Winklern, Karintia, Ausztria

Közzétéve Ausztria

Winklern tőlünk is elnyerte a Magas-Tauern Nemzeti Park kapuja címet, nem véletlenül! Idei osztrák bázishelyünk a lehető legjobb választásnak bizonyult. A városka Ausztria legmagasabb hegyétől, a Grossglocknertől egy kőhajításnyira található. De nem csak elhelyezkedése révén volt telitalálat! A szállásunk is elkápráztatott bennünket, nem beszélve a környék további csodás felfedezni valóiról.

(5/5)

Winklern elhelyezkedése, megközelítése

Winklern Ausztriában, Karintia nyugati határán fekszik, a Möll folyó felső szakaszán, a Magas-Tauern hegység három masszívuma, a Schober-, Goldberg- és Kreuzeck-csoportok találkozásánál.

A Magas-Tauern Nemzeti Park kapujaként szokták emlegetni, ami persze nem is csoda: közel helyezkedik el a karintiai és kelet-tiroli látnivalókhoz. Ami számunkra a fő szempont volt: a várostól egy ugrásnyira van Ausztria legmagasabb hegye a Grossglockner (3798 m), illetve idei kirándulásunk kiemelt célpontja, a Grossglockner Magas Alpesi Út (Grossglockner High Alpine Road).

Budapest – Winklern távolsága kb. 610 km, autóval 6-8 óra, vérmérséklettől függően. Mi Szombathelynél léptük át a határt, Graz felől az A2, majd az A10-es utat elhagyva, a 106-os úton, Obervellach irányából közelítettük meg.

Winklern rövid történelme

Winklern első említése 1041-1060 közötti. Területe ekkor a salzburgi érsekség és a brixeni püspökség birtoka volt. 1213 után a szomszédos Reintallal együtt a Görz-Tirol grófok tulajdonába került. Mivel közel volt az iselsbergi hágóhoz, kedvező helynek bizonyult egy vámszedő állomás létesítésére, a Vámtorony (Mautturm) ma a város jelképe. A Görz grófok kihalása után Winklern a Habsburgok kezébe került, majd a századok folyamán többször is gazdát cserélt.

Winklern lakosainak száma napjainkban kb. 1200-1300 fő.

Winklern jelképe, a Vámtorony

A kőből épült Vámtornyot a város központjában találjuk. A kora gótikus stílusban emelt erődítményt először 1325-ben említik, az idők folyamán számtalan funkciót töltött be, de leginkább gabonatárolásra és lakóépületként használták. Feltételezik, hogy korábban egy római őrtorony is állt a helyén. (A közelben, kb. 6 km-re található egyébként Aguntum egykori római város maradványainak régészeti parkja is.)

Mint ahogy az évszázadok során a város, úgy a torony is folyamatosan cserélte tulajdonosait, 1988-ban aztán egy egyesületé lett, amely azóta folyamatosan vigyáz rá és fejleszti a helyi közösség támogatásával.

Kristálykiállítás a toronyban

A toronyban csodás kristálykiállítást rendeztek be, ami tulajdonképpen egy gyűjtemény Karintia legszebb és legnagyobb (40-50 kg) hegyikristályaiból, melyeket teljes szépségükben láthatunk az új világítási technológiának köszönhetően.

Mindenképpen érdemes megnézni a kiállítást, de ehhez fel kell először másznunk a torony tetejére, de ez a kis lépcsőzés már a kilátás miatt is megéri!

Belépőjegy árak (2020):
– felnőtt: 6 Euro
– gyerek és csoportoknak: 3,50 Euro

Nyitva: minden nap 10-16 óráig, július-augusztus hónapban 9:30-tól 17:30-ig!

Karintia kártyával vagy Nemzeti Park kártyával a belépés ingyenes!

Jegyeket közvetlenül a központban, a Vámtorony mellett elhelyezkedő boltban lehet váltani. A boltban varázslatos drágakövek, kristály ékszerek és egyéb más ajándéktárgyak is találhatóak (és nem mellesleg ingyenes mosdó is itt van).

Javaslom, hogy ide mindenképpen térj be, ez ugyanis a Nemzeti Park információs pontja is (zöld alapon „i” betűt keress kint az útról). Túl azon, hogy egy szuper óriás panorámatérkép mutatja be a Hohe-Tauern Nemzeti Park természeti és kulturális kincseit, a környéken itt szerezhetsz be a legtöbb (ingyenes!) turisztikai kiadványból, sőt Karintia kártyát is tudsz itt vásárolni.

És még valami: ha biciklivel fedeznéd fel a környéket, akkor szintén itt a boltban van lehetőséged hagyományos vagy akár elektromos bicikli kölcsönzésére!

Személyes kedvencünk Winklernből

Nem hagyhatom ki személyes kedvencünket Winklernből: kis dolog, kis odafigyelés, de mégis, még egy turistának is nagyon kedves és megható… Ott jártunkkor volt éppen egy „kiállítás” a helyi óvoda 25 éves fennállásának megünneplésére. Ez alkalomból az Vámtoronynál lévő átjáróban – egy színes installáció keretében – az elmúlt 25 év minden egyes csoportjának készült egy kis összeállítás fényképekből, emlékekből, ezekbe a dossziékba pedig bárki betekinthetett. Az átjáró ablakait ugyanitt kinagyított gyerekrajzokkal díszítették… Jól eső érzés volt így is betekintenünk a helyiek életébe.

Ami nekünk kimaradt…

Igazság szerint Winklern felfedezését kicsit elhanyagoltuk a sok szép környékbeli látnivaló miatt, arra készültünk, hogy ha esetleg elromlik az idő, akkor ráérünk „leugrani” a szállásunkról és körbenézünk mindent… De szerencsékre, fantasztikus időnk volt végig!

Ami kimaradt ezért: a Szent Lőrinc Plébániatemplom közelebbről, illetve kihagytuk a helyi szabadtéri fürdőt is, pedig olyan szépeket olvastunk róla: „kültéri kalandmedence fiataloknak és öregeknek – mindenkinek valami!” Ez jól hangzik, ugye?

Azt írják még, hogy a kicsik számára két medence van összekötve és egy elefánt csúszda biztosítja a nagyszerű szórakozást. Van úszómedence, valamint kalandmedence padlóbuborékokkal, vízesés zuhannyal, hullámcsarnokkal és széles csúszdával. Így utólag, már bánjuk, hogy ez kimaradt…

A fürdő címe: Winklern 136, 9841 Winklern, Ausztria

A fürdő nyitva tartása: az időjárástól függően, május-szeptember hónapban, 10-től 17 óráig folyamatosan.

A belépőjegy árak barátiak, 2 Euro-tól indulnak a napijegyek!

A szállásunk, a Ferien Apartment Schwaiger

A központtól kicsit távolabb, a hegyoldalban, egy zsákutcában megbújva, panoráma kilátással a völgyre és a hegyekre, a szállásadó kedves ajándékával, tágas terekkel, szuper kávéfőzőgéppel, makulátlan tisztasággal … nem akarom túl ragozni, mert nem lehet!

Ez a szállás minden tekintetben fantasztikus volt számunkra! Ahogyan tavaly a Göstling-i szállásunk is telitalálat volt, úgy ez a vendégház is belopta magát a szívünkbe!

Lássuk akkor részletesebben, mi vár Rád, ha a Ferien Apartment Schwaiger-ben töltesz el Te is egy pár napot:

 • friss, alpesi levegő,
 • csendes környezet, minimális, szinte elhanyagolható autózaj a főút felől,
 • a változatos időjárás miatt változatos kilátás a teraszról,
 • fantasztikus panorámás kilátás a völgyre, a Möll folyó kanyarulataira és a környező hegyekre – többek között a Dolomitok fantasztikus csipkés vonulataira,
 • a ház felső szintjén van maga a szállás, ami egy lépcsőházon keresztül közelíthető meg,
 • gépkocsibeálló: a parkolás volt egy kicsit körülményes a keskeny utcának köszönhetően, de megoldottuk!

Nézzünk körbe a ház belsejében is!

 • Tágas, kb. 70 nm-es vendégrész 2, maximum 6 fő (4 felnőtt + 2 gyermek) számára (konyha és étkező egyben a nappalival, a nappaliban kanapé, 1 hálószoba kényelmes franciaággyal, rengeteg szekrénnyel és egy hatalmas TV-vel, 1 gyermekszoba egy emeletes ággyal, könyvekkel és társasjátékokkal, 1 fürdőszoba tágas zuhanyzóval és fürdőkáddal is! illetve mosógéppel, külön WC helyiség kézmosóval,
 • maximálisan felszerelt minden helyiség (egyedül mikrosütő nem volt a konyhában, ha valaki ezt hiányolja),
 • nagyon szuper kávéfőzőgép a konyhában 🙂
 • ízlésesen és odafigyeléssel berendezett az egész ház és környezete,
 • mindenhol minden leírhatatlanul tiszta és rendezett,
 • az egész lakrész füstmentes, csak a kültéren lehet pöfékelni,
 • prospektusok a környék látnivalóiról és a programlehetőségeiről,
 • ingyenes Wi-Fi.
 • Extra bónusz: a szomszéd Xénia névre hallgató szuper aranyos kutyája, illetve a másik szomszéd macskái

Hat éjszakát töltöttünk el a Ferien Apartment Schwaiger-ben, de őszintén szólva még maradtunk volna tovább is! Nem csoda, hogy bizonyos foglaló portálon 9,8 pontos értékelést kapott a vendégház!

A Winklern környéki kirándulásainkról itt és itt olvashatsz, tarts velem továbbra is!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A bejegyzés nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek:

 • A természet nagy inspirációs forrás. Ha Te is szereted az ásványokat, kreatív élményeimért kattints ide (link)!
Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.