Malta Hochalmstrasse, Kölnbrein-duzzasztógát, Ausztria

A Malta Holchalmstrasse, illetve az út végén található Kölnbrein-duzzasztógát (Kölnbreinsperre) igen magasra teszi a lécet az Ausztriába kirándulóknak. Sok szép helyen jártunk már szomszédunknál, de Karintia egyik legnépszerűbb úti célja valóban mély nyomott hagyott bennünk. Már maga a zuhanó víz völgyén keresztül vezető, alagutakkal, vízesésekkel övezett kanyargós út is egy csoda, mely amúgy Karintia legmagasabb vízesése mellett haladt el. Az út végén, amikor megérkeztünk a Kölnbrein-duzzasztógáthoz, Ausztria legmagasabb gátjához, na ott tényleg leesett az állunk — többször is! Nem is csoda, hogy ez a kirándulásunk maximum élményfaktor értéket kapott tőlünk…

(5/5)

A Malta Hochalmstrasse elhelyezkedése és megközelítése

A Malta Hochalmstrasse az A10 autópálya Gmünd-i kijáratánál vagy a B99-es úton Spittal/Millstättersee-ből Gmünd-be vezető úton, Malta idilli hegymászó faluján keresztül Brandstattba visz. Itt találod az útdíjpénztárat is.

A Malta Hochalmstrasse használatért tehát fizetni kell, de az út végén található gát megtekintése ingyenes!

Az autóra vagy motorkerékpárra érvényes jegyet (tehát nem az utasok száma után kell fizetni) a beléptető kapunál is megválthatjuk, vagy már utazásunk előtt online is megrendelhetjük.

A fizetőkapu címe: Brandstatt 8, 9854 Brandstatt, Karintia – Ausztria
A végállomás címe: Brandstatt 36, 9854 Malta, Karintia – Ausztria

Jegyárak (2023)

Napijegy3 hetes bérlet
Személygépkocsi
Lakókocsi*
22,00 €
27,00 €
48,00 €
Motorkerékpár15,00 €38,00 €
Karintia kártyával (napi egyszer, csak a behajtás)
Karintia kártya nélküli utasok
INGYENES
6,00 €
INGYENES
6,00 €

*Lakókocsival szabad a behajtás, de a Malta Hochalmstrasse teljes területén, beleértve a parkolókat is, tilos a kempingezés.

További kedvezményekről, utalványokról itt olvashatsz (link).

Tanácsok, tippek utazás és jegyvásárlás előtt

 • Indulás előtt tanácsos még itthon átnézeted az autód / motorod fékrendszerét (teljesen komolyan írom…).
 • Szezon kezdetén és végén (kiemelten május és október hónapokban) az időjárásra és lavinaveszélyre tekintettel ideiglenes lezárhatják a területet, ezért ezekben az időszakokban közvetlenül indulás előtt feltétlenül tájékozódj a nyitva tartásról!
 • Ha több napra vagy akár hétre érkezel és a környéket, vagyis a gát közeléből induló túraútvonalakat szeretnéd alaposabban bebarangolni — van mit nézni, ezt már most elárulom –, akkor a bérlet vásárlását javaslom, jócskán megéri az árát!
 • Karintia kártyával csak egyszer hajthatsz be díjmentesen.
 • A változékony időjárás miatt, illetve, ha a gát belsejébe szervezett túrán szeretnél részt venni, akkor tanácsos meleg, vízálló ruhát és cipőt magaddal vinned, szükség lehet rá! (Saját tapasztalat: esőben indultunk neki a kirándulásnak, a gátnál viszont verőfényes napsütéssel és igen meleg idővel zártuk a programot.)
 • Mi a kirándulásunk alkalmával sajnos most nem találkoztunk mormotával, de mindig van nálunk némi sárgarépa, alma, földimogyoró! 😉
 • Minimum fél nappal, de inkább egy teljes nappal számolj. Figyelj arra, hogy kapuzárás: 18.00 órakor van!

A Malta Hochalmstrasse és a Kölnbrein-gát nyitva tartása (2023)

A szezon május 12-től október 29-ig tart, naponta 07:00 órától 18:00 óráig.

Esőben indultunk, de bizakodóak voltunk

Sajnos a szakadó eső miatt Karintia legmagasabb vízesését, a Koschach faluhoz tartozó Fallbach-ot kihagytuk. Ezt már utólag kicsit bánjuk… Főleg azért is, mert szinte szemben, az út másik oldalán van a Gößfälle fátyolvízesés is… 🙁 Mindkettőt még a fizetős kapu előtt fogod megtalálni. A völgy elején tapasztalt kedvezőtlen idő ellenére viszont nem kevés érdeklődőt láttunk a környéken létrehozott, és a jelek szerint nagy népszerűségnek örvendő csacsisimogató parkban, illetve a Fallbach közvetlen közelében kiépült vízi élményparkban.

Keresztül a zuhanó víz völgyén

A Malta Hochalmstrasse eredetileg a gát építési útjaként hozták létre, majd később turisztikai látványosságként megnyitották a normál forgalom számára is. Az 911 tszfm-ról induló, bő 14 kilométer hosszú alpesi út hat rövidebb-hosszabb sziklaalagúton vezet át. A kanyargós út mellett a szebbnél-szebb vízeséseknél kialakított parkolók csábítanak a megállásra és a fotózásra.

A Malta Hochalmstraße legszűkebb pontjain váltóforgalom van, ezért két helyen közlekedési lámpával szabályozzák a haladást. Az első lámpa közvetlenül a Maralmbach-vízesésnél van. Itt a maximális várakozási idő 22 perc, a hátralévő időt egy kijelzőn követhetjük nyomon. Ez idő alatt célszerű meglátogatni ezt a vízesést is: az út szélétől kb. 2 percnyi séta, táblával jelezve van. De ne izgulj, időjelző lámpácska a vízesés mellé is került, így nem maradsz le a következő zöld fázisról sem. 

A második lámpánál már rövidebb a várakozási idő. A lámpa utáni alagutat elhagyva, érdemes rögtön balra lekanyarodni (táblázva van) és megállni a panoráma parkolóban (lásd a lenti fotót), mert innen látszik először a gát, és csodálatos kilátás nyílik a Galgenbichl-tározóra, valamint a környező, közel háromezres hegycsúcsokra is, közülük is kimagaslott a Hochalmspitze csúcsa (3360 tszfm). Garantáltan itt fog először (másodszor… harmadszor…) leesni az állad! 🙂

Az út egészen a 1900 méter magasan épült Kölnbrein-duzzasztógátig tart. Pontosabban kicsit még tovább, de erről kicsit később… A Malta Hochalmstrasse 14,4 km-es útja során közel 1000 méter szintkülönbséget küzdöttünk le. Határozottan kijelenthetjük, hogy a népszerű gáthoz már maga az utazás is különleges, lenyűgöző élmény.

Végállomás, megérkezés a gáthoz

A célállomáshoz, pontosabban a tágas, ingyenes parkolóhoz érve egészen elképesztő látvány és — óriási szerencsénkre –, lassan-lassan előbújó napsütés fogadott minket.

Közelebbről rátekintve a lenyűgöző Kölnbrein-gátra az Airwalk kilátóval szó szerint tátva maradt a szánk! 🙂 De más látnivaló, más élmény is vár ránk egy kupacban: a Verbund Energiavilág Malta kiállítás, egy információs pont, ajándékbolt, illetve a Berghotel Malta a Panorama Restaurant Hochalm étteremmel, illetve ennek teraszával.

El ne felejtsem, hogy a kiállítás bejáratához közel Foto Point is található: lefényképezheted magad, majd az internet segítségével megnézheted, vagy akár le is töltheted a képeket innen (link).

Az alábbi rajzos illusztráció segít az eligazodásban — mit, hol találsz a helyszínen:

A Verbund és a Kölnbrein-duzzasztógát

A Verbund Ausztria vezető és Európa egyik legnagyobb villamosenergia-szolgáltatója, termelésük közel 100%-a környezetbarát megújuló vízenergiából származik. A Kölnbrein-duzzasztógát a maga nemében építészeti remekmű, csak néhány számadat erről az egészen grandiózus méretekkel rendelkező gátról:

 • 200 méteres magasságával és 626 méter szélességével Ausztria legnagyobb gátja
 • 200 méteres magasságával Európa egyik legmagasabban ívelt fala is egyben. 
 • 1974 és 1977 között épült a Kelag és az Energie AG társfinanszírozásával. 
 • 2 millió m³ betont használtak fel építésekor.
 • A gát koronája a sétánnyal együtt átlagosan 8 méter széles.
 • Az erőművet 1979-ben helyezték üzembe.
 • Szivattyús-tározós vízerőmű, ami azt jelenti, hogy két különböző szintmagasságú víztározó között a magasabban fekvőből az alacsonyabban fekvőbe engedik át a vizet egy vízturbinán keresztül.
 • Az erőmű teljesítménye 120 MW, éves termelése 37.870 MWh. Ezzel Ausztria legnagyobb teljesítményű vízi erőműve.
 • Csúcsidőben 200 millió m³ víz gyűlik fel mögötte, ami 1,4 milliárd ember (a világ népességének 20%-a) számára elegendő egy fürdőkád megtöltéséhez.

A Verbund Energiavilág kiállítás

A Kölnbrein-gát építéséről, működéséről a Verbund Energiavilág kiállításon kaphatunk áttekintést. Történelmi fényképek, interaktív kijelzők, nagy domborzati terepasztal, ásványkiállítás, művészeti nyomatok, sőt újdonságként 4D-mozi is van (2,50 € / fő).

A kiállítás több emeleten helyezkedik el az épületben, lift is van. A földszinten, a bejárattal szemben és majdnem minden emeleten találunk mosdót is. A kiállítás, a mosdók használata, sőt, ha valaki biciklivel érkezik, számára még az értékmegőrző is ingyenes! Kutyát ide nem vihetünk be.

Az emeleteket bejárva nem tudjuk kikerülni az ajándékboltot, illetve a mellette található információs pontot sem, mint ahogy az étterem teraszára is mondhatni kötelező kisétálni a lenyűgöző kilátás, vagy éppen egy kis süti, kávé stb. miatt.

Vezetett túrák a gát belsejében

A Verbund lehetőséget biztosít arra is, hogy a gát belsejében, szervezett túravezetés keretében még több érdekességet megtudjunk a gát építéséről és az elektromos áramtermelésről. Főszezonban rendszeres időközönként, naponta indulnak a kb. 1 órás időtartamú túrák, főszezonon kívül kizárólag csak előzetes kérés alapján.

A túrákra a Berghotel ajándékboltjában lehet jegyet váltani, itt van egyben a gyülekezési pont is.
Árak: felnőtt 8,00 €, gyermek (6-15 éves) 6,00 €.

…és akkor jöjjön végre a gát!

A kiállítás megtekintése után kipipáltuk a Foto Point szolgáltatását is, és máris indultunk lefelé a gáthoz. Közvetlenül a gát sorompója előtt néhány ismertetőt is elhelyeztek.

Mire a gáthoz értünk már nyoma sem volt a korábbi esőnek, szinte tökéletes időben sétálhattunk, ideális fényviszonyok mellett fotózhattunk. Hétköznap lévén viszonylag kevesen időztek a gáton, így még jobban ki tudtuk élvezni a 626 méter hosszú gátsétány adta csodás pillanatokat. Mert bizony mi a legelejétől a legvégéig, az utolsó centiméterig elmentünk: szó szerint nem tudtunk betelni a látvánnyal! Nemcsak a gát, de mögötte Európa legmagasabban elnyúló duzzasztott tavának türkiz víztükre is magával ragadott, tükröződésén visszaköszöntek a környező havas hegycsúcsok.

Airwalk

Mondanám, hogy ezt már nem lehet fokozni, de osztrák barátaink még erre is rá tudtak tenni egy lapáttal. 2010-ben, a gát közepén acélból és üvegből készített kilátóplatformot építettek, mely szinte lebeg a mélység fölött. A platformon állva megtapasztalhatod, milyen az, amikor a gát fala a fejed fölött ível, és a 2 millió m³ betonból készült masszív szerkezet pedig lábad alatt terül el. A bátrabbak nyugodtan nézzenek innen lefelé, 200 méteres tiszta kilátás nyílik a szakadékba. A kevésbé bátrabbak inkább foglaljanak helyet az Airwalk közepén kialakított ülőhelyek egyikén, s élvezzék a Hohe Tauern magashegyi tájára és a Galgenbichl-víztározóra nyíló lélegzetelállító kilátást.

A Kölnbreinstüberl fogadó

Már szó volt róla, hogy a gát parkolóján túl is van élet… nos, ha a nézelődés kimerített és megéheztél, semmiképp se hagyd ki a Kölnbreinstüberl nevű, házias étterem és egyben fogadó meglátogatását sem. A parkolótól egy aszfaltozott út vezet ide a hegy oldalában, gyalogosan, de autóval is megközelíthető. A fogadónál parkoló is van, de innen már tényleg sorompóval korlátozzák az autóval való továbbhaladást.

Mi autóval tettük meg ezt a rövid kitérőt és egy csodavilág fogadott minket. Béke, nyugalom, zubogó vízesések, kristálytiszta vizű csörgedező patakok, legelésző tehenek, vadvirágos rét… Olyan hihetetlen varázsa van ennek a helynek, ahonnan nem akarsz majd hazajönni! A hab a tortán a fogadó ellenállhatatlanul finom kosztja, barátságos vendéglátása…

Innen, a fogadótól amúgy számos túraútvonal indul, érdemes tehát akár több napra is tervezni, a fogadóban szállást is lehet foglalni.

A nap végén teli hassal, kicsit fáradtan ugyan, de széles mosollyal az arcunkon, elégedetten indultunk vissza szállásunkra.

Bízom benne, hogy ehhez a fantasztikus kirándulóhelyhez sikerült kedvet csinálnom! Igyekeztem a leírással és a fotóinkkal átadni a Malta Hochalmstrasse és a Kölnbrein-duzzasztógát hihetetlen varázsát. Kívánom, hogy sikerüljön Neked is átélned ezt a csodavilágot!

A képhez tartozó alt jellemző üres; DA_elmenybeszallito_transparens.png a fájlnév

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját és Tomek fiam képi anyaga szerepel.
Az írás nem a Verbund felkérésére készült, semmiféle támogatott tartalmat nem tartalmaz!

További linkek

 • További bővebb információk a Verbund honlapján (link) érhetők el.
 • A kapruni víztározónál is jártunk, élményeinkről itt olvashatsz (link).
 • Ha szereted a panorámautakat, a Grossglocknerről írt egyik legrészletesebb írásért kattints ide (link) .
 • Ha szereted az ásványokat, kristályokat, látogasd meg webshopomat is (link).

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.