egy nagy hegy gyomrában. A kanyargós, helyenként igen meredek hegyi út (kb. 1060 tszfm.-ról indulunk) számtalan hosszabb-rövidebb alagúton át visz felfelé, elhalad az alsó víztározó, a Wasserfallboden mellett (itt nem álltunk meg), menet közben legelésző bocikkal vagy akár éhes mormotákkal is találkozhatunk.

Az út egy nyomvonalú, helyenként meg kellett állnunk, hogy a visszafele közlekedő buszokat (forgalomtól függően egyszerre akár 2 vagy 3 buszt is indítanak) vagy éppen az úton átsétáló bocikat 🙂 elengedhessük.

Kb. 45 perces utazást követően megérkeztünk a felső gáthoz (2040 tszfm.). A számokból jól látszik: az út során durván 1000 méter szintkülönbséget küzdünk le a busszal!

A COVID-19 közbeszólt…

Ha nem lenne éppen korona-vírus helyzet, akkor egy egészen különleges szerkezetet is kipróbálhattunk volna az út során. Ez pedig nem más, mint a világ legszélesebb nyomtávú (8,2 méter) síneken közlekedő, személyszállító járműve, a Lärchwand felvonó! Alap esetben indulás után, pár percnyi buszozást követően ezzel a grandiózus méretű felvonóval folytatódik az út. A rend kedvéért leírom azért, mit is tud ez az óriás emelő.

A Lärchwand felvonó (Lärchwand-Schrägaufzug)

Ez a felvonó volt egykoron a víztározók építésekor az építőanyag és a nehéz gépjárművek szállítására az egyetlen eszköz. Már 1941-ben, tehát még a háború előtt telepítettek egy ferde emelőt az út mentén, de ennek teherbírása később kevésnek bizonyult. 1952-ben aztán bővítették mind a nyomtávot, mind pedig teherbírását.

Manapság csak a látogatók szállítására működtetik, a szerkezet platformja 9 x 5,4 méteres, egyszerre 185 látogatót képest szállítani — ha éppen közlekedik. A teherbírását 60 tonnáról 14 tonnára csökkentették. A haladási sebessége 3,6 m/sec, 431 méteres szintkülönbséget tesz meg, az utazási idő kb. 5 perc, óránként akár 900 ember szállítására is képes.

Végállomás: Mooserboden

Miután kiszálltunk a buszból (és a Kaprun víztározó látványától többször is leesett komolyan az állunk 🙂 ), az alábbi lehetőségek vártak ránk az élmények begyűjtésére:

Ha magasabbra vágysz…

Minimum 3 órát szánj rá

Legkevesebb 3 órát, de érdemes akár egy fél napot is eltölteni fent a gáton, annyi a sok szép látnivaló és a programlehetőség. További információk itt [5] érhetők el. Miután az utolsó busszal mentünk fel, ezért nem jutott idő mindent végignézni.

Lefelé szintén buszok szállítják a látogatókat (vagy gyalog, egy külön túraúton is lejöhetsz), a völgyben, a jegypénztár oldalában a Kesselfall Alpenhaus gyönyörű és hívogató épülete csábítja a megfáradt turistákat.

Készítettem egy rövidke filmet is, sajnos idő hiányában nem tudtunk a helyszínen túl sok videót csinálni…

A Kaprun magas hegyi víztározó és környéke a természet és a műszaki technológia együttélésének kiemelkedő teljesítménye. Számtalan, szebbnél-szebb és jobbnál-jobb lehetőséget kínál nem csak a természet, de a hegyi sport szerelmeseinek is. Sétálni a gáton vagy a tanösvényeken, túrázni vagy mászni, vagy egyszerűen csak egy kicsit megpihenni és élvezni a lélegzetelállító tájat — ez a Te döntésed. Egy azonban biztos: felejthetetlen élményekkel fogsz gazdagodni…

A Grossglockner alpesi panoráma út környékén tett további kirándulásainkról itt [1] és itt [2] olvashatsz, tarts velem továbbra is!

(A blogbejegyzésben kizárólag saját képi anyag szerepel,
nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek:

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link [6])!