Hochkar, Lassing, Ausztria

Közzétéve Ausztria
A Hochkar főleg a téli sportok szerelmeseit vonzza, hiszen Alsó-Ausztria leghóbiztosabb síterepének számít. De a rengeteg sípálya mellett azért mást is tud – nyáron is varázslatos helyszín egy kiránduláshoz. Felejthetetlen élmények várnak Rád, több, mint 1760 méteres tengerszint feletti magasságban, s mindezt könnyedén, akár libegővel is elérheted!
Próbáld ki Te is, nem fogod megbánni!

(5/5)

A Hochkar megközelítése

A Hochkar-t mi a szállásunkról, Göstling an der Ybbs-ből közelítettük meg. Innen déli irányba (B25 út), kb. 6 kilométerre található Lassing. Fordulj balra a Hochkarstraße felé (jól látható nagy tábla és zászlók is vannak jelzésként) és egy aszfaltozott úton menj fel a hegyre a völgyállomásig. Legyél kitartó, mert az igen csak kanyargós és meredek úton haladva kb. 9 kilométer után érsz csak célba! Fent a völgyállomásnál több nagyobb parkolót találsz, az 1. számút keresd, az van legközelebb a libegő alsó állomásához.

A völgyállomáson több minden vár!

A völgyállomásnál (kék 1 jelzés lentebb) a téli síliftek mellett játszótér várja a gyerekeket és több étterem, vendégház és egyéb szolgáltatás közül is lehet választani. Nem mellesleg ingyenes mosdó áll rendelkezésre.

Innen indul egy kb. 30 perces túraút is egy kisebb, de annál szebb hegyi tóhoz is, erről lentebb írok részletesen.

Menjünk fel a hegyre!

Ha gyalog szeretnél feljutni a hegytetőre, akkor több megoldás közül is választhatsz:

 • A völgyállomástól balkéz felé a Versorgungsstraße-t keresd! Az út (fekete 2 jelzés lentebb) kb. 2,3 km hosszú, aszfaltozott, 300 méteres szintkülönbséget leküzdve, kb. 1 órás keményebb sétával tudható le. Ez az út biciklizőknek is ajánlható (autósoknak tilalom van), nekik nagy taps jár a hegytetőre (pontosabban az adótoronyhoz) felérkezve a kirándulóktól, ezt tanúsíthatjuk!
 • A völgyállomástól kicsit feljebb indul az az út (piros 3 jelzés lentebb), aminek nyomvonala közvetlenül a libegő alatt haladva ér fel a hegytetőre, konkrétan a libegő hegyi állomásához. Ez az út is jó meredek, kb. 1,6 km hosszú, legalább 45 percet vesz igénybe.
 • Szintén a völgyállomástól kicsit feljebb indul a csúcstúra. Ez az út kis ideig a libegő alatt halad (piros 3 jelzés), majd egy ponton jobbra elágazik (piros 5 jelzés) s egészen a Hochkar csúcsáig tart! Az út kb. 2,3 km hosszú, 300 méteres szintemelkedésű, bőven 1,5 órás menettel számolj.

Végre libegőzünk!

Az 1770 méter magas hegyállomásra mi a legkényelmesebb megoldással, négyüléses felvonóval (Hochkarbahn) kapaszkodtunk fel. Ráadásul a Wilde Wunder Kártyáinkkal ingyenesen tudtunk utazni a libegővel. A völgyállomás épületében érdemes rögtön prospektusokat is beszerezni.

A felvonó nyári időszakban szeptember végéig, hétfő kivételével naponta 9-16 óra között működik. Igen, elég korán van záróra, erre sajnos mi sem számítottunk! Rossz idő esetén pedig egyáltalán nem üzemel.

Jegyárak (2019):
– felnőtteknek: oda-vissza 19,50 Euro, csak oda 14,00 Euro
– gyerekeknek: oda-vissza 13,00 Euro, csak oda 9,50 Euro

A libegővel kerekesszéket (és gondolom babakocsit is) is fel lehet vinni a hegyre, ottjártunkkor éppen egy idős házaspár használta ezt ki. Pár percre leállították addig a folyamatosan, megállás nélkül üzemelő szerkezetet, egy harsonaszó után pedig minden ment tovább a régi kerékvágásban.

Kisebb gyereket célszerű azonban hordozóban vinni, ha például a csúcsot is meg akarod mászni, mert oda babakocsival egyáltalán nem lehet felmenni!

Először a függőhíd…

A Hochkar fenti, hegyi állomásánál először is álljunk meg és élvezzük az elénk táruló panorámát! Lehetőségünk is van rögtön fotózkodni egy, a hegyet formáló pihenő/kilátó pontnál.

Itt található a fentebb bemutatott információs tábla is, erről jól leolvasható, hogy a 360° Skytour 300 méterre, a Hochkar csúcsa 700 méterre van a libegő hegyi állomásától (piros 4 jelzés).

Mi először balra kanyarodtunk el, s a JoSchi Berghaus / Geischläger Haus (zöld E jelzés fentebb) mellett elhaladva (mivel nem volt túl sok időnk, így ezt nem tudtuk tesztelni) egy új túraútvonalon a legújabb attrakció, a 360° Skytour és a 62 méter hosszú függőhíd felé vettük az irányt. Az út kellemes, a JoSchi vendégháztól aszfaltozott úton vezet, séta közben a fantasztikus kilátás mellett színes alpesi rétek és sziklakerti növények kápráztatják el az arra járót.

Az adótorony mellett elhaladva, sziklatörmelékes, lépcsős, enyhén meredek rész következik. A lépcső tetejére érve, mi balra indultunk el, hogy végre kipróbálhassuk az új függőhidat. Nem is kell olyan nagy bátorság hozzá! A hídról lélegzetelállító kilátás nyílik egészen a Duna völgyéig, sőt még annál is messzebb!

…aztán a 360° Skytour!

A függőhidat követően az új kilátóplatform következett. A 360° Skytour acélszerkezete 8,5 méterre áll ki a sziklából, ha rajta állsz 120 méterre a mélybe láthatsz le, a távolban, amerre a szem ellát, lélegzetelállító hegycsúcsokban gyönyörködhetsz. Több, mint száz darab 2000 méteres hegycsúcs tárul eléd, szép időben egészen a Großglockner-ig (3798 m) ellátni, mondhatni: itt a Keleti-Alpok egész térsége a lábad előtt hever!

A kilátóplatform, majd egy kis lépcsőzés után a menedékház következik, aztán a sziklák között illetve az abból kinyúló acélszerkezetű úton haladva, s egy kört leírva visszaértünk a függőhíd előtti elágazásig. Onnan az adótoronyig mentünk le a lépcsőn, majd ezt követően visszasétáltunk a libegő állomásáig.

Aztán irány a Hochkar csúcsa!

Mivel még volt egy kis időnk a libegő zárásáig, így a csúcstámadás élménye is belefért a programunkba. Először enyhén lejtős, majd ezt követően emelkedő úton elindultunk tehát a libegő állomásától jobbra.

Az út a rövidke lejtőt követően szinte rögtön elágazik. Itt jobbra tarts, majd egy keskenyebb csapáson indul meg egy enyhe emelkedő. Ez az út két kisebb libegő alatt is elhalad, de ezek nyáron nem üzemelnek.

A kb. hétszáz méteres sétánk a csúcsig hófoltok, alpesi rétek és sziklakerti növények között vezetett, s a végén, a kissé megerőltető, sziklás rész után felértünk a csúcsra!

1808 méteres magasság, friss, alpesi levegő, verőfényes napsütés, a szikrázó kék égbolton hófehér bodorfelhők, a távoli hegycsúcsokon imitt-amott apróbb hófoltok… mint egy csodás álom!!

Nem sokáig tudtuk sajnos ezt az idillikus pillanatot kiélvezni, a csúcson elhelyezett könyvbe már nem is volt időnk írni. Fotózkodtunk a csúcskeresztnél, majd indultunk is vissza a libegőhöz, nehogy lekéssünk az utolsó körről (figyelem, még egyszer: 16 órakor van záróra).

Egy apró filmet sikerült azért készítenünk.

A Hochkar után alpesi idill hegyi tavacskával

Szerencsére időben értünk vissza. A völgyállomásra visszalibegőzve, némi vízi játszóterezés és uzsonna elfogyasztása után eldöntöttük: ha már itt vagyunk, a kis hegyi tóhoz (Bergsee) is felmegyünk!

Nem bántuk meg! Csak javasolni tudom, hogy érdemes ezt a kis kitérőt is megtenni a tóhoz, minket teljesen lenyűgözött!

Az út (kb. 1,2 km hosszú, 30 perc séta – piros 6 jelzés fentebb) a völgyi állomástól pár méterre, a libegővel szemben indul a parkolóból (Forststraße). Vagy – hozzánk hasonlóan – menj egy kicsit fel autóval a Latchen Alm-ig (zöld C jelzés fentebb), a kalandparknál eléred az út végén a sorompót, de itt le lehet parkolni. Az út itt ki lesz táblázva (Bergsee), balra kell elindulni egy enyhén meredek, de viszonylag könnyű terepen, szélesebb, murvás út vezet felfelé egy darabig.

Ez az út egyébként a Bergmandl (Mandl-hegyi) hegymászó kötélpálya (sárga 10 jelzés fentebb) induló pontja is, amit családoknak és kezdőknek ajánlanak (B/C nehézségi fok) saját felelősség mellett.

Pár száz méter után az út elágazik, itt balra, egy keskenyebb csapáson haladj tovább. Kicsit furcsa lesz, mert a tóhoz végig felfelé kell menni, tehát amíg megközelíted, egyáltalán nem látod, hogy merre van. Viszont, ha odaérsz, annál nagyobb lesz a meglepetés!

Útközben is csodás a kilátás, a tó környékén pedig gyönyörű rét és legelésző tehenek várnak ránk, igazi alpesi hangulatú a környék.

A tó körbesétálható, sőt egy kisebb kitérővel egy mini menedékházhoz is felmehetsz, talán innen a legszebb a kilátás a tóra és a bocikra. 🙂 A parkolóhoz ugyanezen az úton tudsz visszafelé lemenni.

Igyekeztem a fotókkal illusztrálni azt a valóban lenyűgöző látványt, ami a Hochkar tetején fogadott minket. Persze élőben teljesen más! A környék további nyári programlehetőségekről itt lehet információkat gyűjteni.


A Hochkar-t egyszer mindenkinek látnia kell! A leírt túrát vagy annak egy részét, vagy csak a libegőzést bátran ajánlom idősebbnek-fiatalabbnak, családosoknak – mindenkinek! Nem fog csalódást okozni!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A bejegyzés nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek:

 • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!
2 hozzászólás
 1. Krisztián 2020.07.01. at 15:49

  +!
  Érdeklődni szeretnék, hogy hány órakor érdemes elindulni a libegővel felfelé, hogy a leírt látványosságokat megtekintve elérjük a 16 órás utolsó visszamenetet?

  • Dalo 2020.07.02. at 10:47

   Kedves Krisztián!

   Örülök, hogy tetszett az írás, remélem hasznos is lesz, ha a helyszínen járnak!

   Tavaly kb. 2 órát töltöttünk fent a hegy tetején, de eléggé kellett a végén sietnünk, hogy elérjük zárás előtt a libegőt.
   Én legalább 3 órával számolnék, hogy kényelmesen tudjanak nézelődni, fotózni illetve ha esetleg beülnének a JoSchi Vendégházba.
   Tehát legkésőbb 13 óra körül indulnék fel a libegővel.

   A libegő folyamatosan jár, körkörösen, nincsenek konkrét indulási időpontok!

   Javaslom, hogy tegyenek majd kitérőt a kis hegyi tóhoz is (lásd a leírás szerint), nem fogják megbánni!

   Kellemes időtöltést, szép élményeket kívánok!

   Üdvözlettel,
   Dalocsa Ági

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.