Myrafälle, Myra-vízesések, Muggendorf, Ausztria

Közzétéve Ausztria
A gyerekeknek mászóka-paradicsom, vízi játszótér, tutajos kaland a Myra-tónál, a nagyobbaknak egy fantasztikus túra a Myra-vízesések (Myrafälle) mellett illetve a Hausstein-szikla körül. Ezt mind tudja a túra- és vízipark Muggendorf élményfalu, Ausztriában!
Egy napos vagy akár hétvégi programajánló – nem csak – kánikula esetére. Vigyázat: csodás, felejthetetlen élmények következnek!

(4.8/5)

A Myrafälle a Schneeberg és a Hohe Wand közvetlen szomszédságában, Alsó-Ausztria tartományban, a Bécsújhelyvidéki járásban, Muggendorf zsákfalucskában található. A közel 550 lakossal rendelkező települést — természeti elhelyezkedéséből fakadóan — a nyugalom, a csend, a barátságos idilli környezet jelzőkkel tudnám legjobban leírni.

A víz ereje

A Myrafälle durván 600 méter hosszú, 70 méter szintkülönbséggel, tehát nem túl nagy, de erős zubogókkal rendelkező természeti képződmény. A víz erejét már 1783-tól kezdve használták fafeldolgozásra, vagy vízkerekek segítségével árpát, búzát és zabot is őröltek az itt élők. Az 1800-as évek legvégén aztán egy mérnök fejéből pattant ki az ötlet, nevezetesen a víz energiájának hasznosítása – de már ipari méretekben. Meg is épült a vízesés felett egy áramtermelő turbina, 60 éven keresztül kábeleken szállították az áramot a közeli Bécsújhelyre. Ugyan a fejlesztés a völgyvidék lakóinak nemtetszését váltotta ki, a turbina azonban még ma is látható, emlékként utal egykori funkciójára.
De térjünk vissza napjainkhoz! Beérkezve a faluba ingyenes parkolási lehetőségekkel várják az ide látogatókat. Jó sokkal, mert a hely igen népszerű, az autók mellett tömött turistabuszok jönnek-mennek az osztrák fővárosból és külföldről egyaránt – szinte folyamatosan, leginkább hétvégenként. Mi hétköznap érkeztünk, szerencsénkre éppen nem volt zsúfolt a hely.

A Myra-tó és környéke

A parkolótól rövid sétával jutunk el a kristálytiszta Myra-tóhoz, ahol a korábban már említett fantasztikus vízi játszótér várja a kisebbeket. Van itt minden – csúszda, tutaj, vízi játékok – a gyerekek legnagyobb örömére.
S had említsem meg, hogy a játszótérrel szemben, a tó túlpartján alakították ki a falu óvodáját, hát nagyon irigylem a muggendorfi ovisokat!

A tóparton, a játszótér mellett van a vidéki házak stílusában épült hangulatos Myra-Stub’n Vendéglő, melyet a Klauser család üzemeltet. Nagy, napos tavi terasszal, a vidék és az itt lakó földművesgazdák termékeiből készült helyi ételspecialitásokkal várják az éhezőket, szomjazókat. Ne hagyjátok ki, mi leteszteltük, fantasztikus volt (figyelem: szerda szünnap)!

A vendéglő mellett található a bejárat illetve a pénztár. Itt tájékoztató prospektusok várnak, több nyelven is, na meg persze szuvenír bolt.
Az alábbi áttekintő térkép jól mutatja, milyen kiépített túraútvonalak közül választhatunk. Fontos, hogy a jegyünket ennek függvényében vásároljuk meg, illetve a vonalkódos kártyát őrizzük meg, ha visszafele is erre jövünk, mert be- és kiléptető automata kapu üzemel.

A Myrafälle mellet egyébként 11 információs táblát helyeztek el, ezeken mutatják be a helyi élővilágot, a környék történelmét, a vízi erőműt és a hozzá kapcsolódó érdekességeket. Minden táblán szerepel ez a kis térkép is, hogy lásd, éppen hol jársz az út során.

Áttekintő térkép a túraútvonalakról
(forrás: a turisztikai szervezet által kiadott prospektus)

A mi családi Myrafälle túránk leírása

Kék 01 jelzéstől, tehát a bejárattól (ahol a régi villamosmű van) indultunk s végig a kék jelzésen, közvetlenül a vízesés mellett és a felette épült hidakon haladtunk felfelé. Nyugodtan készülj úgy, hogy a hidakon és a (helyenként kicsit meredek) lépcsőkön nem leszel vizes a vízpermettől, de azért figyelj, mert néhol csúszós az út.
Itt említeném meg, hogy a Myrafälle-t 1885-ben az Osztrák Természetjáró Klub tette gyalogosan elérhetővé, az utat és a hidakat (szám szerint 26 hidat és 8 lépcsőt) pedig azóta a klub pernitz-muggendorfi szervezete tartja karban. A belépőjegy árával magát a szervezet munkáját támogatjuk.

Útközben elhaladtunk egy fűrészmalom mellett (kék 02 jelzés), illetve egy régi út maradványainál (kék 04 jelzés).
A felső duzzasztó tónál (kék 05 jelzés) egy újabb játszótér található, innen egészen elmentünk a Karnerwirt panzióig, melyet a Hollinger család üzemeltet. Ez ottjártunkkor éppen zárva volt, így sajnos nem tudtuk tesztelni…

A Karnerwirt panziónál mi visszafordultunk, s a zöld jelzésre tértünk rá. A zöld 08 pontnál tettünk egy kis kitérőt a Hausstein-szikla csúcsához (zöld 09). Megérte a fáradozás, azaz a sziklára mászás, mert egészen fantasztikus kilátás tárult elénk a csúcson! Jól látszódott nem csak a völgy, de a Schneeberg, a Rax és a többi környező hegy is. A Hausstein-szikla tetejére nem könnyű felmászni, kisebb gyerkőccel nem javaslom ezt a kitérőt…

Visszatérve a 08 ponthoz, a zöld jelzésen folytattuk tovább utunkat, innen tulajdonképpen végig lefelé haladunk. A zöld jelzésű úttal megkerültük a Hausstein-sziklát, ez az út pedig beletorkollik a felfelé már megtett kék jelzésű útba.

Leereszkedve, más szemszögből nézve is megcsodáltuk a vízeséseket, s a bejáratnál – némi szuvenír vásárlását követően – kilépve az automata kapun visszasétáltunk az autónkhoz s elbúcsúztunk Muggendorftól.

A fent leírt túránkat mi kb. 3,5 óra alatt tettük meg, de sokszor megálltunk fotózkodni. Csak a vízesés rész oda-vissza kb. 1,5 óra alatt megtehető, persze pihenők, bámészkodás függvényében.

Hasznos információk

A Myrafälle nyitva tartása: minden nap, reggel 8 órától egészen sötétedésig

Jegyárak (2019):

  • felnőtteknek (15 éves kortól) 5 euró,
  • gyereknek (6 éves kortól) 1,5 euró,
  • csoportkedvezmény van, kombinált jegy a Kőfal Kanyonhoz valamint éves bérlet is vásárolható.

Bankkártyával, hitelkártyával lehet fizetni.

Babakocsival, kerekesszékkel a túrautak nem járhatóak.

Kutyát pórázon tartva beengednek.

Tűzgyújtás, dohányzás szigorúan tilos, grillezési lehetőség nincs!

Utazás autóval: a déli autópályán a wöllersdorfi lehajtóig, aztán a B21-es országúton Pernitz központjáig, itt jobbra Muggendorf felé.
Budapest – Muggendorf távolsága: kb. 305 km, menetidő: kb. 3,5 óra pihenők függvényében.
Bécs – Muggendorf távolsága: 61 km.

A Myra-vízesés a Biedermeier-völgyi kerékpár- és túraúton haladva közvetlenül is elérhető. A kerékpárút Pernitzben leágazik, a jól látható jelzéseket követve a Myra-vízesesekhez jut el a biciklist.

Jó tudni, hogy májustól októberig a Myra-vízesések pénteken, szombaton és vasárnap, valamint ünnepnapokon sötétedéstől 23 óráig meg vannak világítva.

További információk a vízesésről itt olvashatóak.

További izgalmas látnivaló a környéken: túra a Steinwandklamm-hoz, a Kőfal Kanyonhoz, Alsó-Ausztria legvadabb szurdokához. A kanyon fő attrakciója a kb. 12 m magas létra, melynek tetejéről egy barlangba lépünk be. Vásárolj kombinált jegyet, ha ezt is meg szeretnéd nézni!

Remek családi programot, hétvégi kikapcsolódást nyújt a Myra-vízesések felkeresése, próbáld ki Te is!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját képi anyag szerepel,
nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!
Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.