Granatium, Radenthein, Ausztria

Közzétéve Ausztria

A Granatium csodás élményvilág a család minden tagjának: gyönyörű és érdekes ásványkiállítás, izgalmas és misztikus alagútrendszer, ráadásképpen a szabadtéri kutatóterületen még gránátot is bányászhatsz saját kezűleg! Már régóta terveztük meglátogatását, idén végre sikerült és nem bántuk meg!

(4.7/5)

Néhány szó Radentheinről

Radenthein Karintia középső részén fekszik, a Nockberge hegység tövében. Először 1177-ben említik írásos emlékek,  a település és környéke egészen a 15. századig a millstatti apátság birtokában volt.

A bányászat a középkor óta a helyi gazdaság egyik húzóereje. Kezdetben vasat bányásztak, majd a 18. század végétől beindult a kohókban az ércfeldolgozás. Jelentős volt a gránát bányászata is. 1904-ben a közelben magnezitre bukkantak. Az ásvány kitermelésére osztrák-amerikai vegyes vállalat alapult. A munkalehetőségnek köszönhetően 1900 és 1910 között a település lakossága megduplázódott. 1930-ban mezővárosi, 1995-ben pedig városi státuszt kapott. A mai önkormányzat 16 falut és egyéb települést fog össze.

A gránát és Radenthein kapcsolata

A Radenthein helytörténeti leírásaiban olvasható egyik legenda szerint a Nockberge hegységben fellelhető kincsek miatt egykoron annyira hadakoztak az emberek egymással, hogy a küzdelem során keletkező vércseppek (Nockberge vércseppjei) megkövültek és gránáttá váltak a hegy gyomrában.

A Millstatti-Alpokban található az Alpok legnagyobb gránátkő lelőhelye, ennek köszönhetően a környékre látogatók szívesen bocsátkoznak egy kis kincskeresésbe is. Manapság Radentheint csak úgy említik: a gránátváros (die GranatStadt). Nem hagyhattuk ki ezt a kalandot!

Na de mit nevezünk gránátnak?

A gránát évszázadok óta lenyűgözi az emberiséget: a bronzkor óta használták, a középkor legendáiban karbunkulus kőként ismerték, és színe révén „Krisztus vércseppjének” is nevezték. A természetes ásványokból csiszolt ékszerek ma is népszerűségnek örvendenek.

A gránát tulajdonképpen egy szilikáttartalmú, szabályos kristályrendszerű, féldrágakőnek minősülő ásványcsoport elnevezése, tehát az egész gránátcsaládra vonatkozó fogalom. A szilikátok a földkéreg legfontosabb ásványai, a földkéreg 70-75%-át alkotják. Így nem meglepő, ha a legtöbb ásványt a szilikátok köréből ismerjük.

A gránátok nagyrészt metamorf folyamatok (vagyis korábban kialakult kőzetek szilárd fázisú átkristályosodása) során keletkeznek, magas hőmérsékleten. Esetenként magmás kőzetekben is megfigyelhetőek. Kémiai ellenálló képességük és keménységük (7 – 7,5) révén törmelékes üledékekben mindig jelen vannak.

Gránátfajták

A gránátok ugyanazokkal a fizikai tulajdonságokkal és kristályszerkezettel rendelkeznek, de különböző kémiai nyomelemekkel, amelyek meghatározzák a színüket. A különböző fajták névadása a színűk alapján megkísérelhető, de az egyes fajtákat legbiztosabban kémiai elemzéssel tudjuk egymástól megkülönböztetni:

 • almandin (vörösesbarna, sötétvörös szín), a leggyakoribb gránát. Világszerte számos helyen megtalálható vágható kristályokban. A Radentheinből származó gránát elsősorban almandin, gyakran piroptartalommal.
 • pirop (vérvörös, sötétvörös szín)
 • grosszulár (színtelen, fehér, halványsárga, egres zöld, halványbarna, halvány rózsaszín)
 • andradit (sötétebb barna és zöld szín)
 • uvarovit (ritkább előfordulás, smaragzöld szín)

További érdekességek a gránátról

 • A gránát elnevezés az ófrancia grenate (gránátalma), közvetve a latin granum (mag) illetőleg a középkori latin granatus (szemcsés kő, mag alakú drágakő) szóból származik.
 • Kr. u. 77-ben Plinius Naturalis Historia című művében „carbunculus almandius„-nak nevezte, Albertus Magnus német püspök és tudós a 13. században „alamandina” néven írt róla.
 • Az almandin név a délnyugat Törökországi Alabanda város nevéből származik, ahol már nagyon régen csiszolták az almandint.
 • A gránátot védő talizmánnak használták évszázadok óta: harcosok pajzsán, kardok markolatán díszelgett. A szerelem és a szenvedély kövének tartják.
 • A magyar Szent Korona 9 függőláncán is megtalálható féldrágakő. Több későbbi császári koronánál is díszítő elemnek alkalmazták.
 • 2016-ban az „Év ásványa” cím birtokosa.
 • Szervezetünkre gyakorolt gyógy- és lelki hatásairól itt olvashatsz (link).

A Granatium elhelyezkedése és megközelítése

A Granatium Radenthein központjában, a Nockberge Bioszféra Rezervátumban található.
Megközelítése délről, Villach irányából, illetve északról, Salzburg irányából is az A10, illetve a 98-as úton.
Budapestről kb. 540 km-re található.

Cím: Klammweg 10, 9545 Radenthein, Ausztria

A Granatium nyitva tartása

 • Júliusban és augusztusban naponta 10-19 óráig, utolsó belépés 17:30-kor
 • Szeptemberben és októberben naponta 10-17 óráig, utolsó belépés 15:30 (kedden zárva!)
 • A tárlatvezetések nyáron délelőtt 10:30, 12:00, 14:00, 15:30 és 17:00 órakor kezdődnek 20 fős vagy annál nagyobb létszámú csoport esetén (regisztrált csoportoknak más időpontokban is indítanak vezetést)

Jegyárak (2023)

Felnőtt14,90 €
Gyermekek (6. születésnapjukig)ingyenes
Gyermekek (16. születésnapjukig) 9,00 €
Családi jegy: 2 felnőtt, maximum 3 gyerek (16 éves korig)35,00 €

10% kedvezmény az alábbi kártyákra:

 • Kärnten Card
 • Millstättersee Card
 • Sonnenschein Card

Előzetes online jegyvásárlásra a Granatium honlapján van lehetőség (link).

A belépőjeggyel az alábbi szolgáltatásokat veheted igénybe:

 • Belépő a gránát kiállításra (1. emelet)
 • Belépő a „Magnezitbányászat Radentheinben” című különleges kiállításra (2. emelet)
 • Hegy belsejébe vezető alagutak (gránátér)
 • Bányászati ​​terület, ahol Te is bányászhatsz gránátot saját kezűleg!
 • Audiokalauz használata (német, angol, olasz nyelven)

A vezetett túrák felára 2 €/fő!

Parkolás, egyéb fontos tudnivalók

 • A Granatium Radenthein olyan területén található, ahol közvetlen közelében nem tudsz parkolni! A főút melletti P1 és P2 parkolókat célszerű használni (3 óra ingyenes parkolás). A parkolóktól a Mirnockstrasse (P1) vagy a Fischerstrasse (P2) egy kellemes sétával 5 perc alatt a Granatiumhoz vezet (lásd alábbi térképet). A múzeumhoz közelebbi parkolók mind fizetősek és általában foglaltak!

 • A Granatium bejárata mellett kizárólag csak két mozgássérült parkolót alakítottak ki.
 • A Granatium akadálymentes és babakocsival való látogatásra is alkalmas! 
 • Kutyát a szabadtéri területekre beengednek.
 • Kb. 1-1,5 órát ajánlanak tartózkodásként, de akit mélyebben érdekel a téma, főleg a saját gránátod bányászata, az inkább több idővel számoljon! 
 • Az alagutakban elég sáros a talaj és jó tudni, hogy itt 8-10 Celsius fok a hőmérséklet, tehát ruházattal így készülj.
 • Mosdó a Granatium épületében, illetőleg az alagutak végén található.
 • Ha késő délután érkezel (mint mi), akkor jó, ha tudnod, hogy a kutató terület az aznapi végső zárás előtt fél órával zár, így tehát összesen fél órád marad az ajándékbolt feltérképezésére.

A Granatium négy élményvilága

A főépület

 • Földszint: a Granatium épületében itt található a recepció, ahol a belépő jegyet lehet megvásárolni (bankkártyás fizetés lehetséges), illetve az üzlet (különféle ásványok és marokkövek, temérdek gránát ékszer, használati- és dísz tárgyak stb.) és a csiszolóműhely. 

 • 1. emelet: egyedülálló gránátkiállításMár az első lépéseknél érezni fogod a szerelem és a szenvedély kövéből sugárzó erőt. Eredeti, több száz éves gránátékszerek, különleges gránát-szoba, középkori márványfejek világító gránát szemekkel, rekonstruált csiszolóműhely…

 • 2. emelet: 2022. óta látható a radentheini magnezitbányászatról szóló „A munka – akkor és most” különleges kiállítás. A kiállítás bemutatja a gyár és kőbánya történetét – a lelőhely felfedezésétől egészen napjainkig, ahol ma már robotokat és mesterséges intelligenciát használnak. A termeket végigjárva megismerhetjük, hogyan, milyen életkörülmények között dolgoztak régen az emberek, s hogyan lett a regionális tűzállóanyag-gyártóból globális nagyvállalat. Nem csak fotókat, hanem eredeti szerszámokat, sőt egy nagyon szuper audiovizuális bemutatót (csak német nyelven!) is láthatunk.
  Magnezit nélkül ma nem lennének felhőkarcolók és acélhidak! Érdekes ez a kiállítás is, érdemes itt kezdeni az épület bejárását.

Mindkét kiállítás kizárólag csak német nyelven!

A titokzatos alagútrendszer

Az épületet elhagyva az alagút elején védősisak és kb. 8-10 Celsius fokos hőmérséklet vár. Egy hatalmas kapun belépve máris egy titokzatos, misztikusan megvilágított, természeti jelenségeket bemutató világba csöppensz (elég sötét van, elemlámpa esetleg jól jöhet):  egy kis földalatti tó, egy misztikus csillagos égbolt, geológiailag érdekes gránátrétegek. Ezeket a bányászjáratokat, ahol utunk visz, már 1909 óta nem használják.
Az alagút végén, balra mosdó található.

A legizgalmasabb rész: a kutatóterület

Amikor elhagyod a hegy belsejét, kiérve a világosba, egészen különleges hangulat fogad: sziklák, erdő és zúgó hegyi patak. Itt válik igazán kézzelfoghatóvá mindaz, amit korábban láttál és hallottál a kiállításon. A legizgalmasabb helyszín következik. Itt bányászhatod ki Európában egyetlen helyen saját kezűleg gránátos drágaköveidet a sziklából. A Granatium munkatársai szívesen segítenek már a területre való belépéskor: a sisakod mellé védőszemüveget (kötelező), szerszámot és kis papírtasakokat kapsz tőlük.

A mi segítőnk Markus volt, aki miközben kedvesen és mosolyogva szóban elmondta a gránát „kitermelés” csínját-bínját, addig egy hatalmas sziklatömbön szemléltette is a tudnivalókat. …és hoppá, némi szakszerű kalapálás után, máris egy gránát kövecske kipattant, rögtön felcsillant a szemünk, sejtettük, hogy ez jó kis móka lesz!

Az idő csak úgy repült, míg mi a sziklát kalapáltuk, de meglett a kemény munka eredménye… Jó néhány csiszolatlan, nyers gránát kövecskével (0,5-1,5 cm) a zsebünkben igyekeztünk még gyorsan vissza a főépület üzletébe, hogy aztán még a zárás előtt egy kis szuvenírrel koronázzuk meg a látogatásunkat. Ezekre gyorsan sikerült is rálelnünk, de a csiszolóműhely ekkor már zárva volt. (A nyers gránát kövecskék helyi csiszolásáért külön díjat kell fizetni.)

A szabadon látogatható terület

Sajnos a végső nagy sietségben észre sem vettük, hogy a kutatóterületet elhagyva, rögtön jobbra van a Kaning Bach felett átvezető híd. Utólag kiderült, hogy ezen áthaladva egy szabadon látogatható természeti területre érkezünk. Még tovább menve ösvény vezet a patak mentén és egy újabb függőhídon átsétálva megérkezünk a „Blauer Tumpf”-hoz, a Granat-szoros kezdetéhez. Utóbb már bántuk, hogy ez az élményvilág most kimaradt, de biztosan jövünk még erre és legközelebb pótoljuk majd!

Szállásunk Radentheinben, a Nocky Mountains Lodge

Radenthein központi részétől távolabb, St. Peter területi részén volt egy hetes kirándulásunk főhadiszállása is. Házikónk a hegyoldalban, egy zsákutcában megbújva, panoráma kilátással a völgyre és a hegyekre, kedves házigazdákkal és makulátlan tisztasággal várt minket. Holland szállásadóink igazán pazar környezetben hozták létre és mintaszerűen gondozzák ezt a kis csodaházikót, illetve annak környezetét. Jó szívvel szeretném ezt is ajánlani az alábbiakban.
Linda és Ronald, köszönjük a vendéglátást!

Lássuk akkor részletesebben, mi vár Rád, ha a Nocky Mountains Lodge-ban töltesz el Te is pár napot:

 • friss, alpesi levegő,
 • csendes környezet, minimális, szinte elhanyagolható autózaj a távoli főút felől,
 • a változatos időjárás miatt változatos kilátás az erkélyről, illetve a „Naplemente teraszról”,
 • fantasztikus panorámás kilátás a völgyre, a közelben található Feldsee-re és a környező hegyekre,
 • gépkocsibeálló: a parkolás volt egy kicsit körülményes, mert közvetlenül a házikóhoz nem lehet behajtani, de megoldottuk!

Nézzünk körbe a ház belsejében is!

 • Tágas, kb. 70 nm-es vendégrész, maximum 5 fő számára
 • 1 hálószoba kényelmes franciaággyal, nagy szekrénnyel,
 • 1 hálószoba kényelmes franciaággyal és kanapéval, nagy szekrény itt is,
 • konyha és étkező egyben a nappalival, a nappaliban kanapé és TV,
 • 1 tágas fürdőszoba zuhanyzóval és WC-vel,
 • maximálisan felszerelt minden helyiség,
 • kapszulás kávéfőzőgép és mosogatógép a konyhában,
 • szelektív hulladékgyűjtés,
 • ízlésesen és odafigyeléssel berendezett az egész ház és környezete,
 • mindenhol minden leírhatatlanul tiszta és rendezett,
 • az egész lakrész füstmentes, csak a kültéren lehet pöfékelni,
 • prospektusok a környék látnivalóiról és a programlehetőségeiről,
 • ingyenes Wi-Fi,
 • mosás, plusz kávékapszulák, friss házikenyér, masszázs – helyben és felár ellenében!
 • extra bónusz1: a szállásadók Diedl névre hallgató aranyos kutyája,
 • extra bónusz2: a telek végében csordogáló kis patak mini vízeséssel.

Néhány fotó:

A képhez tartozó alt jellemző üres; DA_elmenybeszallito_transparens.png a fájlnév

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját és Tomek fiam képi anyaga szerepel.
Az írás nem a Granatium, sem a Nocky Mountains Lodge felkérésére készült, semmiféle támogatott tartalmat nem tartalmaz!)

További linkek

 • További bővebb információk a Granatium honlapján (link) érhetők el.
 • Ausztriában egy másik bányában is jártunk, az Erzberg-i Hauly-túránkról itt olvashatsz (link).
 • Hazai vonatkozású bánya, a gánti Bauxitföldtani Parkról készült élménybeszámolónkat itt találod (link).
 • Ha szereted az ásványokat, drágaköveket – többek között a gránátot is – egyedi ékszereimet webshopomban rendelheted meg (link).

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.