Dobratsch Natúrpark, Ausztria

A Dobratsch Natúrparkról szóló jelen bejegyzésemmel — mely a Villachi alpesi panorámaútról írt bejegyzésem folytatása — a panoráma út végállomásától, kizárólag csak gyalogosan megközelíthető élményvilágba kalauzollak el. Természetesen szót ejtek magáról a Dobratsch hegyről is. Örülök, ha továbbra is velem tartasz!

(4.8/5)

A Natúrpark megközelítése, jegyárak, nyitva tartás (2023)

A Dobratsch Natúrpark főbb látnivalót a Villachi alpesi panorámaúton közlekedve (autóval, motorral, busszal vagy akár kerékpárral) fedezhetjük fel a legkönnyebben. Egy korábbi bejegyzésemben (link) a panorámaúttal kapcsolatos minden információ megtalálható: megközelítés, jegyárak, nyitva tartás, látnivalók stb., itt ezekre az információkra most nem térek ki.

Az alábbi térkép jól szemlélteti a Dobratsch Natúrpark elhelyezkedését és megközelítését: a natúrpark közvetlenül Villach mellett található.

A Dobratsch Natúrpark létrehozása

A Dobratsch Natúrpark a legrégebbi természetvédelmi park Karintiában. Amikor 1997-ben Villach elnyerte „Az év alpesi városa” címet, már az ünnepi év keretében felmerült a városhoz közeli védett területek hasznosítása. Ebben az időszakban az ivóvíz védelme volt a központi kérdés. Ugyanakkor a sífelvonók üzemeltetői további fejlesztésekben gondolkodtak. Az ivóvíz bázis- és a természetvédelem miatt a síterület további bővítésére azonban nem volt lehetőség. Egészen egyedülálló módon a lakosság kezdeményezte a sífelvonók megszüntetését és leszerelését a Dobratsch hegy védelme érdekében, szerencsére a politika is meghallotta az emberek, az itt élők hangját.

Ausztriában jelenleg 47 (!) natúrpark található, amelyek együttesen körülbelül 500.000 hektáron terülnek el. A jelentkező régiók száma azonban folyamatosan növekszik, ezért Ausztria-szerte számos egyéb ilyen jellegű projekt létezik jelenleg is.
A Dobratsch Natúrpark területe körülbelül 8.200 hektár.

Tapasztald meg és értsd meg a természetet!

Ezzel a mottóval hívják az osztrák természetvédelmi szakemberek a natúrpark látogatóit környezetük minél tudatosabb megfigyelésére és környezetbarát bánásmódjára. Ehhez kiemelten fontosnak tartják a tudásátadás élményközpontú formáját.

A Dobratsch Natúrpark honlapján olvasható Konfuciusz idézet azt hiszem hűen tükrözi azt a szellemiséget, ami osztrák szomszédaink szerint szükséges ehhez a tudásátadáshoz:

Mondd el és elfelejtem.
Mutasd meg, és lehet, hogy megtartom.
Hadd csináljam, és képes leszek rá.

Pásztorok, zarándokok, hegymászók a Dobratsch-on

A Dobratsch-ot először 1348-ban említik egy dokumentumban. Ekkor egy földrengés miatt kialakult erős földcsuszamlás mintegy 150 millió m³ sziklát zúdított a völgybe. A természeti katasztrófa sok emberi életet követelt. Később csak 1484-ben jelenik meg újra a hegy az évkönyvekben, de ezúttal egy örömtelibb ok kapcsán. Azt mondják, hogy az Istenanya megjelent egy pásztornak és megmentette őt és az egész nyáját a vihartól. Ebből is látható, hogy a Dobratsch-on már a 15. században felhajtották a marhákat a legelőkre (… és így már Te is kitalálhatod, mitől olyan szép zöldek az alpesi legelők). A 19. században a pásztorokat és a zarándokokat hegymászók és természettudósok követték. 

A Dobratsch Natúrpark ékkövei

A Dobratsch Natúrpark számos kirándulási lehetőséget kínál az egész család számára, a gyermekek, az élvezeti túrázók éppúgy otthon érzik magukat itt, mint a sportolók és a csúcstartók. A számtalan tematikus túrán túl, a teljesség igénye nélkül az alábbiakat ajánlom figyelmedbe:

 • A Villachi alpesi kert 27 növényterületen mintegy 800 különböző alpesi növényt mutat be. Június elejétől augusztus végéig látogatható. Nekünk egyik kedvenc élményhelyszínünk volt!
 • A Rote Wand / Vörös fal kilátóterasz: betekintést enged a föld történetébe, valamint a Karavankák és a Júliai-Alpok látványa tárul elénk, lábunk alatt 400 méteres szakadék tátong.

Korábbi bejegyzésemben részletesen írtam (link) mindkét élményhelyszínről, itt csak felsorolás szintjén említem. Mindkét látnivaló a Villachi alpesi panoráma út P6-os parkolójánál található.

A Rosstratte a legjobb kiindulópont a csúcsra vezető túrákhoz, a következőkben az innen induló túraútvonalakról lesz szó.

Tengerből lett hegyek” akadálymentes geológiai tanösvény

Az akadálymentesített tanösvény közvetlenül a hegyi fogadó, illetve játszótér mellől indul. A kb. 300 méter hosszú, aszfaltozott és az alpesi legelőktől kétoldalt kerítésekkel védett úton érdekességeket olvashatunk a Dobratsch kialakulásáról. A bemutató állomások abba a geológiai korszakba visznek vissza, amikor a Dobratsch és az egész régió több millió évvel ezelőtt kialakult. A kiállított kőzetmintákat olyan magasra helyezték, hogy akár kerekesszékből is kényelmesen meg lehessenek tapogatni. Miután nagyon közel vagyunk a hármas határhoz, így a tanösvény információs tábláin található tudnivalókat négy nyelven (német, olasz, szlovén és angol) tették közre.

A sorompótól kitárul a világ

A tanösvény végén sorompó és jó néhány figyelmeztető tábla jelzi, hogy innen mindenki csak saját felelősségére léphet be a natúrpark további területére. A kihelyezett táblák egyértelműek: kerékpárral nem hajthatsz be, kutyát csak pórázon sétáltathatsz, a szabadon legelésző állatokat nem igazán jó ötlet felbosszantanod, stb. Nem véletlen ez a sok utasítás a táblákon, a sorompón túl ugyanis valóban teljesen szabadon legelésznek, kerítések nélkül, szerencsés esetben akár 1-2 méterrel az út mellett falatoznak a tehenek vagy épp rohangálnak a lovak. Az aszfaltozott út innentől murvára vált, a lenyűgözően szép havasi legelőkön átvezető túraútvonal enyhe emelkedővel indít.

További túraútvonalak a Rosstratte-tól

A legnépszerűbb túracélpont természetesen a Dobratsch csúcsa (2.166 tszfm), melyet több útvonalon is elérhetünk a Rosstratte parkolójából, kb. 1,5 — 2 óra alatt. A lenti térkép segít az eligazodásban.

 • A 291-es út a leggyakrabban használt út, amely egy mezőgazdasági úton vezet a Dobratsch tetején elhelyezkedő adótoronyhoz. Az ösvény az alsó rész kivételével sík, kevésbé gyakorlott túrázók számára is ideális.
 • A 294-es út, más néven Jägersteig, szintén a Rosstratte-tól vezet a csúcsra, de többnyire a hegy meredek déli lejtőjén. Kezdetben a 291-es úton halad az ösvény, majd ezt elhagyva a további pályán az ösvény keskeny, nagyobb rutint igényel.

A Zerge- és csúcskilátó

A 291-es út első hajtűkanyarjában feltétlen térjünk le balra a murvás útról (szaggatott piros vonallal jelölve a fenti térképen). Egy keskeny ösvény csodás alpesi réten keresztül halad tovább a Zerge- és csúcskilátóhoz (Gams- und Gipfelblick), ahonnan fantasztikus kilátás nyílik az Alsó-Gailtal-ra, a Karavankákra sőt még a Dobratsch-csúcsa is látható innen. A kilátó fő attrakciója főleg a reggeli órákban van, szerencsésebbek ekkor még zergéket is láthatnak. Mi innen néztünk fel a Dobratsch lélegzetelállító déli sziklafalára és a csúcsára.


Aki nem szeretne a csúcsra kirándulni, annak ez a kilátó remek túrázási célpont: ideális időseknek, kisgyermekes családoknak (legkisebbeket hordozóval ajánljuk vinni) és bárki számára. A Rosstratte parkolótól kb. 20 percnyi könnyű sétára található.

Mi van a Dobratsch-csúcson?

Szerencsések voltunk, mert olyan tiszta időt fogtunk ki, hogy a Zerge- és csúcskilátóból viszonylag jól látszódott a Dobratsch-csúcsán található nevezetességek zöme:

 • az adótorony;
 • a 2010-ben épült csúcsház (korábbi Ludwig Walter ház), mely a passzívház-építés kiváló példája a hegyen. Gyönyörű napozóterasza lenyűgöző panorámával, konyhája karintiai finomságokkal várja a túrázókat.
 • a német Maria am Stein kápolna és a szlovén Windische kápolna, a Keleti-Alpok két legmagasabban fekvő zarándoktemplomai. A „Villacher Alpe” név német, a „Dobratsch” név szlovén eredetű. Hogy két kultúra és nyelv találkozik ezen a karintiai helyen, azt az is mutatja, hogy az alpesi csúcs tetején két zarándoktemplom is található, amely két nevet kapott;
 • a csúcskereszt;
 • és az 1921-ben épült időjárás-megfigyelő állomás.

A Dobratsch télen…

Szó volt már róla, hogy a Dobratsch hegyén korábban sífelvonók voltak, ezeket azonban feláldozták a természetvédelem oltárán. Ami máshol turisztikai katasztrófához vezethetett volna, az osztrák szomszédainknál síparadicsommá vált — sílift nélkül. A Dobratsch területe télen elképesztően nyüzsög, a hótalpas és a sítúrázás szerelmeseinek kedvelt kirándulóhelye lett, virágzik a szánkózás, a sífutás. A Dobratsch ezeken kívül a karintiai síugrók hazája is, a hegy lábánál található a Villachi Alpesi Aréna 90-, 60-, 30- és 15 méteres ugrósáncokkal is rendelkezik. Profi és amatőr sportolók egész évben edzhetnek itt, azaz nyáron is üzemel. Van tehát élet a nyári turisztikai szezon után is…

A Villachi alpesi panoráma út látnivalóit és a végállomásáról induló túraútvonalak bármelyikét szeretettel ajánlom figyelmedbe. Remélem, két részes írásommal és fotóinkkal sikerült átadnom mindazt, amit mi a helyszínen átéltünk és megtapasztaltunk. Nagyon-nagyon szerettük!

A képhez tartozó alt jellemző üres; DA_elmenybeszallito_transparens.png a fájlnév

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját és Tomek fiam képi anyaga szerepel.
Az írás nem a Dobratsch Natúrpark Egyesület felkérésére készült, semmiféle támogatott tartalmat nem tartalmaz!

További linkek

 • További bővebb információk a Dobratsch Natúrpark honlapján (link) érhetők el.
 • A Villachi alpesi panorámaút látnivalóiról itt írtam (link).
 • Ha szereted a panorámautakat, a Grossglocknerről írt egyik legrészletesebb írásért kattints ide (link).
 • A Malta Hochalmstrasse — Kölnbrein-duzzasztógátnál tett kirándulásunkról itt olvashatsz (link).
 • Kreatív élményekért látogasd meg webshopomat is (link).

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.