Millstatt és környéke látnivalói, Ausztria

Millstatt és vele együtt a Millstatt-i tó már tavaly nyáron felkerült a bakancslistánkra, akkor csak egy sétahajózás erejéig látogattunk el erre a festői szépségű karintiai tájra. Mostani, tavaszi kirándulásunk nagyon az előszezon idejére esett, néhány múzeum még zárva volt és egyéb más szolgáltatás sem üzemelt, ettől függetlenül fantasztikusan jól éreztük magunkat.

Az alábbiakban a város és a tó leginkább északi részének főbb látnivalóit foglalom össze – rövid történelmi vonatkozásokkal és egyéb, praktikus és hasznos információkkal.

(4.8/5)

Millstatt elhelyezkedése, megközelítése

A Millstatt-i tó északi partján, egy kisebb földnyelven elhelyezkedő város (Millstatt am See) Karintia nyugati részén, a tengerszint felett kb. 600 méter magasan fekszik. Villach városától mintegy 40 kilométerre, észak-nyugati irányban helyezkedik el.

Budapesttől kb. 570 km-re található (Győr – Szombathely – Bucsu – Graz – Klagenfurt – Villach útvonalon), kb. 6-7 órányi autózásra.

Millstatt történelme röviden

A település környéke már i.e. 2000 körül is lakott volt. Később kelták települtek be, a római időkben is éltek itt emberek.

A város neve valószínűleg onnan eredeztethető, hogy egy legenda szerint Domicián karantán fejedelem, miután a 700-as évek végén megépíttette az első templomot Millstatt-ban és megkeresztelkedett, ezer pogány szobrocskát (latinul mille statuae) dobott a tóba. Karantánia, kora középkori szláv fejedelemség volt, amely a 7. század második felében jött létre, nagyjából a mai Karintia területén. 828-ig állt fenn, ekkor olvasztották be a Frank Birodalomba, s ekkor kezdődött meg az addigi pogány lakosság megtérítése.

A települést először 1065-1075 között említik Milistat formában. Neve valószínűleg „Mils melletti várost” jelent, a Mils (szláv nyelven: hegyi patak) a mai Riegerbach neve lehetett.

A bencés apátság rövid története

Az egykori kolostor és a bencés apátság napjainkban is nagyban hozzájárulnak Millstatt történelmi városképéhez, Karintia legreprezentatívabb román stílusú épületei közé tartoznak. Miután az egyik legfontosabb látnivalója a városnak, ezért az apátságról itt most csak röviden lesz szó (külön bejegyzés hamarosan készül).

1070 körül II. Aribo bajor palotagróf alapította meg a bencés kolostort, a ma is látható apátsági templom a 12. században épült. A szerzetesek halászattal, mezőgazdasággal, szőlészettel foglalkoztak, de alapítottak szobrászattal, festészettel, kalligráfiával foglalkozó művészeti iskolákat is. Az apátság négy évszázadon át a régió spirituális és gazdasági központjaként funkcionált, sőt az igazságszolgáltatás központjaként is szolgált.

1469-ben felszámolták és a Szent György lovagrendé lett az akkor már düledező kolostor, hogy védelmezzék a régiót a betörő törökökkel szemben. A lovagok a omladozó kolostor mellett új, megerődített épületeket emeltek. A falak maradványai és négy torony máig fennmaradt.

Millstatt turisztikai ébredése

Millstatt önkormányzata 1850-ben jött létre. A 19. század második felében, a déli vasút megépítése után megindult a turizmus. A 19. század vége felé a tó népszerű nyári üdülési célponttá vált a gazdag polgárok és arisztokraták körében. 1879-ben épült fel az első pazar villa a tóparton, s ezt sorra követték a további építészeti gyöngyszemek.

1921-ben hivatalosan is gyógyüdülőhellyé nyilvánították, a város neve 2012. július 1-től Millstatt am See-re változott. Viszonyításképpen írom, hogy a város lakosainak száma kb. 3.400 fő.

Felfedezni valók Millstatt-ban

 • Lindenhof udvar az 1000 éves hársfával: várost kettészelő főúton (Kaiser-Franz-Josef-Strasse) találjuk az egykori patinás szálloda, a Lindenhof épületét. Az épület bal oldalán található árkádos kapun át jutunk a Lindenhof udvarba, melynek közepén áll a híres 1000 éves hársfa. Ezt a fát már 1269-ben említik a korabeli dokumentumok. Továbbhaladva egy újabb kapubejárón keresztül érkezünk a barokk kori, csodás, kétszintes árkádsoros bencés udvarba, ahol egy újabb hatalmas hársfát találunk, törzsénél körbe ülőpaddal. Az apátsági múzeumot a kerengő emeletén találjuk.

 • Bencés kolostor és apátság (hamarosan bővebben)
 • Karintiai első modern fürdőháza (erről bővebben írtam – link)
 • Séta a Seestarsse-n (ajánlott fizetős parkoló a hajókikötőnél és a Seestrasse elején található): térjünk le a fő útról a part felé a patinás villa sorhoz (Hotel Forelle, Villa Verdin és a többi hotel-villa).

 • A Schillerparkban (térképes link) megnézhetjük Friedrich Schiller német költő tiszteletére ültetett tölgyfát (Schiller-tölgyet) is, közvetlenül a Riegerbach mellett. A legendából ismert Domicián fejedelem 4,2 méter magas szobrát (térképes link) is itt találjuk a tóban. Csodáljuk meg innen a környező lenyűgöző tájat, a legjobb naplemente idején érkezni.

 • Sétahajózás a tavon menetrend szerint közlekedő hajókkal (erről bővebben itt írtam – link). Karintia kártyával ingyenes!

Felfedezni valók a tó környékén

 • Kerékpározás: Millstatt, Seeboden, Döbriach települések is rendelkeznek jól felszerelt bicikli kölcsönzővel. Tulajdonképpen bárhonnan indulhatunk, rengeteg kerékpáros útvonal közül választhatunk. A legnépszerűbb talán a kb. 28 kilométeres, nem túl nehéz tókerülő túra.
 • Síelés: ha esetleg a téli időszakban jársz erre, három közeli síterep közül választhatsz — Goldeck, Bad Kleinkirchheim, Innerkremms. Mindhárom síterep kifogástalan, jól karbantartott.

 • Túrázás: a tó fölé magasodó hegyekben rengeteg kiépített túraútvonal és jó néhány kilátóplatform található. A hatalmas választékból néhány ismertebbet szeretnék figyelmedbe ajánlani az alábbiakban.

Granattor, azaz a Gránát kapu csúcstúra

A Millstatti-Alpokban található az Alpok legnagyobb gránátkő lelőhelye, erről itt írtam már korábban – link. Erre utal a Granattor hatalmas átjárója, amely 2009-ben épült. A kapu oszlopait több ezer drágakő tölti meg, az egyik legnépszerűbb, 2 ezer méter feletti kirándulóhely a Millstätter-tó környékén.

Ez a kb. 8 kilométer hosszú, közepesen nehéz, kb. 3-4 óra alatt teljesíthető körtúra a Lammersdorfer Almstraße végén, a Lammersdorfer hütténél kezdődik. A hütténél látvány-sajtüzem és játszótér is található. Innen földes-sziklás úton az „Encián emelkedőn” vezet fel az út a Granattor-ig, illetve

Figyelem: a hüttéig egy bizonyos szakaszon fizetős az autóút és sorompóval védett. Az út télen zárva van, nyitás május elején. Sajnos ez a túra most nekünk kimaradt, bár nagyon készültünk rá: a sorompóig elmentünk, de a fizetős útszakasz még zárva volt…

Népszerű kilátóplatformok

A kilátóplatformok közül hármat is ajánlok Döbriach közelében.

Az egyik legnépszerűbb a „Slow trail Mirnock” elnevezésű, kb. 3 kilométeres túraútvonalon (link) megközelíthető Csillagos erkély. Érdemes kora este, közvetlenül naplemente előtt érkezni és egy piknik keretében elidőzni, feltöltődni. A név onnan ered, hogy este a csillagok tükröződnek a víz felületén, az idelátogatóknak olyan érzésük van, mintha a csillagokat meg tudnák érinteni. …és ha már piknik: májustól akár piknikkosarat is rendelhetsz 2 személy részére (link). A kosárba kerülő szalonna- és kolbászkülönlegességek, sajtok, kemencében sült kenyér, bodzalé, egy üveg Prosecco és a csábítóan édes, frissen sütött „Mirnock szemek” mind helyi gazdák termékei. Kell ennél romantikusabb? Zseniális és követendő ötlet!

Szintén lenyűgöző a kilátás a tóra a Fehér szikla (térképes link), vagy a közvetlen közelében található Orchideák fala kilátóteraszról.

„Slow trail Zwergsee”

A lassú séták igencsak népszerűek a környéken, egy teljes kiadványt töltenek meg a lehetőségek. Mi a Zwerg-tóhoz vezető, könnyű, kb. 1-1,5 óra alatt teljesíthető, 3,6 kilométeres körtúrát választottuk, mely Kleindombra-ból indulva, csodálatos környezetben két kisebb tavat és egy kilátóplatformot is érint. Az út kezdőpontjánál érdemes a Kálvária-kápolnát is megtekinteni: a különleges építésű nyitott, barokk kápolnát 1700 körül építették az akkori helyi jezsuiták.

Teljesen elvarázsolt minket ez a túra, mindenkinek ajánljuk figyelmébe! Külön bejegyzésben hozom majd hamarosan az élménybeszámolót!

„Via Paradiso”

Ha több napra érkezel és valami nagyobb kalandra vágysz, akkor a „Via Paradiso”-t ne hagyd ki! Ez egy viszonylag új, Millstatt körüli, összességében kb. 55 kilométer hosszú túraútvonal, mely 4 részre (4 napra) van osztva: Döbriach-ból indul, napi 10-15 km-es szakaszokból áll és Döbriach-ba ér vissza a már említett Csillagerkély kilátóplatformhoz…. A túrát már 10 éves kortól ajánlják és ami a lényeg: csak be kell jelentkezned a hivatalos „Via Paradiso” információs és foglalási központba (link) és tulajdonképpen mindent megszerveznek Neked!

Döbriach

A tó keleti csücskén épült nevezetesebb fürdőhely, remek stranddal, tóparti bungalókkal, kempinggel és persze számtalan egyéb más szálláslehetőséggel. Mi naplemente idején látogattunk el a várost jóformán kettészelő Riegerbach torkolatához. A naplemente aranyló fényeiben fürdőzve csodálatos kilátásban volt részünk.

Seeboden

Seeboden kb. 580 m tengerszint feletti magasságban található, 3.500 főt számláló település a tó nyugati csücskében. Több strandja is van, számos vízi sport kipróbálására van lehetőség, de remek bike-park mellett is elsétáltunk. Itt van a motoroshajó kirándulások kiindulópontja is.

Seeboden szemmel láthatólag rohamosan fejlődik, a part és környéke telis-tele új építésű házakkal. Nekünk kicsit zsúfolt, kevésbé idilli, inkább a bulizós kikapcsolódás híveire építő település benyomását keltette.

TIPP: ingyenes parkolás és mosdó a Parkplatz Seezentrum-nál – Millstatt felől a fő úton a Billa után körforgalomnál kell lehajtani a Seestrasse-n a tó irányába, jól ki van táblázva.

Someregg vár

Seeboden egyik nevezetessége a magántulajdonban lévő Sommeregg vár, melynek egykori lovagtermében található Közép-Európa legnagyobb kínzó múzeuma. Két emeleten elhelyezkedve számos eszközt és módszert mutatnak be, pl. karóbahúzás, kerékbetörés, vasszűz stb. De megismerkedhetünk itt a középkor és az újkor jogtörténetével is.

A vár valószínűleg a 12. században épült, 1187-es oklevélben már van utalás a helyszínre. A vár az ortenburgi grófok birtokához tartozott egészen 1418-ig, kihalásukig, birtokaik utána a cillei grófokra szálltak. A látványkertben különféle gyógynövényekkel ismerkedhetünk meg. A várban lovagétterem és ajándékbolt is működik.

Ingyenes parkolás a vár tövében, a parkoló fölött remek játszóteret alakítottak ki. Babakocsival nem bejárható a sok lépcső miatt!

A nyitva tartás változó, érdemes a honlapon (link) informálódni a kirándulás előtt!

Bonsai Múzeum

Seeboden másik nevezetessége, Európa egyik legnagyobb (15 ezer m2) és legrégebbi (1976 óta működő) bonsai központja. A japán kerti kultúra fellegvára ez a múzeum, Zen kertjeiben több, mint 3 ezer bonsait csodálhatunk meg. A múzeum és tulajdonosa 2017-ben megkapta a japán császár kitüntetését is.

Nyitva tartás áprilistól, látogatás bejelentkezés alapján. Minden egyéb információt itt találsz (link).

Nockmobil

A végére egy igazán remek kezdeményezést hagytam, osztrák szomszédaink olyan jól kitalálták ezt (is)! Akármerre sétáltunk ugyanis Millstatt-ban és a tó környékén, szinte mindenhol Nockmobil megállóba botlottunk.

A Nockmobil egy rugalmas és igény szerint üzemelő mobilitási rendszer a helyiek és a vendégek számára, amelyet alapvetően a személyautók vagy egyéb más közlekedési járművek kiváltására, azok alternatívájaként találtak ki. Tulajdonképpen olyan, mint egy taxi szolgáltatás, amúgy a regionális taxitársaságok üzemeltetik egész évben. A Nockberge Bioszféra Rezervátum kezdeményezésére jött létre, jelenleg 8 önkormányzat és 3 turisztikai régió támogatja.

Ha egy hosszú túra után elfáradsz és még nagyon messze van a szállásod vagy a leparkolt autód, csak hívnod kell a Nockmobilt! Ha esetleg szükséged lenne rá, minden részletet itt találsz (link).

Millstatt és a Millstatt-i tó környékének látnivalói a tavaly nyári sétahajózás után, most tavasszal is hatalmas élményt adtak nekünk. Négy csodás teljes napot töltöttünk a környéken, de annyi a látnivaló, hogy ennyi idő is kevésnek bizonyult: néhány kiszemelt helyszín, szimpatikus program most is kimaradt… de, bárhol is jártunk, ismét csak erősödött bennünk az az érzés, hogy mindenhol és mindenkor a maximumot nyújtják osztrák szomszédaink – s mindezt végtelen kedvességgel, nyugalommal és természetességgel.

A képhez tartozó alt jellemző üres; DA_elmenybeszallito_transparens.png a fájlnév

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját és Tomek fiam képi anyaga szerepel.
Az írás nem megrendelésre készült, semmiféle támogatott tartalmat nem tartalmaz!

További linkek

 • Tavaly nyáron sétahajóztunk is a Millstatt-i tavon, itt találod a beszámolót (link).
 • A szomszédos Radentheinben található Granatiumról, ahol gránátot is bányászhatsz itt írtam (link).
 • A közelben található Villachi alpesi panoráma úton is kirándultunk (link).
 • Villach autósmúzeumában is jártunk, fiúknak kihagyhatatlan program (link)!
 • Kreatív élményekért látogasd meg webshopomat is (link)!

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.