Ryn, Lengyelország

Ryn egyértelműen a család egyik kedvence, szinte minden évben visszajárunk ide. Ha a Mazuri-tóvidéken jársz, feltétlenül látogass el a városkába! Túl sok látnivaló ugyan nincs, mégis, van itt valami a levegőben, ami igazán jól esik az embernek – sétálni, nézelődni, egy jót fagyizni, kacsákat vagy hattyúkat etetni a tóparton, vagy amit mi szoktunk: több órára egy motorcsónakot bérelni.
(Frissítve: 2021. augusztus 14-én!)

(5/5)

Ryn elhelyezkedése

Ryn Lengyelország északi részén, a Mazuri-tóvidék területén, a Ryn-tó és az Ołów-tó között található, kb. 20 km-re délnyugatra helyezkedik el Giżycko-tól. 1723-ban kapott városi rangot, lakosainak száma 3.000 körül van, tehát egy kisebb települést képzelj magad elé.

Autóval mi Giżycko-ból szoktuk megközelíteni Ryn-t, az 59-es úton. Parkolni elég körülményes a városban, de tapasztalatunk szerint a tóparti parkolóban mindig akad szabad hely (a város központjában, az 59-es főútról balra letérve a Szkolna utcába fordulj be, majd onnan az első kis utcán jobbra le). A parkolás itt ráadásul ingyenes.

Kihagyhatatlan látnivalók, programok a városban

Ordensburg kastélya, avagy a Hotel Zamek Ryn****

Ryn egyik figyelemre méltó nevezetessége a német lovagok egykori Ordensburg kastélya.  A kastély a város közepén, a Szabadság tér (Plac Wolności ) mellett található, az 1300-as években építette egy teuton lovag, nevezetesen Winrich von Kniprode.

A kastély melletti települést először 1405-ben említik dokumentumok. A Rajna utáni Ryne néven lett ismert a hely, majd később a németül Rhein, lengyelül pedig Ryn néven szerepelt. A 15. század óta a lakosság főként lengyel volt.

Az évszázadok folyamán az épület volt erőd, kolostor, a porosz királyi herceg rezidenciája, de még magánlakás is. A vár 1881-ben leégett. 1945 után az épületet közösségi központként kezdte el a helyi önkormányzat használni, benne egy kis múzeummal. 1990 után a városi hatóságok eladták az ingatlant egy magánszemélynek, aki azt luxus szállodává alakította át.
A gótikus épület ma a Hotel Zamek Ryn **** nevet viseli, az ország egyik legjobb konyhájával, autentikus középkori hangulattal, fantasztikus lovagteremmel és számtalan SPA illetve wellness szolgáltatással várja a vendégeket.

Mazuria Középkori Kulturális Fesztivál

A középkori hangulatra nyaranta igencsak ráerősítenek a helyiek. Általában augusztus első felében rendezik meg a Mazuria Középkori Kulturális Fesztivált (Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria). Nagyon jó hangulata van ennek a rendezvénynek, ezt tanúsíthatom!

Középkori ruhákban, lovakkal, ágyukkal, fegyverekkel a főúton vonulnak fel a résztvevők. A menet ágyúszóval indul a hoteltől, majd a felvonulást követően a férfiak egy közeli mezőn vívnak meg egymással és középkori csatajeleneteket játszanak el, a hölgyek pedig tánccal szórakoztatják a nézőket. Mindeközben kirakodóvásár, finomabbnál-finomabb étel-ital várja az érdeklődőket. Ennyi pierogit egy kupacban életemben nem láttam, mint itt… 🙂

S ha már a kulináris élvezeteknél tartunk, had említsem meg, hogy a CNN Travel 2019. októberi összeállítása a 15. helyre rangsorolta a világ ételei között a lengyel pierogit! Ha Lengyelországban jársz, feltétlen kóstold meg!

A tópart és a vitorlás kikötők

Több éve visszajáró turistaként kijelenthetem, hogy Ryn folyamatosan szépül és gőzerővel fejlődik. 2018-ban a városi partszakaszt újították fel, új burkolatot, sőt még egy szökőkutat is kapott, nemrég pedig új kikötő létesült a régi mellé. Ez utóbbihoz egy kisebb homokos strand is épült. Ezt ugyan még nem próbáltuk ki, de ami késik, nem múlik!

Újdonságként a közeli domboldalban 2019-ben létrehoztak egy kalandparkot (Lemur Park), itt 3 kötélpálya várja a kicsiket és a nagyokat. Árak – nehézségi foktól függően – 17 złoty-tól indulnak / fő (2019).

Csak ajánlani tudom, hogy aki teheti, béreljen egy motorcsónakot vagy kisebb jachtot (ezekhez nincs szükség Lengyelországban külön vezetői engedélyre) és azzal is fedezze fel a környék szépségeit. Megcsodálni a vízi élet szépségeit s visszanézni a tó közepéről a városkára, vagy elsuhanni a vitorlások között, ezek az élmények mind-mind felejthetetlenek!

Motorcsónak bérlése a kikötők környékéről lehetséges, közvetlenül a parton. Árak óránként kb. 80 złoty-tól indulnak, érdemes előre telefonon lefoglalni a hajót, mert igencsak telt ház van nyaranta.

Kedvcsinálónak készítettünk egy kisfilmet a magasból a Ryn-tó felett:

Fogadó a Ryn-malomhoz

Híres konyha várja az éhezőt a part menti fogadóban, a Gościniec Ryński Młyn-ben, ez egy igazi fatányéros hely! Az étteremnek tóparti kiülője is van, ez igen népszerű minden nyáron, sőt a gyerekeknek külön játszóteret alakítottak ki.

Érdemes az épület oldalában található, manapság is működő vízimalomért, illetve egy fantasztikus kézműves portékákat árusító boltért is felmenni az első emeletre, egy külső lépcsősoron.

Ez a bolt a kedvencem a környéken. Órákat tudnék itt eltölteni, nézelődni, vagy éppen ihletet meríteni a különféle kézműves ékszer, lakberendezési tárgy, könyv, házi lekvár, különleges méz és tea, szárított halak – és még felsorolni is hosszú, mennyi minden szépség és finomság bűvöletében! Ez a hely nem a bóvli kategória, többek között neves képző- és iparművészek otthona, remek szuvenír-lelőhely, kihagyhatatlan és kész!!

Nem mellesleg a fogadó emeleti teraszáról csodás a kilátás a tóra…

Kulináris fesztivál a töpörtyűs zsíros kenyér és a savanyú uborka bűvöletében

Több, mint egy évtizede már, augusztusban egy igazán jópofa, szórakoztató és garantáltan regionális, kulináris rendezvényt is tartanak a Ryński-tó partján, közvetlenül a fogadó mellett.

A rendezvény programjai között a fő attrakció a legjobb savanyú uborka és töpörtyűs zsíros kenyér páros versenye. A zsűri nem csak az ízt, de a külcsínt is pontozza, az eredményhirdetés után pedig ingyenes kóstoló várja a nézőket.

A fesztiválon uborka dobáló páros megmérettetés, sőt vicces versike író versenyt is szerveznek az uborkalevesről. A jó hangulatot neves előadók segítik, a gasztró vonalat profi séfek képviselik. A versenyek után táncos buli kezdődik.

Jó móka lehet, legközelebb talán jó időben érkezünk mi is és becsatlakozhatunk…

Holland szélmalom

A városka híres még egy a 19. század második felében épült holland típusú szélmalmáról is. A malom jelenleg magántulajdonban van, nem turistalátványosság. Az elmúlt években felújításon esett át – sajnos a széllapátjai lekerültek róla – egy ideig hotelként működött. Mi 2021. augusztus 14-én jártunk legutóbb ott: a malom zárva volt, a telek körbe volt kerítve, csak a kerítésen túlról tudtam fotót készíteni róla.

Ryn egy igazán szerethető,  nem túl nagy és nem túl nyüzsgő város. Osztrák élményeimet felelevenítve, Lunz am See hangulatához tudnám hasonlítani. Ha a Mazuri-tóvidéken jársz, feltétlenül látogasd meg, akár csak egy napra is!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját képi anyag szerepel.
A blogbejegyzés nem megrendelésre készült, támogatott reklámanyagot nem tartalmaz!)

További linkek:

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!
Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.

FRISSÍTVE!