Villachi alpesi panorámaút, Ausztria

A Villachi alpesi panorámaút Karintia legrégebbi természetvédelmi területén található a Dobratsch hegy peremén, mintegy 16 és fél kilométer hosszan. Felsorolni is sok, mi mindent sűrítettek bele ebbe a „kanyargazdag” útba osztrák szomszédaink: tizenegy kilátópont, alpesi kert, geológiai élményhelyszínek, Skywalk kilátó… Plusz egészen különleges élményként, az alpesi út egyik pontjáról egyszerre három ország panorámája tárul elénk. Az út végén élményjátszótér a kicsiknek, geológiai tanösvény a nagyobbaknak. Részletes beszámoló következik.

(4.8/5)

A Villachi alpesi panorámaút megközelítése

A Villachi alpesi panorámaút Karintia legrégebbi természetvédelmi területének közepén helyezkedik el.

Megközelítése: az A2 autópálya Villach West kijáratánál lehajtunk — a B86 elkerülő úton haladjunk Warmbad Villach felé — végül a B86-os útról a Villacher Alpenstraße elágazásásnál lehajtunk.

A Villachi alpesi panorámaút használatáért fizetni kell.

Az autóra vagy motorkerékpárra érvényes jegyet (tehát nem az utasok száma után kell fizetni) egyetlen beléptető kapunál válthatjuk meg, a panoráma út zsákutca.

A Möltschach-i beléptető kapu címe: Villacher Alpenstrasse 11, 9500 Villach, Ausztria

Villachi alpesi panorámaút jegyárak (2023)

Személygépkocsi /
Lakókocsi*
Motorkerékpár
Napi jegy20,50 €14,00 €
Szezonbérlet**70,00 €70,00 €
Öko jegy (elektromos és hidrogén /nem hibrid/ autók)15,50 €13,00 €
Karintia kártyával (napi egyszeri, csak a behajtás)
Karintia kártya nélküli utasok
INGYENES
6,00 €
INGYENES
6,00 €

*Lakókocsival szabad a behajtás, de a panorámaút teljes területén, beleértve a parkolókat is, tilos a kempingezés.

**A szezonbérletek a kiállítás napjától a téli zárásig, de legfeljebb a kiadás évének december 31. napjáig érvényesek. Csak magánjárművekre vásárolhatók meg.

Téli szezonban érkezőknek jó tudni, hogy a Dobratsch Natúrpark autóforgalmának csökkentése érdekében 2021. novemberétől a téli szezonban a P6-P7-P8-P9-P10 és P11-es parkolókban félóránként 0,90 centes parkolási díjat számítanak fel. Alternatív megoldásként rendszeres buszjárat közlekedik (natúrparki transzfer).

A kapunál telepített rendszámtábla-felismerő rendszernek köszönhetően nemcsak emlékmatricát, de egy rövid magyar nyelvű leírást is kapsz a jegyed mellé.

A Villachi alpesi panorámaút nyitva tartása (2023)

A Villachi alpesi panorámaút egész évben nyitva tart, április közepétől november közepéig azonban díjat kell fizetni. A motorosoknak este 20:00 és reggel 7:00 óra között tilos az úton vezetni.

A panorámaútra a Möltschach beléptetőkaputól tilos belépni a következő időszakban:

 • június 1. és augusztus 31. között — 22:00 és 4:00 között,
 • szeptember 1. és május 31. között — 21:30 és 5:00 között.

Tanácsok, tippek utazás illetve jegyvásárlás előtt

 • Indulás előtt nem árt, ha még itthon átnézeted az autód / motorod fékrendszerét (teljesen komolyan írom…), kb. 1200 méter szintkülönbséget kell majd legyőzni.
 • A hirtelen bekövetkező időjárási viszonyok miatt, jegyvásárlás előtt érdemes tájékozódni az aktuális időjárási helyzetről illetve esetleges útlezárásokról a panorámaút hivatalos oldalán (link). Színekkel (zöld illetve piros) jelzik, hogy a kapu éppen nyitva van-e, azaz mivel lehet éppen közlekedni az úton.
 • Szintén a változékony időjárás miatt tanácsos meleg illetve vízálló ruhát, cipőt magaddal vinned – szükség lehet rá!
 • Ha több napra vagy akár hétre érkezel és a környéket szeretnéd alaposabban bebarangolni — van mit nézni, ezt már most elárulom –, akkor a szezonbérlet vásárlását javaslom, jócskán megéri az árát!
 • Karintia kártyával naponta egyszer ingyenes a Villachi alpesi panorámaút, beleértve számos létesítményt (kivéve az alpesi kertet).
 • Hogy a látvány még élvezetesebb legyen, érdemes távcsövet is bepakolnod a hátizsákba.

Óvatosan vezess az alpesi területen!

A Villachi panorámaút alpesi legelőn található, az út olykor pont a legelők közepén vezet. A járművezetőknek/kerékpárosoknak különösen óvatosnak kell lenniük, és ennek megfelelően csökkentett sebességgel kell közlekedniük. Bármikor számítani kell szabadon kóborló szarvasmarhákra vagy vadon élő állatokra.

A Villachi alpesi panorámaút története

A 19. században az Alpok iránti lelkesedés hatalmasra nőtt: kezdetben csak merészebb kirándulóutak, majd később vasútvonal illetve felvonó megépítésének gondolata is felmerült. Villach hegyéhez, szlovén nevén a Dobratsch-hoz vezető út megépítésének terve 1912-ben már készen volt, de különböző okok miatt (például két világháború is közbeszólt), a karintiai állam parlamentje csak 1953-ban hagyta jóvá a projektet. Az alapkő letételére még később, 1961. június 3-án került sor, elsősorban azzal a céllal, hogy az alpesi út jelentős bevételt termeljen a turizmusból.

A nagy műszaki kihívás…

A Dobratsch mészköve igazi műszaki kihívást jelentett az építkezés során, nagy útépítő gépeket ugyanis nem lehetett használni, a fúrást és a robbantást kézzel végezte több mint 100 munkás. Körülbelül 300 000 m³ követ és sziklákat mozgattak meg, és 135 tonna robbanóanyagot használtak fel. Ezen kívül kiterjedt óvintézkedéseket tettek a hegy vizének védelme érdekében. Az elkészült utat 1964. december 12-én először nem hivatalosan adták át a forgalomnak. Végül 1965. július 17-én – 69 évvel az első próbálkozás után – Franz Jonas szövetségi elnök ünnepélyesen is megnyitotta a 16,5 kilométer hosszú és 6 méter széles villachi alpesi panorámautat. Ezzel szabaddá vált az út a Dobratsch felé az autóforgalom előtt.

Élmények 16 és fél kilométer hosszan

A Villachi alpesi panorámaút Ausztria egyik legszebb és legfestőibb útja. A Möltschach-i beléptető kaputól indulva egészen az 1732 m tengerszint feletti magasságban található Rosstratte parkolóig közel 1200 métert szintkülönbséget teszünk meg. Kanyarokban gazdag utunk során tényleg lélegzetelállító kilátásban gyönyörködhetünk a szomszédos Szlovénia és Olaszország karszt hegyeire és 2500 méter feletti hegycsúcsaira.

Számos parkolóhelyet alakítottak ki a Villachi alpesi panorámaút mentén, melyek sokféle lehetőséget kínálnak a kirándulóknak. Az élményhelyszínek a beléptetőkapu irányából lettek hivatalosan, a helyszínen is sorszámozva.

Lássuk akkor részletesebben, mivel kápráztatnak el minket ezek az élményhelyszínek! Az eligazodásban az alábbi térkép segít:

550 méterről indulunk felfelé…

P0 2-es kanyar — Arenablick kilátó: innen lelátni a síugró sáncra, tulajdonképpen azt láthatod, amit a síugrók látnak a sánc tetejéről. A sportközpontban profi és amatőr sportolók egész évben edzhetnek, azaz nyáron is üzemel.

P1 — Pihenőhely kilátóval (770 tszfm): négy hajtűkanyar elhagyása után hangulatos pihenőhely vár, ahol egy nagy rekreációs szabad terület is található.

P2 — Kilátó Villach városára és a tavakra (862 tszfm): innen lenyűgöző kilátás Ausztria hetedik legnagyobb városára, amely a Drau és Gail találkozásánál, a Klagenfurti-medence nyugati peremén fekszik. A mintegy 60 000 lakosú Villach közvetlen közelében számos tó található, tiszta időben ezek víztükre is jól kirajzolódik.

P3 — Erdei pihenő (965 tszfm): idilli pihenőhely a vegyes erdő közepén, ahonnan a Faaker See feletti Finkenstein várromra nyílik kilátás. A kastély, amelyet először a 12. század közepén említenek, ma fesztivál előadások színhelye.

P4 — A Schütt panorámája (1020 tszfm): innen fantasztikus a kilátás egyrészt a hegyomlással keletkezett „Schütt” vidékre, amelyet egy több ezer évvel ezelőtti nagy földrengés alakított ki. Másrészt lenyűgöző a határ túloldalán elnyúló Júliai-Alpok és a Karavankák csúcsainak látványa is.

P5 — Dreiländerblick, azaz három ország panorámája (1307 tszfm): Ausztria, Szlovénia, Olaszország határolta vidék panorámája, az alpesi út egyik csúcspontja!

P6 — Alpesi kert és „Rote Wand / Vörös fal” kilátóterasz (1483 tszfm): a hatodik hajtűkanyar után, ennél a megállónál két élményvilág részese is lehetsz. Nekünk ez a megállóhely volt az egyik kedvencünk, mindkét helyszínről jöjjön egy kis plusz információ…

Villachi alpesi kert

A parkolóból, egy kis alagúton átsétálva balra indulva, egy fenyőerdőn áthaladva, kb. 300 métert követően találod az alpesi kert bejáratát. Javaslom, ne hagyd ki a kertet, szánj rá legalább egy órát, mert egészen különleges atmoszférája van! Azért is nőtt a szívünkhöz, mert tökéletes példája annak, hogy önkéntes munkával is létrehozható és öt évtized távlatából is fenntartható egy ilyen csodaszép kert.

A Villachi alpesi kertet 1500 m tengerszint feletti magasságban, a hegyvidéki és szubalpin növényzeti szintek határán hozták létre. 1973-ban nyitották meg a nagyközönség előtt. Három éghajlati zónából, több mint 800 növényfajt helyeztek el ökológiai hovatartozásuk szerint, több mint 10 000 m²-en. 

Megcsodálhatjuk itt például a Wulfenia carinthiaca-t (csak Karintiában honos), az osztrák vesebükkönyt és a számos liliomfajta különlegességet is. A hasonló létesítményekkel ellentétben ez az alpesi kert egy természetes kert, amelyben a növények körülbelül egyharmada már az eredeti helyén volt. A többi fajt átültették a kertbe, és napjainkban is folyamatosan bővítik: többnyire saját nemesítésből származó fiatal növényeket használnak fel.

A növények azonosítására táblákat helyeztek ki, bővebb tudnivalókat a kihelyezett információs táblák nyújtanak, de vásárolhatsz alpesi kertkalauzt vagy akár érdekes CD-ket is. A kert végében a gyerekek, diákcsoportok számára külön ismeretterjesztő részt hoztak létre.

Érdemes akár többször, más időszakban is meglátogatni a kertet, mert az Alpokban a rövid nyár alatt a virágzó növények gyorsan változnak. Ha szeretnél hazavinni az alpesi kertből egy „darabot”, azaz magvakat és fiatal növényeket, adományért cserébe ezt is megteheted.

A kert közvetlenül a Rote Wand / Vörös fal felett helyezkedik el, amely 1000 méter mélyen a mostanára félig kiszáradt FGail folyó völgyébe szakad le. Az alpesi virágok mellett a déli hegyekre is látványos innen a kilátás.

A víz az úr…

Mivel Villach városában az ivóvíz 80%-a a hegyből származik, az itt élők számára a víz védelme a legfontosabb. Emiatt a sílifteket leszerelték és a „kíméletes” turisztikai használatot részesítik előnyben. A Dobratsch ma már rendkívüli jelentőségű az emberek számára, amely tehát egyszerre naturpark és vízvédelmi terület is. Mivel a legfelső mészkőtakaró karsztosodása miatt a magasabb területeken nincsenek források, az alpesi kertben a kunyhók tetőfelületeit kihasználva gyűjtik össze és ciszternákba vezetik a locsolóvizet és a kiszolgálóvizet (értsd: a mosdókhoz), az ivóvizet pedig minden nap a völgyből hozzák.


Az alpesi kert nyitva tartása és a jegyárak (2023)

Június elejétől augusztus végéig, naponta 9.00–18.00 óráig tart nyitva.

Kizárólag külön belépővel látogatható, jegyárak:

Felnőtt:4,00 €
Ifjúsági (6-16 év):1,00 €
Csoportok (9 főtől)*:2,50 €
Diákcsoportok*:0,50 €
Önkéntes tagsági díj / év:8,00 €

*Előzetes jelentkezés esetén iskolai és látogatói csoportoknak tárlatvezetést tartanak (német nyelven).

A kertlátogatók számára ingyenes a mosdó használata, a sok lépcső miatt babakocsival, kerekesszékkel nem járható.

Rote Wand / Vörös fal kilátóterasz

A P6 parkoló alagútjától jobbra indulva, egy kis erdei úton éred el kb. 150 méter múlva a Rote Wand kilátóplatformot. Innen letekinthetsz 400 méterre a vöröses sziklafal mélyére, de lélegzetelállító kilátás nyílik a Karavankákra és a Júliai-Alpokra is. A Dobratsch déli oldalán látható vöröses sziklafalat egy 1348-ban bekövetkezett földrengés által kiváltott hatalmas földcsuszamlás okozta. Ez a Keleti-Alpok legnagyobb földcsuszamlási területe.
Ez a kilátóplatform egy viszonylag új attrakció, mely lehetővé teszi, hogy minden ember – fogyatékkal élők, idősek, de babakocsival érkező családok is – akadálymentes úton juthassanak el egy lélegzetelállító kilátással rendelkező platformra. A „Természetélmény mindenkinek” projekt részeként épült meg.

P7 — buszparkoló

P8 — Aichingerhütte hegyi fogadó (1650 tszfm): ez a természeti park információs állomása, itt már a Dobratsch alpesi régióban vagy. Megtekintheted a „A levegő uralkodói – a Dobratsch Natúrpark Madárvilága” című kiállítást — számos interaktív állomással és a natúrpark információs pontjával, köztük egy bolttal. A kültéren alpesi szoborpark, élményjátszótér és fantasztikus körpanoráma. Nem utolsó sorban extra finom házias koszt, mi itt ebédeltünk és nem bántuk meg!

Még egy fontos információ: elektromos autóval érkezők csak itt találnak töltőállomást az út során.

P9 + P10 — parkolók

Végállomás, nem megy tovább!

P11 — Rosstratte (1732 tszfm): ez a parkoló a Villachi panoráma alpesi út végállomása, az erdő itt már teret enged széles legelőknek – a kilátás széles és szabad, lovak és tehenek legelésznek szabadon, békésen. A relax fekvőpadok csábítanak a pihenésre, megéri egy kicsit itt szusszanni, mert valóban páratlan körpanoráma nyílik a környék hegyeire. Itt található és ingyenesen megtekinthető „Sonnenwege / Nap útjai” szabadtéri megfigyelőállomás, mely az időmérés történeti módszereit szemlélteti. A végső konklúziót mi is megtapasztaltuk: az órák és naptárak feleslegessé válnak, amíg a nap az égen van. 

A kicsiket a dombos terephez tökéletesen illeszkedő hatalmas kalandjátszótér várja, a nagyobbak a Dobratsch kialakulásáról tudhatnak meg érdekességeket a „Tengerből lett hegyek” akadálymentes geológiai tanösvényen. A Rosstratte hegyi fogadóban pedig a karintiai konyha finomságai várják a megéhezőket.

A Dobratsch Natúrpark további, kizárólag csak gyalogosan megközelíthető látnivalóiról itt olvashatsz (link).

Fél napot töltöttünk el a Villachi alpesi panorámaút látnivalóinak feltérképezésével, tényleg elmondható, hogy egyszerre nyújt kikapcsolódást, kultúrát, történelmet, geológiát, gasztronómiát, s legfőképpen természetélményt — mindenkinek! Bőven hozza az osztrákoknál szinte már „kötelezőt”. Mi nagyon szerettük!

A képhez tartozó alt jellemző üres; DA_elmenybeszallito_transparens.png a fájlnév

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját és Tomek fiam képi anyaga szerepel.
Az írás nem a Villachi alpesi panorámaút üzemeltetőinek felkérésére készült, semmiféle támogatott tartalmat nem tartalmaz!

További linkek

 • További bővebb információk a panorámaút honlapján (link) érhetők el.
 • Ha szereted a panorámautakat, a Grossglocknerről írt egyik legrészletesebb írásért kattints ide (link).
 • A Malta Hochalmstrasse — Kölnbrein-duzzasztógátnál tett kirándulásunkról itt olvashatsz (link).
 • Kreatív élményekért látogasd meg webshopomat is (link).

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.