Séta az óvárosban, Eisenerz, Ausztria

Közzétéve Ausztria

Eisenerz óvárosában sétálva tényleg időutazáson vesz részt az ember. Ez nem is csoda. A város büszke múltjára, óvja történelmi emlékeit. Ehhez társul még a környező természet érintetlensége és éles kontrasztként a helyi bánya emberkéz által formált, piramis alakú monumentális látványa. Ez az egyveleg mély benyomást tesz az erre járóra.

(4,7/5)

Eisenerz elhelyezkedése

Eisenerz Felső-Stájerországban, az Eisenerzi-Alpoktól délnyugatra és a Hochschwab-tól északkeletre, az Erzberg lábánál fekszik. Ennek a gyönyörű, évszázados bányász hagyományokkal rendelkező hegyi kisvárosnak négy szikla: az Eisenerzer Reichenstein, a Wildfeld, a Kaiserschild és a Pfaffenstein határozza meg az alaphangulatát.

Eisenerz történelme

A jelenleg mintegy 4000 lakossal rendelkező kisváros életét a kezdetektől fogva az Erzberg vasércének bányászata határozta s határozza meg napjainkban is. Az 1512-ben felszentelt Szent Oszvald plébániatemplomban állítólag felirat található, amely dokumentálta az ércbányászat alapítását 712-ben, tehát, több, mint 1300 évvel ezelőtt! Nagy valószínűséggel már korábban is bányásztak a környéken. Az Erzberg-i bányáról, annak történetéről itt írtam bővebben.

A városkába beérve szebb napokat látott bányászfalu hangulatba ütközünk, imitt-amott elhagyatott, elhanyagolt épületek sorakoznak a főúton. Az 1980-től kezdődő ipari világválság rányomta bélyegét Eisenerz-re is, a lakosság száma jelentősen megfogyatkozott. Nem véletlen, hogy az elmúlt évtizedtől a város próbálja a bányát turisztikai attrakcióként is működtetni, s úgy tűnik, az Erzberg Kaland (Abenteuer Erzberg) vonzó programjai igencsak népszerűek.

Az óvárosi séta kihagyhatatlan!

Az volt a tervünk eredetileg, hogy a Göstling-i kirándulásunkról hazafelé indulva, útba ejtjük mi is a bányát, s kipróbáljuk a Hauly-t. Aztán a helyszínen derült ki, hogy már csak délutánra tudtunk jegyet váltani. Így a bányatúránk kezdéséig kb. 3 óra állt rendelkezésünkre, hogy az óváros csodái közül néhányat megtekinthessünk.

Az óváros gyönyörű és magával ragadó! Több évszázados múltra visszatekintő építészeti emlékek köszöntik a látogatót. Szemmel látható, hogy Eisenerz városa büszke múltjára, óvja történelmének emlékeit. A város korhű épületei megihlették a filmrendezőket is, a műemlékek díszletként szolgáltak több játékfilmben is. 
A kitáblázott óvárosi körutat jó szívvel ajánlom egy kellemes sétálós nap programjaként.

Mi az Erzberg Kaland (Abenteuer Erzberg) parkolójától indultunk el sétánkra, ami remek kiindulópontnak bizonyult. A Trofengbach folyócska mellett megtett pár száz méteres séta után rögtön a szemünk elé tárult a városka másik meghatározó nevezetessége, a Szent Oszvald plébániatemplom (St. Oswald templom vagy Oswaldkirche) impozáns látványa. A templomnál rögtön hosszasan el is időztünk…

A Szent Oszvald Plébániatemplom

Az Eisenerz-ben található Szent Oszvald plébániatemplom Ausztria egyik legrégibb és lenyűgözőbb, Stájerország legnagyobb templomerődítménye. Művészi és kulturális tekintetben is kiemelkedik nem csak a régióban, de országos szinten is.
A késő gótikus templom — a bányához hasonlóan — szorosan kapcsolódik Eisenerz történelméhez, egyben évszázadok óta az Innerberg-i / Eisenerz-i egyházi közösség vallási központja.

Mi ugyan hátulról közelítettük meg a templomot, de közvetlenül a belvárosban található Bergmannsplatz épületétől érhető el a legkönnyebben, egy lépcsősoron keresztül.

A sok lépcsőt megéri megmászni, mert menet közben is nagyon szép kilátás nyílik a kisvárosra, s a környező hegycsúcsokra.

A többször átépített és fallal körülvett plébániatemplom története 1279-től kezdődően igencsak szövevényes, de szerencsénkre — német és angol mellett — magyar nyelvű táblák is segítenek ezt megismertetni a helyszínen.

Gondolom, kitalálható, hogy az erős falakkal mit védtek egykoron a helyiek a töröktől…

A templom nyitva tartása

Húsvéttól – Adventig: reggel 9 órától sötétedésig
Adventtől – Húsvétig: zárva tart, idegenvezetés és nyitás csak külön kérésre!

Ingyenesen látogatható.

További épített emlékek az óvárosban
  • A központban, a Bergmannsplatz-on 2011-ben újra megnyitott a gyönyörű Városi Múzeum (Stadtmuseum) a régi városháza épületében
  • Postamúzeum a Kammerhof épületében
  • Betlehem Múzeum
  • Cserzőműhely Múzeum
  • A Schwarzer Hof szinte teljesen eredeti állapotban fennmaradt középkori kohómester-ház
  • A korábban a bányászoknak műszakváltást jelző, majd a későbbiekben tűzjelzőként funkcionáló harangtorony (Schichtturm)
  • A Geyeregg-kastély

Amit még feltétlen érdemes betervezni a környéken, ha Eisenerz-ben jársz…
  • Eisenerz és Vordernberg között a Präbichl-hágón át járó fogaskerekű nosztalgiavasútat, az Erzbergbahn-t.
    Az 1891. szeptemberében, fogaskerekű vasútként megnyílt és 1978-ig gőzmozdonyokkal üzemeltetett Erzberg vasút kétségtelenül az ország legszebb vasútvonalai közé tartozik. A pálya szinte mindenütt messze a közutaktól halad, magasan rálátni a város háztetőire. A lenyűgöző kilátás mellett számos viadukton és alagútban kanyarog a vonat.
    A város Vordernberg-i részén, annak főterén találhatóak az Erzbergbahn pályaudvar felé mutató jelzőtáblák. A főtérről a vasútállomáshoz vezető sétány körülbelül 300 méter. Kb. fél úton van a múzeum.
  • A várostól északra fekvő, festői szépségű, képeslapra illő, smaragdzöld színű hegyi tavat, a turisták kedvelt célpontját, a Leopoldsteinersee-t. A tó 1 km hosszú, 31 méter mély, közvetlenül a part mellett, vízszintes terepen 3,9 km hosszan körbesétálható. Parkolás a part mellett, a tó északi végen megoldható. A tavon csónakázásra van lehetőség.

Eisenerz-ben és környékén sok szép látnivaló és program közül választhatunk igényeink, vérmérsékletünk alapján. Nekünk most csak egy nagyon kicsi szelet jutott mindebből, de amit felfedeztünk, az magával ragadott. Reméljük, hogy a közeljövőben lehetőségünk lesz hosszabban időzni és további élményeket gyűjteni ebben a csodaszép hegyi kisvárosban!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A bejegyzés nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek:

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!

Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.