Grossglockner panorámaút, Ausztria

A Grossglockner (Großglockner) panorámaút a világ egyik leglenyűgözőbb útja. Tavaly elhatároztuk, hogy egyszer mindenképpen megnézzük magunknak ezt a 48 km hosszú, 36 hajtűkanyarból álló utat, mely a Magas-Tauern alpesi hegygerinc mentén, kb. 2000-2500 méter magasságban a Nemzeti Park kellős közepébe vezet, s számos érdekes kiállítást is tartogat, sőt még mormotákat is etethetünk! Valóban felejthetetlen élmények következnek…

(5/5)

Az alpesi út megközelítése

A Grossglockner panorámaút kétféleképpen közelíthető meg:

  • észak felől, Salzburg — Zell am See irányából a 159 illetve 311-es számú úton haladva,
  • vagy délről, Lienz — Winklern irányából, a 100 és 107-es számú úton.

A Grossglockner panorámaút a 107-es számot viseli, mely áthalad a Salzburg-Karintia tartományi határon.

A látványért fizetni kell!

Bármelyik irányból is érkezünk, a panorámaútra csak akkor hajthatunk be, ha fizetünk érte. Az autóra vagy motorkerékpárra érvényes jegyet (tehát nem az utasok száma után kell fizetni) a beléptető kapuknál is megválthatjuk, vagy már utazásunk előtt online is rendelhetünk, de több turisztikai irodában is beszerezhető a környéken, pl. Winklern-ben is.

Beléptető kapu az út két végén, északon a salzburgi régióban Fusch-nál, délen pedig a karintiai tartományban Heiligenblut városkánál van kiépítve. A Grossglockner panorámaút tehát nem egy körút, viszont két helyen elágazik, a Franz-Josefs-Höhe és az Edelweiß-Spitze irányába, zsákutca mindkettő (lásd szemléletesen a lenti térképen).

Mi még itthon, online vásároltuk meg és nyomtattuk ki a jegyünket, mert nem szerettünk volna hosszasan várakozni a kapuknál. Ezt a sorban állós elképzelésünket a koronavírus-helyzet azonban jócskán felülírta, az átlaghoz képest (szerencsénkre) viszonylag kevés turistával találkoztunk, bármikor is jártunk a panorámaúton.

Mivel a szállásunk közel volt, ezért előre elterveztük, hogy az egy hét alatt többször is végigmegyünk az úton, így a bérletet rendeltük meg s a helyszínen, az első becsekkolást követően máris automatikusan nyitotta nekünk a sorompót a rendszer.

Itt jegyezném meg, hogy a jegyvásárláskor / becsekkoláskor — a rendszámtábla-felismerő rendszer jóvoltából — megfelelő nyelvű (magyar) prospektus és egy emlékmatrica is jár a jegy mellé.

Grossglockner panorámaút jegyárak (2020)

  • Személygépkocsi esetén az 1 napos jegy 37 Euro, a 3 hetes bérlet: 59 Euro
  • Motorkerékpár esetén az 1 napos jegy 27 Euro, a 3 hetes bérlet: 48,50 Euro
  • Lehetőség van 2. napos kiegészítő jegyvásárlásra is: napijegy +12,50 Euro
  • Szezonbérlet: 89 Euro
  • Elektromos autóval érkezők kedvezményt kapnak
  • Kerékpárral ingyenes, ellenben igen kemény a felfelé menet! 🙂

Tanácsok, tippek utazás illetve jegyvásárlás előtt

  • Indulás előtt nem árt, ha még itthon átnézeted az autód / motorod fékrendszerét (teljesen komolyan írom…).
  • A hirtelen bekövetkező időjárási viszonyok miatt, mielőtt jegyet váltasz érdemes tájékozódni az aktuális időjárási helyzetről illetve esetleges útlezárásokról a grossglockner.at oldalon! Színekkel (zöld illetve piros) jelzik, hogy milyen kapuk vannak éppen nyitva, azaz mivel lehet éppen közlekedni az úton.
  • Ha több napra vagy akár hétre érkezel és a környéket szeretnéd alaposabban bebarangolni — van mit nézni, ezt már most elárulom –, akkor a bérlet vásárlását javaslom, jócskán megéri az árát!
  • Autós és motoros napijeggyel a kiadás napján többször is végig lehet járni az útvonalat!
  • A fizetős útszakaszon található valamennyi kiállítás, témaútvonal és szolgáltatási létesítmény belépődíja benne van a jegy árában (kivétel a Gleccservasút / Gletscherbahn).
  • Szintén a változékony időjárás miatt tanácsos meleg illetve vízálló ruhát, cipőt magaddal vinned – tanúsíthatom, hogy szükség lesz rá!
  • Ha szeretnél mormotát is etetni, legyen nálad pl. sárgarépa, alma, földimogyoró!

A Grossglockner panorámaút nyitva tartása (2020)

  • Május elejétől május 31-ig: 6.00 – 20.00 óráig
  • Június 1-től augusztus 31-ig 5.00 – 21.30-ig
  • Szeptember 1-től november elejéig 6.00 – 19.30-ig
  • A téli időszakban, a hóviszonyok miatt az út nem járható, zárva van
  • Utolsó behajtás (csak áthajtás!) 45 perccel az esti zárás előtt

Úgy kalkulálj a kiszemelt látnivalókkal, hogy a kiállítások mindegyike minden nap 9.00 – 17.00 óráig tart nyitva (kivétel a Franz-Josefs-Höhe látogatóközpont, ez 10.00 órakor nyit).

Élménybirodalmak 48 kilométer hosszan

A Grossglockner úton akár 2571 méter magasságba is kirándulhatsz. Ha csak azt gondolod, hogy az Alpok hegyóriásai közötti kanyargós utak, a csodás vízesések, a kemény téli időszakra emlékeztető, még megmaradt hó- és jégfoltok vagy a tengerszemek fognak elkápráztatni, máris tévedésben vagy!
A 48 km-es kacskaringós úton élmények egész sora fogad, melyeket különböző tematika szerint, 12 élménybirodalomra tagolva, sorszámozva csoportosítottak számunkra az osztrák idegenforgalmi szakemberek.

Az élménybirodalmak Fusch irányából lettek hivatalosan, a helyszínen is sorszámozva, az alábbi térkép szemlélteti talán a legjobban a látnivalók elhelyezkedését (forrás innen).

Lássuk akkor egyenként, mivel kápráztatnak el minket ezek az élménybirodalmak!

1620 méterről indulunk felfelé…

(1) Piffkar (1620 tszfm.): 2016. júniusa óta itt a „Varázslatos hegyek” című kiállítás tekinthető meg a salzburgi alpinizmus történetéről, játszótér van a gyerekeknek, illetve 30 perc alatt végigjárható oktató tanösvény egy fokozottan védett vidéken.

(2) Hochmais (1850 tszfm.): ez egy tájékoztató állomás információs táblákkal a gleccserekről és az alpesi növényvilágról.

(3) Haus Alpine Naturschau (2260 tszfm.): egy korábbi épületraktárból újonnan kialakított modern múzeum, mely a magas hegyvidékek környezettanát mutatja be, mormota mozi és egyéb kiállítások, „Hegyi óriások” című szabadtéri installáció, növénytani oktatóösvény, kilátás a Großer Wiesbachhorn-ra.

Először itt találkozhatsz élőben mormotákkal, akár az úton is!
A Haus Alpine Naturschau felől az út egy nyeregig vezet, innen egy elágazáshoz érkezünk.

2571 méter a legmagasabb pont

(4) Edelweiß-Spitze (2571 tszfm.): elérve az elágazást és letérve a főútról, a mintegy 1,6 km hosszú, helyenként igen meredek és kacskaringós, macskaköves, keskeny (ide buszoknak tilos a behajtás) Edelweiß-straße (zsákutca) vezet a legmagasabb kilátó ponthoz, ahonnan 37 háromezres csúcsra és 19 gleccsermezőre nyílik — főleg jó időben — fantasztikus, 360 fokos kilátás.

Ez a hely a motorosok kedvence. Kiállítás is van régi motoros versenyekről. Szálláslehetőség a Berggasthof Edelweiß Hütte-ben.
Mormoták itt is vannak, bár nem annyira falánkok, mert etetik őket a Hüttéből.

A kis kitérő után visszatérünk a Grossglockner útra és tovább folytatjuk utunkat.

(5) Fuscher Törl (2428 tszfm.): a parkoló mellett emlékhely található a panoráma út építése közben elhunyt munkások és mérnökök tiszteletére. Innen készülnek a legszebb fotók az északi oldalról.
Szállást itt is tudsz foglalni.

(6) Tájékoztató állomás a ragadozó madarakról (2320 méter): ha itt megállsz, kis szerencsével akár sast is láthatsz az égen. Ezt a helyszínt ottjártunkkor éppen felújították.

A Mankel-Wirt, a mormoták barátja

(7) Fuscher Lacke (2262 tszfm.): szemléletes kiállítás, mely az alpesi út építését illetve az építés miatt a hegyekben élő munkások egykori életkörülményeit mutatja be egy eredeti útfelügyelői kunyhóban, eredeti filmfelvételek és kiállított tárgyak segítségével.
Rövid, kb. 10 perces sétát tehetsz a kis hegyi tó körül, évszaktól függően virágzó alpesi növények és mormotafütty vár, ezt ne hagyd ki, szép fotókat lehet lőni!
A „Mankel-Wirt” fogadó mellett remek játszóteret alakítottak ki a gyerekeknek. Feltétlen menj be a fogadóba is, ahol a tulajdonos, Herbert Haslinger meghatározott időpontokban kihoz egy-egy befogadott mormotát megsimogatni. Nem mellesleg fantasztikus ételeket készítenek (teszteltük!) és nagyon kedves a magyar a személyzet.
Szállást itt is tudsz foglalni.

(8) Geológiai oktatóösvény (2290 tszfm.): ez egy szabadtéri kiállítás, ahol az eredeti sziklákkal ábrázolt blokkdiagramok a Hohe Tauern fejlődését mutatják be és megismerkedhetsz a Glockner térségében található altalajokkal is. Nekünk ez nagyon tetszett!

Hochtor, átkelés az alagúton

(9) Hochtor (2504 tszfm.): átkelés az alagúton, a déli oldalon „Passheiligtum Hochtor” címmel új kiállítás, illetve oktatóösvény (30 perc) is van. Innen is remek fotókat lehet készíteni, nekünk pont egy kis hóembert sikerült lekapnunk.

Innen a Grossglockner panorámaút a Mölltal-ig vezet Heiligenblut-ba. A Guttal körforgalmi csomópontnál, amely 1859 méter tengerszint feletti magasságával feltehetően a legmagasabb fekvésű körforgalom Európában, a „gleccser út” elágazik a főútról (jól ki van táblázva).

A körforgalom után kb. 8 km hosszú útszakasz vezet Ausztria legmagasabb hegyének, a Grossglocknernek a lábához, illetve a Pasterze gleccserhez.

(10) Schöneck (1953 tszfm.): ha a körforgalomnál letérsz a Franz-Josefs-Höhe irányába, ez az első pihenőhely, kb. 10 perces botanikai körtúra vár itt rád csodás hegyvidéki réten, melyet különösen júniustól augusztus elejéig érdemes felkeresni a virágzó alpesi növények miatt. Játszótér is van a gyerekeknek.
Egy gyönyörű vízesés mellett halad el az út, közvetlen közelében parkoló és asztalok is vannak, érdemes itt is megpihenni pár percre!

A Grossglockner panorámaút koronaékszere, a Franz-Josefs-Höhe

(11) Kaiser-Franz-Josefs-Höhe (2369 tszfm.): a KIHAGYHATATLAN helyszín, melyet a császár 1856-ban személyesen is meglátogatott. Látogatóközponttal, időszakos kiállításokkal és a fő attrakcióval: közvetlenül előtted terül el Ausztria legmagasabb hegye, a Grossglockner (3789 m) és az ország legnagyobb gleccsere, a Pasterze fantasztikus látványa.

Ha mindent meg szeretnél nézni, ki szeretnél próbálni, csak a Franz-Josefs-Höhe élménybirodalomra legalább fél napot (ha túrázni is szeretnél, akkor akár egy teljes napot) szánj! De lehetőséged van a hegyen aludni is, ha így döntesz, mindenképpen foglalj szállást előre, online!
A Franz-Josefs-Höhe-n négyemeletes ingyenes parkolóház áll a a látogatók részére, itt van lehetőség elektromos autó töltésére.

Élménydömping vár Rád, részletezem:
– A világ legmagasabban fekvő autó- és motorkerékpár kiállítása (az autózás és motorozás történetének 125 évét bemutató időszakos kiállítás 3 emeleten, köztük különleges ritkaságokkal)
– „Rajongok az Alpokért” időszakos kiállítás,
– Új, július közepén nyílt időszakos kiállítás: „A Trabi rohanása a Grossglockneren” címmel, a berlini fal leomlásának 30. évfordulójához kapcsolódóan
– Glockner mozi – Georg Riha filmművész „Großglockner Impressions” című rövidfilmjével,
– Glockner-panorámaterem,
– Nemzeti Park információs iroda,
– Wilhelm Swarowski megfigyelőállomás: kiállítás, Swarowski Shop, mormotakolónia megfigyelése (bébi mormoták) és ibex (zergék) keresése távcsővel,

– ingyenes vezetett túrák minden nap 11.00 órától,
– kb. 2-3 órás, részben a sziklába faragott panoráma út Gamsgrubenweg felé a Pasterze mentén, az út végén szabadtéri kiállítással,

– Kaiserstein ösvény: rövid túra egy ösvényen, mely a parkolóház tetejéről indul: ezen jutott el a császár a mai Wilhelm Swarovski obszervatóriumhoz
– az ösvényen borzasztóan éhes mormoták: eledelből fantasztikus kínálat áll rendelkezésre borsos áron az étterem alatt található, egyébként lenyűgöző kínálatú szuvenír boltban. Mi földimogyoróval és sárgarépával kényeztettük a kis jószágokat 🙂

Pasterze, gleccser a Grossglockner lábánál

Semmi sem örök, a jég sem… Évezredek óta folyamatosan bebizonyosodik, hogy a gleccser életben van: hol növekedett, manapság az éghajlat változásnak köszönhetően sajnos inkább visszahúzódik. 1856-ban, amikor a császár erre járt a gleccser éppen a legnagyobb kiterjedésének időszakában volt. Azóta – néhány kivételes időszakot leszámítva – kitartóan csökken, 1852-től számítva térfogata kevesebb mint felére zsugorodott. Viszonyításképpen: 1852-ben 11,4 km, 2006-ban már csak 8,3 km hosszú volt a jégár. Adja magát a kérdés: vajon 50-60 év múlva láthatjuk-e a Pasterze gleccsert?

Pasterze élmények:
– Gleccservasú: külön fizetős, de van Karintia kártya kedvezmény. Utolsó járat 16.00 órakor indul le a a gleccserhez és 16.30 órakor indul fel onnan, az indulást zenével jelzik.
– Gleccserösvény (a gleccservasút után 5-15-30 perc séta, célponttól és távolságtól függően) és túra (a teljes túra kb. 2 óra) — a megfelelő túracipőről ne felejts el gondoskodni!

(12) Kasereck (1911 tszfm.): Heiligenblut felé, elhagyva a körforgalmat találjuk ezt a tájékoztató állomást.

Személyes javaslatom

Természetesen a fentebb felsorolt és a helyszínen is sorszámozott élményhelyszíneken kívül számtalan kisebb parkolónál, hütténél, fogadónál is megállhatsz az út teljes szakaszán és gyönyörködhetsz a természet fantasztikus alkotásában.

Nem akarlak befolyásolni, de miután ez amúgy is egy szubjektív hangvételű személyes blog, a listában kövér betűkkel megjelöltem azokat a helyszíneket, ahol szerintem feltétlen állj meg a kirándulásod alkalmával.

Egynapos kirándulás esetén pedig a következő helyszíneket javaslom: (3) – (4) – (7) – (9) – (11)

Még nincs vége a látnivalóknak!

Leírva is elképesztő, amit az osztrákok szó szerint bele tudtak tenni ebbe a 48 km-es alpesi panoráma útvonalba, a már amúgy is lenyűgöző és páratlan kilátás mellé!
Közel 2500 fotót és számtalan videót készítettünk családilag az idei 1 hetes kirándulásunk alatt, igyekeztem ezekből igazán kedvcsináló összeállítást válogatni az egyes blogbejegyzésekbe.
Volt mit fotózni és most van miről írni valóban, és akkor olyan „apróságokról” még nem is ejtettem szót, hogy a Grossglockner panorámaút nagyobb (és egyébként szintén sorszámozott) hajtű kanyarjaiban vadvirágos réteket, azaz méhecskelegelőket alakítottak ki, mert számukra „minden négyzetméter számít”!

…és ha most azt írom, hogy még tudom folytatni? Pedig tudom! Nincs még vége ugyanis a látnivalóknak! Álljon itt, ebben a bejegyzésben még egy élményhely — kimondottan a gyerekek örömére! Ez a helyszín nem közvetlenül, de valamilyen formában kapcsolódik a Grossglockner alpesi úthoz.

Wildpark Ferleiten

Fusch-ot elhagyva, még az északi beléptető kapu előtt található (bal kéz felől) a Ferleiten Vad- és Kaland Park, azaz a Wildpark Ferleiten (1145 tszfm.). Ebbe a vadasparkba engedményt kapnak a belépőjegy árából a Grossglockner útra szóló napijegy megváltói.

Több, mint 200, egészen közelről megfigyelhető, sőt akár meg is érinthető vadállat kapott itt helyet az Alpokból és a világ minden tájáról — kisgyermekeknek nagy élmény, főleg, hogy bölényt is láthat az ember. Külön extra, hogy a gyerekek pónikat is ápolhatnak az állatkertben.
A Halházban pedig interaktív kiállítás és mozi várja a kicsiket és a nagyokat.

A Kaland Parkban 20 ezer négyzetméteren 40 játék (lengés, csúszás, hegymászás, ugrás, vízi játékok stb.) várja a gyerkőcöket.
A park akadálymentesített, babakocsival is jól bejárható. 12 fős csoportoknak vezetett túrákat (90-120 perc) is tartanak.

Nyitva tartás (2020): májustól november elejéig, 8.00 – 20.00 óráig.

Wildpark Ferleiten jegyárak (2020):

  • felnőtt napijegy: 9 Euro
  • gyerek napijegy: 4 Euro

Nem túlzás, ha azzal zárom le a bejegyzésemet, hogy a Grossglockner alpesi panoráma úton tett kirándulásaink olyan élményeket hagytak bennünk, hogy még most, egy hónap elteltével is hatást gyakorolnak ránk. Természet, művészet, kultúra és technológia csodálatos találkozását fedeztük fel. Ez egy olyan varázslatos gyöngyszeme Európának, ahová egyszer mindenképpen el kell utaznia mindenkinek! Mi máris indulnánk – azonnal és újra!

A Grossglockner panorámaút környékén tett további kirándulásainkról itt és itt olvashatsz, tarts velem továbbra is!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját képi anyag szerepel,
nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek:

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!
2 hozzászólás
  1. Koncz Klára 2023.07.09. at 19:57

    Fantasztikus leírás, élmény átadása. Gratulálok az írónak, fotósnak. És köszönöm. Köszönöm a kedvcsinálást, a segítséget az eligazodásban. További sok szép túrát kívánok.

    • Dalo 2023.07.09. at 20:43

      Kedves Klára!
      Én köszönöm a kedves szavait és örülök, hogy ehhez a fantasztikus kirándulóhelyhez sikerült kedvet csinálni! Igyekeztem a leírással és a fotóimmal átadni a hely varázsát. Kívánom, hogy sikerüljön Önnek is élőben átélnie ezt a csodavilágot! Minden jót, sok szép élményt kívánok Önnek,
      üdvözlettel
      Dalocsa Ági

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.