Ossiach — Ossiachi-tó, Ausztria

A Villachi alpesi panorámaút látnivalói után még pont annyi erőnk és időnk maradt, hogy körbeautózzunk Karintia harmadik legnagyobb tavának, az Ossiachi-tó környékén. A névadó Ossiach települése sem maradhatott ki egy rövid séta erejéig. A főleg turizmusra építő község fő látványossága Karintia legrégebbi bencés kolostora, ahol még lengyel történelmi érdekességet is találtunk. A naplemente csak hab volt a tortán… Ebben az összeállításban csokorba gyűjtöttem a tó körüli főbb látványosságokat.

(4.8/5)

Az Ossiachi-tó elhelyezkedése, megközelítése

Karintia harmadik legnagyobb tava, az 501 m tengerszint felett lévő Ossiachi-tó (Ossiacher See), Villachtól északra található a Gerlitzen és az Ossiacher Tauern hegységek közti völgyben.

A tó Budapesttől kb. 560 km-re található, kb. 6 órányi autózásra.

A turizmus az egyik fő vonzerő

Az Ossiachi-tó szinte egész évben vonzza a turistákat, felszíne mintegy 10,8  km², maximális mélysége eléri az 52,6 métert. Nyáron a víz 24-28 °C-os, a tó körül tucatnyi kiépített strand várja a fürdőzni vágyókat. A tavat a horgászok is nagy előszeretettel látogatják: ponty, csuka, szivárványos pisztráng, harcsa, süllő stb. akadhat a horogra. A tavon számos lehetőség kínálkozik többek között vitorlázásra, szörfözésre, sétahajózásra. A környéken természetesen számos más (nem vízi) sportolási lehetőség is kínálkozik, pl. a Gerlitzen hegyvidékén (lásd lejjebb). A tó partjának lakatlan részei többnyire természetvédelmi területek.

Igazi kerékpáros birodalom

Az Ossiachi-tó környéke szinte tökéletes terület kerékpározásra is. Partszakasza körül 32 km hosszú kerékpárutat építettek ki. Tágabb megközelítésben az Ossiachi-tó körül összesen mintegy 690 kilométer hosszú kerékpár- és túraútvonal húzódik, amely a Großglocknernél kezdődik és az olaszországi Veneto régió egyik városánál ér véget.

Látnivalók az Ossiachi-tó körül

A tó körül több szebbnél-szebb, kisebb-nagyobb települést találunk, melyek mindegyike erősen függ a nyári idegenforgalmi szezontól.

Az északi parton elsősorban kiemelném Annenheim-et, innen indul ugyanis a Gerlitzen libegő a hegy tetejére. A felvonó mindössze 30 perc alatt visz fel a völgyállomásról a Gerlitzen-csúcsra, amely 1911 m tengerszint feletti magasságban van. A csúcsra érve lélegzetelállító, 360°-os panoráma vár Karintia festői hegyi-tavas tájára. Számtalan túraútvonal, hütték friss és regionális konyhával, obszervatórium, a gyerekeknek kalandaréna biciklis parkkal és kötélpályával, kilátóterasz, ázsiai kert… és még sok minden más csábítja a hegyre tartókat.

Egy dologra érdemes figyelni a hegyi libegők kapcsán – és ezt általánosan elmondhatjuk bármelyikre Ausztriában: az üzemidők betartása miatt a libegők viszonylag korán zárnak még a nyári turisztikai főszezonban is!

Télen sem megvetendő a Gerlitzen panoráma hegye: 20 felvonó és 32 változatos sípálya várja a téli sportok szerelmeseit — a kezdődtől a haladó szintig. További infók a téli-nyári sportolási és kikapcsolódási lehetőségekről itt (link).

Vízesések — szabadstrand — lápvidék

Annenheim mellett fekvő Sattendorf-ot a csodás Finsterbach-vízesések miatt kell megemlítenem. A tóparttól mindössze néhány percnyi sétára három vízesést is találunk. A túra hossza kb. 1,2 kilométer, könnyen teljesíthető. Azoknak ajánlom, akik szeretik a kevésbé felkapott helyeket.

Bodensdorf-ban remek szabadstrand várja a fürdőzőket a tóparton. Egészen korán, 7 órakor nyitnak és este 10-ig várják a csobbani vágyókat.

A tó észak-keleti végében (Steindorf) a Bleistätti lápvidék természetvédelmi területe igazán különleges kiránduló- és nordic walking helyszín. Mintegy 100 különböző madárfaj, lepkék, denevérek és hódok élőhelyeibe nyújt betekintést ez könnyű, kb. 7 kilométeres körtúra.

Nem szabad kihagynom a déli part nyugati csücskében, egy hegy tetején impozáns látványt nyújtó Landskron várát, lenyűgöző kilátással a Karawanken-hegységre. A sziklavár környéke az i.e. 9. században már lakott lehetett. A vár az évszázadok során kolostor, fényűző kastély és a protestantizmus fellegvára (nyomdájában közel 16 000 protestáns Bibliát nyomtattak) is volt. Az épület az évszázadok során többször leégett, a 19. század második felétől pedig fokozatosan lepusztult. 1953-tól étteremként és kávéházként született újjá.

A szilárd erőd egyrészt történelmi jelentősége miatt is vonzza a turistákat, de az igazi fő attrakció mégis a vár udvarán 1983 óta működő ragadozómadár bemutató. De találunk itt még mini állatkertet, 155 természetes körülmények között élő makákó majmot a szomszédos erdőben. Mindezeket osztrák csúcsgasztronómia és csodás kilátás koronázza meg.

UPDATE: egy osztrák televíziós csatorna nézői szavazati alapján a 2023-as év legszebb helye Ausztriában a karintiai Landskron vára! Ezt a címet először nyerte el a legdélebbi osztrák tartomány, gratulálok!

A névadó Ossiach települése

Ossiach Karintia középső részén fekszik, az Ossiachi-tó déli partján, az Ossiachi-Tauern hegység lábánál. Az Ossiachi-tó körüli autós kalandtúránk alkalmával itt álltunk meg egy rövid séta erejéig, éppen naplemente előtt érkeztünk. A községnek mintegy 800 lakosa van, az önkormányzat hat falut és településrészt fog össze.

Karintia legrégebbi bencés kolostorát találjuk itt, mely nagy népszerűségnek örvend a turisták körében. A bencés rend a római katolikus egyház legrégebbi szerzetesrendje.

Az Ossiachi kolostor

A kolostor története szinte pontosan ezer évre vezethető vissza:

 • 1024 körül Ossiach kolostor néven alapította I. Ozi bajor nemes és felesége, Glismod. 
 • 1484-ben tűzvész pusztította el a templomot és a kolostort. 
 • 1783-ban a kolostort feloszlatták, az épületeket laktanyaként használták. 
 • 1816-ban nagy részét, köztük a templom déli oldalán lévő kolostort is lebontották. 
 • 1872-től 1915-ig a kolostort ismét laktanyaként használták.
 • 1946-ban adták át az Osztrák Szövetségi Erdőknek (Die Österreichischen Bundesforste).
 • Szállodává alakították át és 1969 óta a nyári hónapokban zajlanak a „Karintiai nyár” zenei rendezvényei. 
 • 2006 októberétől 2009 júniusáig a kolostort újjászervezték, és egy új épülettel bővítették, hogy a Karintiai Zeneakadémia zenei és rendezvényközpontjává váljon.

Zenei jelkép, vagyis egy hangszer köszön vissza Ossiach egy másik, igen kedvelt látványosságában is: hárfa alakot formázó szökőkút áll a példásan rendben tartott tó partján, háttérben a tó és a hegyek lenyűgöző látványával.

Egy kis lengyel történelmi vonatkozás

A kolostor körüli sétánk során lengyel történelmi kapcsolatot is felfedeztünk.

Egy 1521-re visszavezethető legenda szerint II. Boleszláv lengyel király — más néven Merész Boleszláv (lengyelül: Bolesław Śmiały) — életének utolsó éveit néma bűnbánó szerzetesként töltötte itt az Ossiachi kolostorban, és feltételezések szerint itt is halt meg 1081-ben. A történelmi igazsághoz, pontosabban annak kereséséhez az is hozzátartozik, hogy hol bűnbánatot, hol vadászaton történt szerencsétlenséget, némelyek gyilkosságot említenek halála okaként.

Bárhogy is történt a lengyel király halála, a kolostornál látható egy sír az alábbi felirattal: Boleslaus Poloniae occisor sancri Stanislaviae Cracoviensis (Boleszláv Lengyelországból, a krakkói püspök, Szaniszló/Stanisław gyilkosa). A felirat egy történelmi momentumra utal: Szent Szaniszló krakkói püspököt felségárulással vádolták meg, ezért 1079. április 11-én Boleszláv király kivégeztette. VII. Gergely pápa átokkal sújtotta ezért Boleszlávot, ráadásul a püspök halála után belső lázadás is kitört, melynek pontos oka nem ismert. A lényeg, hogy Boleszlávnak ezért kellett elmenekülnie Krakkóból egészen (feltételezhetően) az Ossiachi kolostorig.

Van itt némi történelmi érdekesség…

Ide kapcsolódó egyik érdekesség, hogy 1960-ban megvizsgálták a sírt, melyben egy férfi csontjait találták lovagi fegyverzettel és lengyel eredetű ékszerekkel a 11. századból. Másrészt népszerűségnek örvend az a hipotézis, hogy a király holttestét 1086-ban a tynieci apátságba vitték. De van olyan változat is, amely szerint Boleszláv király a tiroli Wilten apátságban halt meg.

Több forrásból dolgoztam (magyar – osztrák – lengyel) Boleszláv király történetének készítésekor. Ahány forrás — annyiféle dátumra és verzióra bukkantam. Hiába, ezer év, az ezer év…

A történelmi legendákat félre téve Ossiach hangulatos utcái, háttérben a tó és a hegyek látványával teljesen magával ragadott minket.

Mindenképpen érdemes időt szánni Ossiach és az Ossiachi-tó látnivalóinak felfedezésére. Az év bármely időszakában számtalan sportolási és kikapcsolódási lehetőség, színvonalas osztrák gasztronómia várja a környékre látogatókat. Ha kicsit korábban érkezünk, a Gerlitzen libegőt mindenképpen kipróbáltuk volna, sajnos mire odaértünk, már zárva volt… de legközelebb pótolni fogjuk!

A képhez tartozó alt jellemző üres; DA_elmenybeszallito_transparens.png a fájlnév

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját és Tomek fiam képi anyaga szerepel.
Az írás nem megrendelésre készült, semmiféle támogatott tartalmat nem tartalmaz!

További linkek

 • A közelben található Villachi alpesi panoráma úton is kirándultunk (link).
 • A Dobratsch Natúrpark látnivalóiról itt írtam (link).
 • Villach autósmúzeumában is jártunk, fiúknak kihagyhatatlan program (link)!
 • Ha kreatív élmények is érdekelnek, látogasd meg webshopomat is (link).

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.