Millstatti-tó — sétahajózás, Ausztria

Közzétéve Ausztria

Millstatti-tó, az ékszer Karintiában… az osztrák turisztikai szakemberek általában ezekkel a szavakkal ajánlják a tó (Millstätter See) meglátogatását. Karintia kártyánkat kihasználva, egy ingyenes sétahajókázás erejéig átugrottunk egy délelőttre a szomszédos Radentheinből, hogy megnézzük magunknak a környéket. Mondanom sem kell, nem bántuk meg, sőt! Ide biztosan visszajövünk még egy alaposabb felfedező kirándulásra!

(4.8/5)

A Millstatti-tó elhelyezkedése, megközelítése

A festői szépségű Millstatti-tó Karintia nyugati részén, a tengerszint felett 600 méter magasan fekszik, Villach városától kb. 40 kilométerre, észak-nyugati irányban.

A tó Budapesttől kb. 560 km-re található (Győr – Szombathely – Bucsu – Graz – Klagenfurt – Villach útvonalon), kb. 6-7 órányi autózásra.

Néhány adat, érdekesség a Millstatti-tóról

 • a Wörthi-tó után Karintia második legnagyobb méretű tava
 • alpesi tó lévén ez a tó is az utolsó jégkorszakban, kb. 12-15 ezer évvel ezelőtt keletkezett, gleccser által kivájt völgyben 
 • hosszúsága a leghosszabb helyen kb. 12 kilométer, szélessége kb. 1,5 km
 • Karintia legmélyebb tava: legmélyebb pontja 141 méter!
 • hőfoka a meleg nyárban 20-25, esetenként akár 27 Celsius-fokot is elérheti
 • a tó „fővárosa”, Millstatt am See, egy csodaszép, patinás villákkal teli, idilli, 3-4 ezres városka
 • a Millstatti-tó vonzáskörzetéhez nyolc település tartozik: Spittal an der Drau, Seeboden, Millstatt, Döbriach/Radenthein, Fresach, Ferndorf, Baldramsdorf és Lendorf
 • ezek a települések a tó északi oldalán helyezkednek el, a déli javarészt erdővel borított partszakasz, mely érintetlen természeti szépségeivel csábítanak kirándulásra, kerékpározásra
 • a tavat szinte minden oldalról 2.000 méter magas hegyvonulatok, a Nockberge Nemzeti Park hegyei, valamint a Millstatti Alpok csúcsai, a Goldeck és a Mirnock fogják körbe
 • saját vasútvonala nincs, vasútállomása Spittal an der Drau, országút is csak az északi partját szegélyezi
 • kb. 2-3 óra alatt kerékpárral megkerülhető az egész tó, jól kiépített kerékpáros útvonalon

A vízi-turizmus az egyik fő vonzerő

A kristálytiszta, ásványai anyagban gazdag és nyáron meleg természetes víz, a mediterrán klíma, a hegyvidéki csodás környezet nyáron fürdőzni, pihenni csábítja az ide látogatókat. A számtalan igényes, karbantartott, nem mellesleg családbarát strand (Millstatt, Döbriach, Seeboden) közül nagyon nehéz választani, legszívesebben mindet kipróbálnánk.

Felsorolni is sok, mennyi vízi élmény-lehetőséggel várják a kikapcsolódásra vágyókat, pl. csónakázás, sétahajózás, szörf, kenu, wellness, ugrótorony, horgászás jegy ellenében. Millstatt-ban találjuk Karintia első modern fürdőházát, mely egész évben nyitva tart. Ha pedig totál romantikus hangulatban vagyunk, párunkkal akár vacsorázhatunk is a tó közepén!

Karintia első modern fürdőháza

Kicsit bővebben érdemes szólni a tó partján, Millstatt-ban található fürdőházról, mely Karintia első ilyen modern építészeti alkotása, egyben ez a létesítmény az egyik fő turisztikai vonzereje a városnak.

A 19-20. század fordulóján építették az első fürdőházakat, amelyek akkor a baráti találkozások, a könnyed kikapcsolódás, a tökéletes ellazulás ideális helyszíneként szolgáltak. Ebben az időszakban épültek Millstatt csodálatosan szép villái is (pl. Villa Verdin), ahol az arisztokraták és a jól szituált családok töltötték nyaralásukat. Karintia első modern fürdőházát – melyet 2012-ben adtak át ünnepélyes keretek között – olyan stílusban építették, amely harmonikusan illeszkedik a régi karintiai fürdőházakhoz, hangsúlyosan ügyelve az energiahatékonyságra és a környezetbarát kialakításra.

Ebben a fürdőházban egész évben magadba szívhatod a Millstatti-tó által sugározott természetes energiát az évszakok változásának ritmusában. A hatalmas üvegablakokon keresztül bármely évszakban varázslatos a kilátás. A panorámás tavi szauna és SPA-részlegek, s a mindezt kiegészítő wellness- és szépségápoló programok, a különleges masszázsok valósággal kényeztetik a fürdőház vendégeit.

Az épületben üzemeltetett L’Onda étterem pedig nemcsak regionális finomságokkal, hanem az Alpok-Adria konyha különlegességeivel várja nemcsak a fürdőház vendégeit, hanem nyaranta az arra sétálókat is.

Sétahajózás a Millstatti-tavon…

Miután 2-3 óránk volt Millstattra, így Karintia kártyánkat kihasználva, ingyenes sétahajózást szavaztunk meg a tavon családilag. Karintia kártya hiányában ezen a linken találhatod meg az aktuális jegyárakat illetve kedvezményeket.

Háromféle sétahajó-túra közül lehet választani:

 • A Karintia kártyával akár egy teljes nagy kört (Nagy tótúra, kb. 2 és fél órás, térképen pirossal jelölve) is lehet utazni a menetrendnek (link) megfelelően, teljesen ingyenesen, függetlenül attól, hol melyik kikötőben szállsz fel- illetve le.
 • Mi már jó előre kinéztük prospektusból a kb. 1 és fél órás Panoráma túrát (térképen narancssárgával jelölve), ez a járat Millstatt – Döbriach között közlekedik oda-vissza. Ennyi pont elég volt a nagy melegben ahhoz, hogy elég szépen leégjünk (naptej, napszemüveg, kalap erősen ajánlott napsütéses meleg idő esetén!).
 • Van egy harmadik, a kb. 1 órás Rövid túra (térképen kékkel jelölve) is: ez az út Millstatt-ból Seeboden-be közlekedik és vissza.

Parkolás Millstatt-ban

Gyönyörű, napsütéses és igen meleg délelőtt érkeztünk a nem túl nagy hajóállomáshoz (térképes link). (Autóval behajtás a főútról a Lindenhof patinás épületével szemben található Seemühlgasse-ra, közvetlenül a rendőrség épületénél.)

Jó tudni, hogy a hajóállomástól mintegy 200 méterre egy kisebb fizetős parkoló is van, érdemes itt letenni az autónkat és innen elindulni felfedezni a környéket – akár hajóval, akár gyalogosan.

Mi pár órára váltottuk meg parkolójegyünket (kedvezményes napijegy is váltható), s amíg vártuk a menetrend szerint érkező hajónkat, rövid sétát tettünk a parkoló mellett elhelyezkedő mediterrán parkban, ahol egészen különleges növényeket is megszemléltünk. Fizetős mosdót itt találunk a parkban.

A park másik végén található a fürdőház, illetve a parton a strand mintaszerűen karbantartott gyeppel, és a műemléknek nyilvánított magasugró toronnyal.

Sétahajózás képekben…

Miután megérkezett a hajónk, szép nyugodtan becsekkoltunk a mindenkire mosolygó jegykezelőnél és elfoglaltuk a helyünket. A mi járatunkon egyébként büfé is üzemelt, a szokásos üdítők és egyéb italok mellett csoda fagylalt kelyheket is lehetett kapni, jól is esett a nagy melegben.

Nekünk nagyon tetszett a Millstatti-tó, különösen, hogy a tó körül nem nyüzsögtek nagy embertömegek, egy igazán békés, tényleg idilli kisvároska képét mutatta nekünk, csodálatos környezetben. Ha lesz rá lehetőségünk, a későbbiekben biztosan visszatérünk több napra!

A képhez tartozó alt jellemző üres; DA_elmenybeszallito_transparens.png a fájlnév

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját és Tomek fiam képi anyaga szerepel.
Az írás nem megrendelésre készült, semmiféle támogatott tartalmat nem tartalmaz!

További linkek

 • A közelben található Villachi alpesi panoráma úton is kirándultunk (link).
 • A Dobratsch Natúrpark látnivalóiról itt írtam (link).
 • Villach autósmúzeumában is jártunk, fiúknak kihagyhatatlan program (link)!
 • Ha kreatív élmények is érdekelnek, látogasd meg webshopomat is (link).

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.