Ryn, Lengyelország

Ryn egyértelműen a család egyik kedvence, szinte minden évben visszajárunk ide. Ha a Mazuri-tóvidéken jársz, feltétlenül látogass el a városkába! Túl sok látnivaló ugyan nincs, mégis, van itt valami a levegőben, ami igazán jól esik az embernek – sétálni, nézelődni, egy jót fagyizni, kacsákat vagy hattyúkat etetni a tóparton, vagy amit mi szoktunk: több órára egy motorcsónakot bérelni.

(5/5)

Ryn elhelyezkedése

Ryn Lengyelország északi részén, a Mazuri-tóvidék területén, a Ryn-tó és az Ołów-tó között található, kb. 20 km-re délnyugatra helyezkedik el Giżycko-tól. 1723-ban kapott városi rangot, lakosainak száma 3.000 körül van, tehát egy kisebb települést képzelj magad elé.

Autóval mi Giżycko-ból szoktuk megközelíteni Ryn-t, az 59-es úton. Parkolni elég körülményes a városban, de tapasztalatunk szerint a tóparti parkolóban mindig akad szabad hely (a város központjában, az 59-es főútról balra letérve a Szkolna utcába fordulj be, majd onnan az első kis utcán jobbra le). A parkolás itt ráadásul ingyenes.

Kihagyhatatlan látnivalók, programok a városban

Ordensburg kastélya, avagy a Hotel Zamek Ryn****

Ryn egyik figyelemre méltó nevezetessége a német lovagok egykori Ordensburg kastélya.  A kastély a város közepén, a Szabadság tér (Plac Wolności ) mellett található, az 1300-as években építette egy teuton lovag, nevezetesen Winrich von Kniprode.

A kastély melletti települést először 1405-ben említik dokumentumok. A Rajna utáni Ryne néven lett ismert a hely, majd később a németül Rhein, lengyelül pedig Ryn néven szerepelt. A 15. század óta a lakosság főként lengyel volt.

Az évszázadok folyamán az épület volt erőd, kolostor, a porosz királyi herceg rezidenciája, de még magánlakás is. A vár 1881-ben leégett. 1945 után az épületet közösségi központként kezdte el a helyi önkormányzat használni, benne egy kis múzeummal. 1990 után a városi hatóságok
eladták az ingatlant egy magánszemélynek, aki azt luxus szállodává alakította át.
A gótikus épület ma a Hotel Zamek Ryn **** nevet viseli, az ország egyik legjobb konyhájával, autentikus középkori hangulattal, fantasztikus lovagteremmel és számtalan SPA illetve wellness szolgáltatással várja a vendégeket.

Mazuria Középkori Kulturális Fesztivál

A középkori hangulatra nyaranta igencsak ráerősítenek a helyiek. Általában augusztus első felében rendezik meg a Mazuria Középkori Kulturális Fesztivált (Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria). Nagyon jó hangulata van ennek a rendezvénynek, ezt tanúsíthatom!

Középkori ruhákban, lovakkal, ágyukkal, fegyverekkel a főúton vonulnak fel a résztvevők. A menet ágyúszóval indul a hoteltől, majd a felvonulást követően a férfiak egy közeli mezőn vívnak meg egymással és középkori csatajeleneteket játszanak el, a hölgyek pedig tánccal szórakoztatják a nézőket. Mindeközben kirakodóvásár, finomabbnál-finomabb étel-ital várja az érdeklődőket. Ennyi pierogit egy kupacban életemben nem láttam, mint itt… 🙂

S ha már a kulináris élvezeteknél tartunk, had említsem meg, hogy a CNN Travel 2019. októberi összeállítása a 15. helyre rangsorolta a világ ételei között a lengyel pierogit! Ha Lengyelországban jársz, feltétlen kóstold meg!

A tópart és a vitorlás kikötők

Több éve visszajáró turistaként kijelenthetem, hogy Ryn folyamatosan szépül és gőzerővel fejlődik. 2018-ban a városi partszakaszt újították fel, új burkolatot, sőt még egy szökőkutat is kapott, nemrég pedig új kikötő létesült a régi mellé. Ez utóbbihoz egy kisebb homokos strand is épült. Ezt ugyan még nem próbáltuk ki, de ami késik, nem múlik!

Újdonságként a közeli domboldalban 2019-ben létrehoztak egy kalandparkot (Lemur Park), itt 3 kötélpálya várja a kicsiket és a nagyokat. Árak – nehézségi foktól függően – 17 złoty-tól indulnak / fő (2019).

Csak ajánlani tudom, hogy aki teheti, béreljen egy motorcsónakot vagy kisebb jachtot (ezekhez nincs szükség Lengyelországban külön vezetői engedélyre) és azzal is fedezze fel a környék szépségeit. Megcsodálni a vízi élet szépségeit s visszanézni a tó közepéről a városkára, vagy elsuhanni a vitorlások között, ezek az élmények mind-mind felejthetetlenek!

Motorcsónak bérlése a kikötők környékéről lehetséges, közvetlenül a parton. Árak óránként kb. 80 złoty-tól indulnak, érdemes előre telefonon lefoglalni a hajót, mert igencsak telt ház van nyaranta.

Kedvcsinálónak készítettünk egy kisfilmet a magasból a Ryn-tó felett:

Fogadó a Ryn-malomhoz

Híres konyha várja az éhezőt a part menti fogadóban, a Gościniec Ryński Młyn-ben, ez egy igazi fatányéros hely! Az étteremnek tóparti kiülője is van, ez igen népszerű minden nyáron, sőt a gyerekeknek külön játszóteret alakítottak ki.

Érdemes az épület oldalában található, manapság is működő vízimalomért, illetve egy fantasztikus kézműves portékákat árusító boltért is felmenni az első emeletre, egy külső lépcsősoron.

Ez a bolt a kedvencem a környéken. Órákat tudnék itt eltölteni, nézelődni, vagy éppen ihletet meríteni a különféle kézműves ékszer, lakberendezési tárgy, könyv, házi lekvár, különleges méz és tea, szárított halak – és még felsorolni is hosszú, mennyi minden szépség és finomság bűvöletében! Ez a hely nem a bóvli kategória, többek között neves képző- és iparművészek otthona, remek szuvenír-lelőhely, kihagyhatatlan és kész!!

Nem mellesleg a fogadó emeleti teraszáról csodás a kilátás a tóra…

Kulináris fesztivál a töpörtyűs zsíros kenyér és a savanyú uborka bűvöletében

Több, mint egy évtizede már, augusztusban egy igazán jópofa, szórakoztató és garantáltan regionális, kulináris rendezvényt is tartanak a Ryński-tó partján, közvetlenül a fogadó mellett.

A rendezvény programjai között a fő attrakció a legjobb savanyú uborka és töpörtyűs zsíros kenyér páros versenye. A zsűri nem csak az ízt, de a külcsínt is pontozza, az eredményhirdetés után pedig ingyenes kóstoló várja a nézőket.

A fesztiválon uborka dobáló páros megmérettetés, sőt vicces versike író versenyt is szerveznek az uborkalevesről. A jó hangulatot neves előadók segítik, a gasztró vonalat profi séfek képviselik. A versenyek után táncos buli kezdődik.

Jó móka lehet, legközelebb talán jó időben érkezünk mi is és becsatlakozhatunk…

Szélmalom

A városka híres még egy a 19. század második felében épült holland típusú szélmalmáról is, ezt ígérem, legközelebb felkeresem és beszámolok róla!

Ryn egy igazán szerethető,  nem túl nagy és nem túl nyüzsgő város. Osztrák élményeimet felelevenítve, Lunz am See hangulatához tudnám hasonlítani. Ha a Mazuri-tóvidéken jársz, feltétlenül látogasd meg, akár csak egy napra is!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A bejegyzés nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.