Jági tanösvény, Pilisszentiván, Magyarország

Közzétéve Magyarország
Kisgyerekes családoknak, vagy egy laza hétvégi kirándulásnak ajánlom a Jági tanösvény által kínált könnyed s emiatt népszerű túraútvonalat. A körtúra az Európa Diplomás Nagy-Szénási fokozottan védett terület északi részén, Pilisszentiván határában található.

(2.5/5)

Könnyű, kényelmes, gyerekbarát túraút

Könnyű erdei séta, közepesen jól jelzett, kényelmes erdei utakon illetve bozótos ösvényeken, minimális szintkülönbséggel – kb. 60 méter fel és le. Röviden így foglalható össze a kb. 3,5 km-es, 1,5 – 2 óra alatt teljesíthető útvonal, melyet kisebb gyerekekkel is bátran bevállalhatunk. Nyári időszakban javaslom, hogy szúnyogirtó szerrel is szerelkezz fel!

A Jági tanösvény megközelítése

Pilisszentiván külterületének java része a Budai Tájvédelmi Körzethez tartozik. A természet értékeit a falu lakói is óvják, itt él például a világon egyedül a pilisi len, mely a falu címerében is szerepel.

A túra a pilisszentiványi sportpálya melletti parkolótól indul, de ha hétköznap jársz erre, akkor a Villa Negra büfé előtt is ott hagyhatod az autódat, itt találod a tanösvényről készült információs táblát is.

Ha a tömegközlekedést választod, akkor a 830-as Volánbusz a Te járatod, mely az Árpád-hídtól indul. A „Szabadság út 126.” megállónál kell leszállnod (közvetlenül a játszótér után), innen kb. 5-10 perc sétát követően eléred a tanösvény kezdetét. 

Ezt a jelet keresd!

A tanösvény jelzése egy zöld falevél, mely tulajdonképpen a környék egyik gyakori fájának, a kislevelű hársnak a levelét szimbolizálja. Viszonylag sűrűn festették fel a jeleket a fákra (igaz, hol csak fehér alapon zöld pöttyöt), bár egy-két helyen én hiányoltam a konkrét útmutatást. Sajnos hagyományos információs táblákat, a kiindulópontnál elhelyezett néhány tábla kivételével nem találtunk, a tanösvény állomásait a tanösvény füzet (új kiadás!) segítségével ismerhetjük meg.
A technikai vívmányokat kedvelők már mobilapplikáció segítségével is tudnak tájékozódni.

Figyelem: a Jági-tanösvény felújítás alatt!

Gyorsan hozzá is teszem: a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai jelenleg a tanösvény felújításán dolgoznak, mert hamarosan évfordulót ünnepel a terület. 2020-ban lesz ugyanis 25 éve, hogy a Szénás-hegycsoport fokozottan védett területe megkapta az Európa Diplomát.

Menj fel a Fehér-hegyre!

Utunk elején kisebb fenyveserdő fogad. A parkolóból széles erdészeti úton indulunk el nagyobb tölgyek árnyékában. Kis idő elteltével bal kéz felől egy viszonylag friss, tanösvényt jelző táblát találtunk. Elindultunk, de egyéb jelzéssel nem találkoztunk az erdei csapáson. Ez a csapás az 1. számú állomáshoz, a Hárshegyi homokkőhöz visz.

Ha tovább megyünk, akkor ez a kb. 2-300 méter hosszú, enyhén emelkedő út a Fehér-hegyre visz. Érdemes ezt a kitérőt megtenni, mert innen igazán szép a kilátás, tulajdonképpen az egész tanösvény alatt csakis innen tudunk a messze távolba ellátni.

Rálátni a Szénásokra és a környék legismertebb sziklaalakzatára, az Iváni-hegy oldalában található, 25 méter magas dolomit sziklatömbre, az Ördög-toronyra is.

A Jági-tó

Ha visszatértünk az eredeti, széles murvás erdészeti útra a hegytetőről, akkor hamarosan a Jági-tóhoz (2. állomás), a tanösvény névadójához érünk. Idáig akár babakocsival is el lehet jönni, ha kihagyjuk a kitérőt a Fehér-hegyre.

Feltételezések szerint a Jági-tó neve a betelepült német lakosságtól ered, akik Jäger-wiesennek, vagyis Vadász-rétnek nevezték el a forrás vidékét, mert a vadállatok sűrűn jártak a víz közelébe. Az eredeti terv szerint a tavat az 1940-es évek végén hozták létre, hogy benne pisztrángokat tenyésszenek. Pilisszentivánon azonban a 19. század végén barnakőszén-bányászat indult, mely közel 40 évig intenzív tevékenységként jellemezte a falut. Ezeknek a fejlesztéseknek, a földalatti vágatrendszernek köszönhetően, a tavat is tápláló források vízhozama drasztikusan lecsökkent.

A vízutánpótlás ma is gondot okoz, a korábbi leírások szerinti idillikus, békáktól hemzsegő tó és egy kulturált pihenőhely helyett sajnos mi mást találtunk.

Egy híd és egy kilátó

A tavat balról megkerülve a tanösvény jobbra fordul, majd egy akácoson (3. állomás) átvágva, végig egy árok mellett haladva, egy felújított fahídon kell átkelnünk az árok felett. A híd alatt elég sűrű az aljnövényzet.

Az ösvény egy nagy jobb kanyart vesz és enyhén emelkedve elérjük a tanösvény legmagasabb pontját (290 m), ahonnan egy szebb időket megélt, fából készült talán kilátó vagy apró menedékház maradványai (4. állomás) várnak. Lépcső hiányában felmenni már nem lehet rá, de nem is lenne érdemes, mert a növényzet miatt nem lehet rálátni a környék hegyeire, vagy az előttünk elterülő Vadász-rétre. Reméljük, ezt a kilátót/menedékházikót és környékét is helyrehozzák a jubileumi évforduló kapcsán!

Bújj át a vadkerítésen!

A 4. állomást elhagyva pár méter után az út elágazik, itt JOBBRA kell menni, tábla ugyan nincs itt kihelyezve, csak jó pár méterrel arrébb. Egy kis ösvényen kell tovább haladni, amely keresztülvisz egy vadvédelmi kerítésen. Ide mostanában készítettek egy alulról felnyíló csapóajtót a régi falétra helyett.

Volt, nincs… a Hársas-forrás

Szép erdőben lejt a jól követhető út a már – sajnos – kiszáradt Hársas-forrásig (5. állomás). Itt, a Hársas-erdőben épült pihenő területén mostanában helyezett ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága gyerekeknek szóló ismeretterjesztő táblát. Az egyik interaktív táblán a holtfákhoz kötődő élővilágot ismerhetjük meg, a másikon az erdőben élő nagyvadakat mutatják be.

A forrás mellett balra kell folytatni az utat, majd egy jobb kanyar után a tanösvény egy felhagyott legelő szélén vezet. Ottlétünkkor a vadkerítés bontva volt, így nem kellett a frissen épített csapóajtón átbújnunk.

Alagút a bozótosban

A tanösvény utolsó szakasza a Vadász-rét falu felőli szélén vezet. Innen az utat elég sűrűn benőtte a bozót, az út szinte alagútként (6. állomás) fúrja át a kökény, galagonya, csipkebogyó, vadszeder bokrok sűrűjét, ősszel biztosan szép színes látványt nyújtanak a jórészt ehető bogyók.

A kép-kövek

Egy kis fa korlátnál tegyünk kitérőt. Jobbra az út szélén ugyanis egy érdekes emléket ún. kép-követ találunk két öreg hársfa között. Ezeknek a kép-köveknek – melyből több is található a faluban – az állítása jellemző volt Pilisszentiván német lakosai körében. Ezek a kőoszlopok emlékhelyként vagy imádkozó helyként szolgáltak, a tetejük kereszttel koronázott, egy kis fülkeszerű mélyedésben pedig egy festett szentkép van. Alatta egy idézet áll, a kő készíttetőjének vagy annak a nevével, akinek állították.

Innen kb. 5-10 perc alatt elérjük a falu házait, majd a kiindulási pontunkat, a sportpályát, illetve a büfét.

A tanösvény ingyenesen, szabadon látogatható.

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját képi anyag szerepel,
nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!
Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.