RepTár, Szolnok, Magyarország

Közzétéve Magyarország

Ha már a RepTár-ban, a lengyel-magyar jó kapcsolat eredményeként egy repüléstörténeti legendát mutattak be Szolnokon, akkor ezt mi sem hagyhattuk ki! Ősszel, közvetlenül a Messzer vadászrepülőgép kiállításának megnyitója után meglátogattuk a múzeumot. Óriási élmény volt, még női szemmel is! 🙂

(4.7/5)

Szolnok és a repülés

A katonaváros, Szolnok és a repülés közel 110 éve áll szoros kapcsolatban. 1911. november 26-án szállt fel a közeli szandai rétről az első repülőgép, ettől a naptól vette kezdetét a szolnoki repülés története. A magyar katonai repülésnek méltó emléket állító, európai viszonylatban is kiemelkedő interaktív repülőmúzeum, a RepTár, 2016. szeptember 3 -tól várja az érdeklődő látogatókat.

A RepTár megközelítése autóval
  • 4-es számú főúton Szolnokig (98-as km)
  • M5-ös autópályán Albertirsáig, majd a 405-ös főúton keresztül a 4-es főúton (98-as km)
  • M3-mas autópályán Hatvanig, majd a 32-es főúton Szolnokig

Cím: 5000 Szolnok, Indóház út 4-6.

GPS koordináták: 47°10’03.8″N 20°10’51.5″E

Parkolás: a RepTár környékén és a környező utcákban díjmentesen lehetséges, a múzeum parkolójában 2 darab elektromos töltő is üzemel!

Alap jegyárak (2020):

Főszezonon kívül (10.01-től 04.30-ig):
– teljes árú hétköznap 2.200 Ft, hétvégén 2.700 Ft,
– diák és nyugdíjas hétköznap 1.100 Ft, hétvégén 1.350 Ft.

Főszezonban (05.01-től 09.30-ig):
– teljes árú 2.700 Ft,
– diák és nyugdíjas 1.350 Ft.

Szolnoki lakosoknak, illetve csoportoknak kedvezményes az alapjegy ára, továbbá 0-6 éves korig, 70 év felett, fogyatékkal élőknek + 1 fő kísérővel ingyenes!

Tárlatvezetés kérhető, 3.000 vagy 6.000 Ft, időtartam függvényében.

Az alapjegy mellé kiegészítő jegyek is vásárolhatóak 500-800 Ft-ért, élménytípustól függően.

A múzeumban lift is közlekedik, babakocsival, kerekesszékkel is megtekinthető a kiállítás, illetve elérhető a hangár galéria része.

Nyitva tartás (2020):

2020. január 25.- 2020. március 1. és 2020. november 2. – december 31. között:
Kedd-Vasárnap: 9-17 óráig
Pénztár zárás: 16:30
Hétfő: ZÁRVA

2020. március 2.- 2020. november 1. között:
Kedd-Vasárnap: 10-18 óráig
Pénztár zárás: 17:30
Hétfő: ZÁRVA

Ünnep- és rendkívüli napokon ZÁRVA.

Mennyi időt szánj a RepTárra? Minimum 4 órát, de inkább egy teljes napot!

A RepTárról

A RepTár a Szolnoki Repüléstörténeti Kiállítóhely utódjaként, egy nemzetközileg is figyelemre méltó katonai gyűjteményt felhasználva, s ezt az alapot kiegészítve költözött egy új helyre. A 60 ezer négyzetméteres alapterületű komplexumban (melynek már a mérete is figyelemre méltó) repülőgépek, hajtóművek, relikviák, légvédelmi eszközök kerültek kiállításra — kül- és beltéren. Ezeken túlmenően interaktív eszközökkel, szimulátorokkal, 4D-s mozival is fokozták az élményeket a múzeum megálmodói. A kisebbeknek repülős játszótér, a nagyobbaknak akadálypálya is kialakításra került.

Az Indóház

A fogadóépületben, az Indóházban, a jegyvásárlást követően a magyar repüléstörténet legfontosabb állomásait tekintheted meg az emeleten. Régi dokumentumok, fényképek, eredeti relikviák, személyes tárgyak, egyenruhák, fegyverek sorakoznak fel három teremben, a katonai repülés elmúlt évtizedeinek történéseit felidézve.

Ha elfáradunk a sok látnivalótól, a földszinten kialakított remek étteremben / kávézóban illetve a Hangár pihenőben üldögélhetsz egy kicsit, vagy az ajándékboltban vásárolhatsz repüléssel kapcsolatos tárgyakat.

A Hangár

Az Indóházból egy folyóson tudsz átmenni a közel 3.000 négyzetméteres Hangárba. A Hangár két részre tagolódik: a földszinten a nagyobb repülőgépek, helikopterek, roncsok, légcsavarok stb. vannak kiállítva. Minden egyes kiállított tárgy mellett részletes leírás található, helyenként egy-egy érdekességgel megspékelve.

Illetve lehetőség van arra is, hogy bizonyos történelmi repülőgépekbe beleülhess, s igazán testközelből nézhesd, fogdosd meg (Pilóta Pont – külön élményjegy ellenében vehető igénybe!).

Szintén a földszinten alakítottak fotósarkot, itt akár több sablon mögé bújva is fotózkodhatsz kedvedre. A fotósarok mellett közvetlenül pedig saját névre kiállított dögcédulát vagy emléklapot is készíthetsz.

A legendás Messzer

Itt, a Hangár földszinti területén került kiállításra az a kuriózum, melynek apropóján utaztunk le a RepTárba, nevezetesen egy Messerschmitt BF-109 G típusú vadászrepülőgép. Ez a gép a második világháború egyik legjobb vadászgépe volt. A világ legeredményesebb vadászpilótája, Erich Hartmann őrnagy 352 légi győzelmét ezzel a típussal szerezte.

A Messzert a Krakkói Repülőmúzeum adta kölcsön a kiállítás idejére. Maga a gép története igen érdekes: a regensburgi repülőgépgyárban készítették, majd 1944. május 10. vagy 11-én repülték be. Nem sokkal később a gép a lengyelországi Jarowcébe került, egy német alakulathoz. 1944. május 28-án Ernst Pleiness őrmesternek kényszerleszállást kellett a géppel végrehajtania a Trzebun tóra. Sajnos ez nem igazán sikerült, a pilóta meghalt, holttestét később megtalálták, de a roncs 55 évig a tó fenekén pihent. Csak 1999-ben emelték ki és a Lengyel Sasok Alapítványnak köszönhetjük restaurálását.

A Messzert 2019. október 23-tól 2020. március 15-ig lehet a RepTárban megtekinteni!

A galéria a Hangárban

A Hangár másik része a lépcsőn, vagy akár lifttel megközelíthető galéria. Itt találhatóak egyrészt a fentebb már említett interaktív eszközök: a MIG-29 szimulátorok, a 4D-s mozi. Ezekhez is külön élményjegyet kell váltani és időpontot foglalni az ajándékboltban. A moziban a vetítések 10.30 órától 3/4 óránként vannak, az utolsó 17.15-kor kezdődik. Ugyanitt VR szemüveg segítségével körbenézhetsz egy-egy régi gép pilótafülkéjében is .

A galéria másik oldalán egy izgalmas külön kiállítás is fogadott minket, amely tulajdonképpen a hajdan volt szovjet-magyar együttműködésből és barátságból született kordokumentumokat, fotókat és napi szintű használati tárgyakat igyekezett bemutatni. Ez is nagyon érdekes volt, gyermekkori emlékeket idézett meg.

A kültéri kiállítási rész

Ha bent mindent végignéztél, akkor irány a kültéri kiállítás! Ellentétben a beltéri résszel, ahol a kiállított darabok csak kordon mögül láthatóak, a kültéren elhelyezett különböző repülőgépeket, helikoptereket, légvédelmi rakétákat és lokátorokat körbejárhatod, sétálhatsz közöttük, vagy akár meg is tapogathatod őket. Biztosan találsz Te is magadnak kedvencet, ahogy mi is: egyértelműen a MIG-29-es vadászrepülőre és a Csőrike Mi-24D helikopterre esett a választásunk.

Mire mindent végignéztünk a naplementében a kinti kiállítóterületen, igencsak elszaladt az idő: besötétedett és vészesen közeledett a záróra, úgyhogy az Akadálypálya felfedezésére már nem volt lehetőségünk. Azt majd legközelebb! Aznap talán utolsókként hagytuk el a múzeumot és fantasztikus élményekkel indultunk haza.

A RepTár nem csak a repülés szerelmeseinek nyújt felejthetetlen órákat, de fantasztikus kikapcsolódást kínál minden korosztálynak. A repülők, a korabeli dokumentumok, relikviák között eltöltött néhány óra egy valódi időutazással ért fel. Nem véletlen, hogy a RepTár 2016-ban Az Év Turisztikai Attrakciója címet is elnyerte. Mi még biztosan visszatérünk ide!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

Az alap- és technikai információk a RepTár honlapjáról származnak.
A bejegyzésben kizárólag saját képi anyag szerepel, nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!

További linkek:

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!
  • Köszönet a mult-kor.hu-nak, hogy programajánlójához a fotóim közül választott!

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.