Tardosi lombkorona tanösvény, Magyarország

Közzétéve Magyarország

A tardosi lombkorona tanösvény meglátogatása kapcsán furcsa kettősség alakult ki bennünk. Maga a kör alakú tanösvény nagyjából 15 percnyi élményt nyújtott családunk minden tagjának, a hozzá vezető sétaút viszont lenyűgöző volt. Talán az őszi időszak legcsodálatosabb árnyalatait kifogva, teljesen véletlenül leltünk rá arra a kiránduló útra, mely látogatásunkat felejthetetlenné tette. Most pedig elárulom a titkot: ha követed élménybeszámolómat, Neked sem fog csalódást okozni ez a kirándulás!

(4.5/5)

A tardosi lombkorona tanösvény elhelyezkedése

A tardosi lombkorona tanösvény megközelítése

  • A tanösvény Süttő és Tardos községek közigazgatási területének határán, a Gerecse Tájvédelmi Körzetben található, a Duna-Ipoly Nemzeti Park (link)országosan védett területéhez tartozik.
  • Személygépkocsival Budapest irányából a 10-es főúton Süttőig kell haladni, ott balra kell lekanyarodni a főútról a Bikoli útra. Ezen az úton tovább hajtva Bikolpusztát, majd Alsóbikolt is el kell hagynunk, s itt kell nagyon figyelnünk, ugyanis a tanösvény egyáltalán nincs kitáblázva. Tulajdonképpen ez volt a mi szerencsénk. Ugyanis a tanösvényt keresve az Alsóvadács Vadászház székelykapus bejáratánál található parkolónál – ami egyben a Vörös híd buszmegálló – álltunk meg tétován s ott pillantottuk meg az útjelző táblára filctollal felírva, hogy jó helyen járunk.
  • Távolsági busszal érkezve a Vöröshíd megállónál érdemes leszállni, innen kb. 1,3 km sétaút vár ránk a tanösvényig. Ha a következő megállónál szállunk le, akkor visszafele kell gyalogolnunk a főúton 2-300 métert egy elágazásig (figyelem: a tanösvény nincs kitáblázva). Az elágazástól kb. 2-300 méter séta után pillanthatjuk meg a tanösvény.


Jöjjön a titok leleplezése!

Az ingyenes parkolóban hagyva autónkat, a hídon áthaladva őszi színekben pompázó szélesebb ösvény fogadott. A kellemesen melengető őszi napsütésben a falevelek hóesésszerűen hullottak le a fákról, az ösvénynek egészen varázslatos, szinte már mesebeli hangulatot kölcsönözve. Ezen az úton, vagyis a Vöröshíd kirándulóhely útszakaszán indultunk el a tardosi lombkorona tanösvényt keresve. A végig szinte vízszintes út a Bikol patak kiszáradt medre, illetve egy felhagyott kőbánya mellett haladt el közvetlenül.

Mintegy 900 méter séta után értünk el ahhoz a ponthoz, ahol a tardosi lombkorona tanösvényhez vezető, rövidebb út becsatlakozik. Itt egy meredekebb, rossz minőségű, kavicsos úton felhajtva néhány gépkocsi tud parkolni, a kirándulók jellemzően inkább a – szintén elég rossz minőségű aszfaltos – főút, vagy a murvás út szélén parkolnak.

A becsatlakozást elhagyva szinte rögtön az erdőgazdaság farakodó telepét találjuk jobbkéz felé. Kisgyermekes családoknak külön öröm lehet, ha itt éppen különleges járműveket lehet látni. A fatelepet elhagyva pár lépés csak, és már ott is vagyunk a tardosi lombkorona tanösvénynél.

A tardosi lombkorona tanösvényről

A Budapesti Erdőgazdaság Zrt. honlapján (link) található információk szerint, az egykori kőfejtő területén elhelyezkedő, kör alakú, 44 m átmérőjű és 105 m hosszúságú tanösvény a völgypart két oldaláról indul, s átível egy időszakos vízfolyás felett. A lombkorona ösvény 9%-os lejtésű felívelő szakaszokkal és vízszintes síkú pihenőszakasszal került kialakításra, legnagyobb magassága 11 méter a talajszinttől. A tartószerkezeti váz horganyzott kivitelű fémszerkezet, a korlátmezők anyaga szintén fémszerkezet, míg a járófelületek anyaga tölgyfa. A fémszerkezet vörös színű festést kapott, mert a tardosi mészkő színe is vörös és a régen itt álló, vízfolyás feletti hídnak is Vöröshíd volt a neve. A híd nyomai egyébként ma is láthatóak.

Érdekesség, hogy a gerecsei mészkőből épült a Parlament épülete, a Budai Váralagút, a Lánchíd és az Esztergomi Bazilika is. A környéken amúgy sok kőfejtő található, már Mátyás király korában is szállítottak innen építőanyagot, többek között a Visegrádi Palota építéséhez, illetve külföldre is.

A tanösvényen kihelyezett tájékoztató táblák segítenek megismerni az erdőt látogatóknak a lombkoronaszint talajról nem látható élővilágát, betekintést nyújtanak a kistáj kultúrtörténeti fejlődésébe, élő környezetének átalakulásába.

Az ingyenesen látogatható sétányt 2019. október 25-én adták át a nagyközönségnek. A tanösvény néhány perc alatt gyalogosan, valamint babakocsival / kerekesszékkel is bejárható, a közelben fedett pihenő illetve sütögetésre alkalmas tűzrakó hely is van. A jövő tervei között pedig egy szép erdei játszótér is szerepel.

Az egykori kőbánya

A tanösvény és a pihenő után visszafele az útba eső egykori kőbányába is felsétáltunk. Az oda vezető út némileg meredekebb az eddigieknél, de ottjártunkkor kerekes székes kirándulóval is találkoztunk. A bányához vezető utat sem táblázták ki sajnos, de a farakodó magasságában található elágazásnál balra kell elindulni. Itt jön a kissé meredekebb, de egyáltalán nem fárasztó rész és pár száz méter után máris a bányához értünk.

Csövi, a vadkan

Kirándulásunk legvégén furcsa zajra lettünk figyelmesek: a bokrok közül Csövi, az igencsak koros, közel 2,5 mázsás vadkan futott hozzánk, először némi riadalmat okozva. Neki egy külön futtatót rendeztek be a vadászház közelében, a kiránduló út mellett. De a hirtelen jött pánik gyorsan elillant, Csövi ugyanis végtelenül jámbor fajta.

A tardosi lombkorona tanösvény önmagában csak néhány percnyi élményt nyújt az odalátogatóknak. Kiegészítve a Bikol patak mellett haladó Vöröshíd kirándulóhellyel és a felhagyott kőbánya meglátogatásával már egy könnyedebb, 2-3 órás, ebéd előtti vagy utáni családi kirándulássá válhat. A környéken számos más látnivaló várja a kirándulókat, bármely évszakban is járunk erre, biztosan kellemesen fogjuk eltölteni itt az időnket.

A képhez tartozó alt jellemző üres; DA_elmenybeszallito_transparens.png a fájlnév

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját képi anyag szerepel,
nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.