Giżycko és környéke, Lengyelország

Közzétéve Lengyelország

Giżycko a Lengyelország észak-keleti részén található Mazuri tóvidék központja, méltán érdemli ki a „Lengyelország nyári vízi fővárosa” címet. Hazai viszonylatban Siófokhoz tudnám hasonlítani. A nyári hónapokban a város lakosainak száma megtöbbszöröződik, a Nagy-Mazuri-tavak vizei jobbnál-jobb szabadidős lehetőségeket nyújtanak az ide látogatóknak. A mazuri télnek pedig hihetetlen varázsa van, a befagyott tavak nagy része télen is nagyszerű élményeket kínál.
Az Ezer Tó Vidékét – mintegy 2.700 nagyobb tó van a környéken! – bármely évszakban érdemes tehát meglátogatni, programokból és látnivalókból sosincs hiány.
(Frissítve: 2021. augusztus 20-án!)

(5/5)

Giżycko történelme

Giżycko története kb. 13.000 évvel ezelőttre nyúlik vissza, ebből az időszakból származik egy rénszarvas kürt, melyen emberi kéz által használt kőszerszám nyomok találhatóak. A kürtöt a mai város határain belül, a Popówka Mała-tó homokrétegeiben találták.  Több ezer évvel ezelőtt ezen a területen több balti törzs is élt. Az egyik legnagyobb, a pogány Galindok betelepülésével bőségesen felvirágzott a Niegocin és a Kisajno tavak közötti terület – a városban több, kora középkori régészeti lelőhely nyoma (például kő- és földvár) fedezhető fel.

Megjelennek a keresztes lovagok

1340 körül a német keresztes lovagok építették meg a Lötzenburg védekező kastélyt a tavak között. A kastély – mely alapjain ma a St. Bruno Hotel található – közelében település jött létre, a mai Giżycko őse, amelyet 1612-ben városi rangra emeltek. Az új város a Lötzen várról kapta a nevét. Több évszázadon keresztül ez a terület is Poroszország része volt. 1657-ben Lötzen-t litván-tatár egységek égették fel, 1758-ban ideiglenesen orosz kezekben volt, míg 1807-ben és 1812-ben itt táboroztak Napóleon hadseregei.

A Boyen-erőd jelentősége

A város dinamikus fejlődése a 19. század harmadik évtizedében kezdődött meg, amikor Lötzen lett a porosz-vezetőség székhelye. Az 1843–1851-es években a Boyen-erőd építése felgyorsította a város gazdasági fejlődését, az erőd helyőrségként szolgált. Nagy jelentőséggel bírt akkortájt a Nagy-Mazuri-tavakon folytatott hajózás és a Lötzen városán át, Poroszország fővárosába, Königsbergbe vezető vasútvonal megépítése.

Világháborúk jönnek-mennek

Az első világháború alatt a Boyen-erődöt az oroszok sikertelenül ostromolták. A két világháború között a város ismert poroszországi nyaralóhely lett, ekkor a Masurian Bregenz nevet kapta. A második világháború alatt a Boyen-erőd hírszerző és felforgató központként szolgált. 1945 januárjában, rövid csata után, a várost és az erődöt a szovjet hadsereg foglalta el. A település kb. 60%-a elpusztult, az elnéptelenedett várost a lengyel közigazgatás vette át és nagyrészt a Lengyel Köztársaság korábbi keleti határvidékeiről kényszer-kitelepített személyekkel telepítette be. A háború utáni nevet – Łuczany – 1947-ben Giżycko-ra változtatták. Az elnevezés Gustaw Gisevius-Giżycki mazuriai aktivista (1810-1848) emléke előtt tiszteleg.

Giżycko napjainkban

A város elsősorban a turizmusból él. Több, mint egy évtizede, minden évben eltöltök itt néhány hetet – elsősorban nyáron, de a téli időszakban is volt alkalmam itt többször is megfordulni. Tapasztalatom alapján, ha nem is fénysebességgel, de a város folyamatosan fejlődik, folyamatosan szépül. Nagyon sok a gondozott park, több új, modern játszótér is várja a kisebbeket, új sétány és új vitorlás kikötő épült pár éve s most éppen egy rekreációs központ megvalósításába kezdtek bele a tóparton. Tavaly új strandrészt nyitottak, ez is ingyenes, csakúgy, mint a korábbi, amit viszont tengerpartot idéző, finom homokkal töltöttek fel.
Rossz idő esetén sem kell csüggedni, mert a közeli Wilkasy-ban remek wellness központ és fedett uszoda várja a pihenni vágyókat.

Már májustól rengeteg a program, de júniustól szeptemberig gyakorlatilag nincs olyan hét, hogy valami érdekes ne történjen Giżycko-ban. Nézzük kicsit részletesebben…

Májustól már a vitorlásoké a főszerep!

Szinte bármilyen vízi alkalmatosságot kölcsönözhetsz, számos társaság vagy magánszemély kínál chartervitorlást vagy kisebb-nagyobb motoros jachtot (akár helyben is tehetsz vitorlás vizsgát), valamint kajak, jet-ski, vízi bicikli vagy akár horgászcsónak is bérelhető, de wakeboard-ozni is lehet vagy a manapság egyre népszerűbb SUP-ot (állószörfözést) is kipróbálhatod.
A kikötőből menetrend szerint indulnak hajók Węgorzewo-ba, Mikołajki-ba és Ruciane-Nida-ba, illetve nagyobb sétahajók például a Niegocin- illetve a Kisajno-tavon, vagy  a Kormorán-sziget felé a Dobskie-tavon. A tavak a csatornák révén bejárhatóak, ha több hétre tervezel aktív programot, akkor kajakkal vagy kisebb hajóval (helyenként egészen szűk a csatorna, a vitorlást néhol ki kell emelni a vízből!) egészen a Visztuláig el tudsz jutni!

Kultúra és szórakozás Giżycko-ban

Májustól-szeptemberig Giżycko számos kulturális és szórakoztató rendezvénynek ad otthont. A májusi hosszú hétvégén (május 1. és 3. napja állami ünnep Lengyelországban) indul a vitorlázó szezon az Európában egyedülálló, kézi működtetésű forgóhídnál, a város egyik látványosságát jelentő a Łuczański-csatornán. A szezonnyitót mindig különféle látnivalók és koncertek kísérik. Május utolsó hetében különféle kulturális és sporteseményeket kínál a Giżycko Napok programsorozat (ilyen például a Polonia Nemzetközi Vitorlás Hét).

Májusban nyit a Víztorony is

A Warszawska utca 37. szám alatt található, vörös téglából, neogótikus stílusban, 1900-ban épült Víztorony tartálya Otto Intze mérnök terve alapján készült. A kupolában lévő víztartály, amely kiegyenlítő eszközként szolgált, 200 m³ vizet tartalmazott. A torony 1996-ig biztosította a város lakóinak a folyó vizet, amikor az önkormányzati vízellátó hálózatot korszerűsítették. Ekkor az építmény magánkézbe került, az új tulajdonos felújította és új arculatot adott a toronynak.

Ma már egy komplex építmény tehát a hajdani Víztorony: kilátó, múzeum és kávézó is egyszerre. A torony tetején található kilátóból megcsodálhatjuk a város panorámáját és a környező erdőket és tavakat. A hangulatos kávézóban frissen főzött kávét és finom süteményt fogyaszthatunk. S míg a lépcsőkön – szám szerint 129 darabon, de lift is van — végighaladunk a múzeumi részen, a korabeli dokumentumokból, fényképekből és apró tárgyakból – amelyek a város és környéke egykori lakóinak mindennapjait ábrázolják, megismerhetjük Giżycko és környéke lakóinak életét. A földszinten ajándékbolt is található.

Június-július

A június legfontosabb eseményei az ukrán kultúra színes napjai és a Szentivánéji ünnepség, ez utóbbi a hajók felvonulásával és a koszorúk vízre bocsátásával karöltve.

Július tele van különféle koncertekkel, szórakoztató és sporteseményekkel, de a legfontosabb a Giżycko Vitorláshét illetve ehhez kapcsolódóan a vitorlás- és tengerész dalfesztivál, a „Szanty Giżycko”, a Boyen-erőd amfiteátrumában, ez a fesztivál egészen szeptember végéig kitart.

Augusztusban motorok és repülők Giżycko-ban

Augusztusban két, nagy népszerűségnek örvendő program is várja a látogatókat. Az egyik a történelmi Motorkerékpárok Nemzetközi Csillagtúrája a Boyen-erődben, ez összekapcsolódik a motorosok esti felvonulásával. A város utcáit a parádé idején szinte ellepik a motorosok.

A másik kiemelkedő augusztusi program pedig a Mazury AirShow, amit augusztus első hétvégéjén rendeznek meg minden évben a Niegocin-tó felett. Ezen a hétvégén szinte teljesen megtelik a város, az ország minden tájáról utaznak ide érdeklődők. A két napos rendezvény ingyenes, a móló, a strand és szinte az egész környékbeli part telis-tele van ilyenkor fiatalokkal és idősekkel, népszerű televíziós személyiségek közvetítik a légi akrobatika minden mozzanatát.

…és ha már a levegőben járunk: a hőlégballonozást és a motoros sárkányrepülést is kipróbálhatod Giżycko-ban, madártávlatból is fantasztikus látványt nyújtanak a tavak!

Július és augusztus folyamán, minden vasárnap a Grunwald téri evangélikus templomban orgona koncerteket tartanak híres lengyel és külföldi művészek előadásában.

Színek kavalkádja az őszi mazuri erdőkben

Egyelőre még kevesen, de egyre többen ismerik fel, hogy milyen szép ez a régió, amikor a nyári szezon véget ér és az idényturisták tömege elhagyja a Mazuri-tavakat és erdőket. Ilyenkor a legkönnyebb kapcsolatba lépni a nyers, háborítatlan természettel.
Szeptember az a hónap, amikor a tavak kiürülnek – csak a tapasztalt hajósok maradnak, akik tudják, hogy ez a hónap a legjobb idő a valódi vitorlázáshoz. A legjobb szél ilyenkor fúj a tavon és a kikötőkben.
Októberben kezdődik az őszi őrület a Nagy-Mazuri-tavak földjén. Az erdők szinte elkápráztatnak a színek zavarával, a látvány – különösen a vízből megfigyelve – hihetetlenül gyönyörű. Egy séta vagy egy piknik a városi erdőben, egy rövid pihenő a víz fölé benyúló pavilon alatt és máris feltöltődik az ember.

A városi erdőtől északra érdemes felkeresi az igazi őserdőt is, ahol többek között farkasok, hiúzok, bölények élnek szabadon.

A kulturális csemegére vágyókat ősszel jazzkoncertekkel várják Giżycko-ban.

Madarak és gombák

Ilyenkor megkezdődik a madarak őszi repülése is, minden nap szemügyre veheted az égbolt kincseit. A Nietlicki-mocsarakban, amely néhány kilométerre délkeletre fekszik Giżycko-tól, több ezer daru figyelhető meg, míg a Węgorzewo-tól északra fekvő Oświn-tónál nagy vadliba-állomány található ilyenkor. Az ősz egyben az áfonya- és gombaszedő kirándulások ideje a mazuri erdőkben. A gombászásnak nagy hagyománya van Lengyelországban.

Az őszi, színes erdők bicikli- és lovas túrákra is csalogatnak. A családi gazdaságok nemcsak szállással, de lovaglási lehetőséggel is várják az ide látogatókat, és természetesen biciklikölcsönzésre is van lehetőség.

Jégvarázslat mazuri-módra!

Miután a tél itt sokkal fagyosabb és havasabb, mint Lengyelország más részein, ezért a vastag jégpáncélt növesztő tavak változatos téli sportok kipróbálására adnak lehetőséget. Manapság hódít a jéghajózás, azaz olyan vitorlás, amely a jégen csúszik és néhány embert el is tud vinni. Ilyen kirándulásokat például a Rydzewóban, a Giżycko közelében található (Czarny Łabędź) Fekete Hattyú Központ szervez. De nagy népszerűségnek örvend a vitorlával ellátott csúszódeszka illetve a jég-hó kiteboard is.

A jégtábla természetesen a hagyományos korcsolyázás kedvelőinek is nyitva áll minden évben. A város befagyott kikötőjében jégpályát készítenek, és ha a havazás nem túl nagy, akkor korcsolyázni lehet szinte az egész tavon, sok-sok kilométert. Nagy Jégfesztivállal és ehhez kapcsolódóan számos rendezvénnyel várják az érdeklődőket, de a befagyott tó nagyszerű hely sífutáshoz vagy az egyre népszerűbb nordic walkinghoz is.

A városban – nem mellesleg – fedett jégpálya is épült uniós forrásból, így nem csak télen, de akár nyáron is csúszkálhatunk jégen, ha ehhez van éppen kedvünk.

A vastagon befagyott tavak nagy terei különleges lehetőségeket teremtenek quad- vagy motoros túrákhoz is.  A Giżycko „Płetwal” klub télen is lehetőséget biztosít búvárkodásra: a jég alatti búvárkodás a különleges fényviszonyok miatt valóban egyedi élményt nyújt annak, aki ezt kipróbálja.

Végül, megemlítem még a jéghorgászatot is. A helyi lakosok is előszeretettel használják ezt az aktív kikapcsolódási formát, mivel télen sűrűn fúrt lékek tarkítják a jégpáncélt.

Ha esik a hó…

A közelmúltban több sípályát is létrehoztak a várost körülvevő dimbes-dombos környéken. Sífelvonó és jól felkészített sípálya működik többek között a Giżycko-tól néhány kilométerre délre fekvő Okręgowy-ban.

A tél, a csodás havas táj remek alkalmat teremt szánkózásra és kutyaszán kirándulásokra a hatalmas mazuri erdőkben.

Tavasszal ismét felébred a természet

A mazuri tavasz remek időszak a természet ébredezésének megfigyeléséhez is. Ahogy lassan elvonul a tél, egyre jobban kiolvad a jég, de kásás jégdarabkák még figyelhetőek a sekélyekben és a tavakba áramló patakokban. Aztán elkezdődik a csuka-ívás, majd később, melegebb tavaszi napokon a madarak párzása. A parti nádasból hihetetlenül nagy zümmögés kezd hallatszani. A kihaltnak tűnő tavak lassacskán újra élettel telnek meg…

A fentiekből is érzékelhető, hogy Giżycko — és közvetlen környéke — az év minden szakaszában egy remek hely azoknak, akik szeretnek vízpart és erdők közelében, aktívan vagy akár csak pihenéssel eltölteni néhány napot, hetet Lengyelországban. Programokról szinte egész évben gondoskodik a város.

A képhez tartozó alt jellemző üres; DA_elmenybeszallito_transparens.png a fájlnév

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben a térkép kivételével kizárólag saját képi anyag szerepel,
nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek:

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!
Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.

FRISSÍTVE!