Göstling an der Ybbs, Ausztria

Göstling an der Ybbs az egyik legfelkapottabb téli üdülőhelye Alsó-Ausztriának. Kíváncsiak voltunk, mit tud ez a hely a turistáknak nyáron nyújtani, felkerekedtünk hát családilag, hogy élőben is szemügyre vehessük a városkát és közvetlen környékét.
Ebben a bejegyzésben most kizárólag csak Göstling an der Ybbs főbb látnivalóiról és a szállásunkról, a Zwickelreith vendégházról lesz szó.

(5/5)

Göstling rövid történelme

A manapság kb. 2050 lakossal rendelkező Göstling an der Ybbs területe az ókorban a Római Birodalom része volt. A Noricum tartományt délen Olaszország, keleten Pannónia, nyugaton Raetia határolták.
Korábban a vasipar és a mezőgazdaság, ma a mezőgazdaság mellett az erdészet és a turizmus a jellemző foglalkozása az itt élő embereknek. Mondjuk ez nem csoda, hiszen a település közel 85 százalékát erdő borítja!

A városkára a nyugalom, a tisztaság, a történelmi értékek megóvása, a természet szeretete és maximális tiszteletben tartása a legjellemzőbb – legalábbis, amit mi e pár nap alatt megtapasztaltunk. Télen valószínűleg nagyobb itt a nyüzsgés.

Göstling földrajzi elhelyezkedése

Göstling an der Ybbs Alsó-Ausztria délnyugati részén, a Mostviertel területén, az Eisenwurzenben fekszik, az Ybbs-völgyben. A városkát átszeli az Ybbs folyó. A település 532 méteres tengerszint feletti magasságban található. Körülötte a Hochkar (1808 m) – amely egyben Alsó-Ausztria legnagyobb síterepe – és a Dürrenstein (1878 m) vonulatai csúcsosodnak s adnak gyönyörű panorámát az odalátogatóknak. De közvetlen közelében ott van a Königsberg (1452 m) impozáns hegye is, itt volt a mi szállásunk is.

A városka legszebb, középkori épületei a Fő téren találhatóak, ezeket sétálva fedeztük fel.

Ferienhaus Zwickelreith, a szállásunk

Teljesen véletlenül bukkantunk rá az interneten a Zwickelreith vendégházra, erre a meseházikóra, mely a Göstlinger Alpok közepén, Königsbergen, 874 méter magasságban található. A fotók alapján rögtön tudtuk, hogy ez kell nekünk, még az sem szegte kedvünket, hogy az általunk tervezett időpontra már foglalt volt a szállás. Szerencsénkre, 4 éjszaka szabad volt még a kora nyári szezonban, így gondolkodás nélkül csaptunk le ezekre.

A szállás a város északi szélétől induló, mintegy 3,3 km, meredek, szerpentines, jó minőségű, de keskeny aszfaltos úton közelíthető meg. (Ha télen érkezel, a hóláncot tényleg ne felejtsd otthon!) Már erről az útról is csodás a kilátás le a városra, illetve a Dürrenstein vonulataira, időként őzekkel is találkoztunk a tisztásokon.

Mini skanzen a Königsbergen

Ez a kacskaringós, aszfaltos út a hegyen lakó másik két családi gazdaság mellett halad el s pont a Zwickelreith vendégházig visz fel, onnan már csak erdészeti közlekedés van. Az út kb. felénél érdemes megállni pár percre és megnézni azt a kedves kis faházikót, mely tulajdonképpen egy mini skanzenként funkcionál. Az itt élő emberek régen használt mezőgazdasági munkaeszközeit mutatja be. Ez a kis kiállítás is azt bizonyította számunkra, hogy mennyire fontos az osztrák embereknek a hagyományok tisztelete, a régi értékek megőrzése – ugyanis szállásadónk hozta létre és gondozza ezt a házikót és környékét.

Tehenek, lovak, kecske, birka

A Zwickelreith vendégház egy családi gazdaságban található, így a közel 5 nap alatt betekintést nyerhettünk egy alsó-ausztriai család mindennapi életébe is, sőt magunk is etettünk kecskét, de akár lovagolni is lehet. Mert volt itt minden, aminek egy gazdaságban lennie kell: lovak, tehenek, birkák, kecskék, tyúkok, macskák, traktorok. Viszont legyek nem voltak, se szag, de ezek nem is hiányoztak 🙂 Szállásadónknak, a Roseneder családnak 40 hektár földje és erdeje van, a család apraja-nagyjának van tehát hol és min munkálkodnia.

Miért szerettünk bele ebbe a nyaralóházba?

Mert nem tudtunk rajta fogást találni. Nem is csoda, hogy bizonyos foglaló portálon 9,9 pontos értékelést kapott a vendégház!

Még soha sem szálltunk meg hasonló családi gazdaságban, hát most ezt is kipróbáltuk. Nagyon-nagyon jól éreztük magunkat, fantasztikus élményekkel gazdagodtunk, sőt, szeretnénk jövőre is visszatérni erre a gyönyörű, emberléptékű, nyugalmat sugárzó helyre.

Kedvcsinálónak készítettünk egy kis videót is a magasból:

Lássuk akkor részletesebben, mi vár Rád, ha a Zwickelreith vendégházban töltesz el Te is egy pár napot:

 • friss, alpesi levegő,
 • csendes környezet, messze a város zajától,
 • fantasztikus panorámás kilátás a Dürrenstein vonulataira,
 • tágas, kb. 115 nm-es vendégház 2, maximum 7 fő számára (konyha és étkező a szomszédos nappalival, 2 hálószoba extra kényelmes franciaággyal, gyermekágy, 1 fürdőszoba tágas zuhanyzóval, a nappali a felső szinten átalakítható harmadik hálószobává, TV-vel, olvasósarokkal, társasjátékokkal),
 • maximálisan felszerelt minden helyiség (egyedül mikrosütő nem volt a konyhában, ha valaki ezt hiányolja),
 • átlagon felüli ízléssel és odafigyeléssel berendezett az egész ház és környezete,
 • mindenhol minden leírhatatlanul tiszta és rendezett,
 • az egész ház füstmentes, csak a kültéren (verandán) lehet pöfékelni,
 • az egész család számára élményt és kikapcsolódást nyújtó környezet (trambulin, homokozó, hinta és egy aprócska játszóház is van a legkisebbeknek),
 • szabadtéri ülősarok, grillezési lehetőség a nagyobbaknak,
 • a környék programlehetőségei, túraleírások egy csokorba szedve (német nyelven) – egy szép könyvbe kötve a házigazda igyekezetének köszönhetően,
 • ingyenes Wi-Fi,
 • fedett gépkocsibeálló – akár 2 autó számára
 • extra bónusz: ha jókor érkezel, Hallstatt-i mintára az emeleti ablakból szedheted le a körtefa termését 🙂

Göstling környékén kihasználtuk a Wilde Wunder Card-ot

A Zwickelreith vendégház abból a szempontból is főnyeremény volt, hogy Wilde Wunder Card szállásadóhely. Így a tartózkodásunk idejére mi is ingyenesen megkaptuk ezt az élménykártyát. Azaz, ha hozzánk hasonlóan Te is szeretnéd kipróbálni az Ötscher, a Hochkar, a Gemeindealpe és Mariazell közötti “vad csodákat”, amelyekről a kártya a nevét kapta, akkor ez a kedvezményre jogosító, névre szóló kártya nem csak a mi, de a Te barátod is lesz.

A kártya egyébként sehol sem vásárolható meg, kizárólag a Wilde Wunder szálláshelyek vendégei kaphatják meg – május elejétől október végéig. (Figyelem, néhány vendéglátóhely kizárólag júliusban és augusztusban kínálja a kedvezménykártyát!)
Szerintem ez egy fantasztikus kezdeményezés, jó lenne Magyarországon is valami hasonlót megvalósítani!

Mennyit spórolhatsz ezzel az élménykártyával?

Nagyon-nagyon sok mindent kínál ez a kártya, a családok akár 1.000 Euro-t is megtakaríthatnak a Mostviertel Alpen és a Mariazellerland területén az ingyenes belépők és a kedvezményes utazások révén. Ez a kedvezménykártya ingyenes belépőként szolgál rengeteg helyszínre, továbbá ingyenes felvonóhasználatot is biztosít az Ötscheren, a Hochkaron, a Gemeindealpen és Bürgeralpen is. A Mostviertel buszjáraton és a Mariazellerbahn járatain pedig a teljes viteldíj helyett féláron lehet a Wilde Wunder Kártyával utazni.

Mi a kártyáinkkal ingyen libegőztünk a Hochkar tetejére illetve visszafele is (52,50 Euro), ezzel léptünk be a Medlingtal élményvilágba (21,50 Euro) és a palfaui Wasserloch szurdokba (17 Euro), így összesen, csak ezen a 3 helyszínen 91 Euro-t tudtunk spórolni!

A Wilde Wunder Card-ról itt tudsz bővebben tájékozódni, illetve érdemes ezen az oldalon, a jobb felső sarokban, a Szolgáltatások menüpont alatt kihasználni a szintén ingyenes Prospektusrendelés lehetőségét. Én ezt is kipróbáltam és a rendeléstől számítva kb. 3 hét múlva, névre szóló levél kíséretében hozta meg a postás a csomagomat! Hát azért ez nem semmi!

Ha a beszámolóm alapján megtetszik Göstling an der Ybbs varázslatos környéke, illetve maga a Zwickelreith vendégház (szerintem így lesz!), akkor itt tudsz érdeklődni illetve szállást foglalni.

Köszönjük a Roseneder családnak ezt a csodás pár napot!
Vielen Dank an die Familie Roseneder für diese wundervollen Tage!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A bejegyzés nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.