Séta Hallstatt szívében, Ausztria

Közzétéve Ausztria
A sorozat utolsó részeként sétáljunk egyet Hallstatt szívében, ebben a gyönyörű barokk kisvárosban. Az első részben olvashatod, hogyan jutottunk el Hallstatt-ba, illetve a Salzbergbahn-ról is szó van. A második rész magáról a sóbányában tett túránkról szól.

(4.5/5)

Gyere, tarts velem egy séta erejéig Hallstatt-ba, ebben a festői környezetben elterülő városkában. Azt mondják, Ausztria egyik legszebb helye, 1997-ben az UNESCO Világörökségi listájára is felkerült. Sőt, a népszerű turistalátványosság annyira tetszett néhány kínai üzletembernek, hogy 2012-ben Hujcsou városban felépítették Hallstatt pontos mását.

Hallstatt-ban minden a sóról szól: mindig is meghatározta a város történelmét és jelenlegi arculatát is. A hallstatti emberek fizetőeszköze is évszázadokon keresztül a só volt. A város a kelta eredetű nevét is sóról kapta: hall = só, statt = állomás, helység.

A tó jelentősége

A várost egy közel 1 kilométeres alagúton keresztül autóval lehet megközelíteni, parkolás (óránként 4-5 euró!) kizárólag a város két végpontján lehetséges, a kialakított parkolókban. Vonattal is érkezhetünk, ez utóbbi esetben viszont hajóra kell szállnunk, mert a vonat megállója a településsel szemközt, a tó túlpartján van, a Salzkammergut vasútvonal mentén.

Az alagút egyébként kulcsfontosságú a hallstattiak életében, megépítése előtt a városkát csak néhány gyalogos ösvényen keresztül, vagy vízi úton, a Hallstatt-i tavon lehetett megközelíteni. A Habsburg uralkodók is hajón érkezve látogatták meg a várost több alkalommal is, ezzel is jelezve a sóbányászat kiemelkedő jelentőségét. A tó s a rajta keresztül folyó Traun folyó tette ugyanis híressé Hallstattot, hiszen a bányászat fénykorában a folyón szállították a sót, hogy aztán a Dunát elérve külföldre tudják vinni az árút.

A Hallstättersee egyike Salzkammergut 76 tavának, elég mély (legmélyebb pontja kb. 125 méter), ezért vize nyáron sem melegszik fel nagyon. Ennek ellenére minden strandja ingyenes, fürdőzésre csábít. S nem mellesleg remekül lehet rajta hajókázni vagy hattyúnak álcázott vízibiciklivel tekerni is.

Csak menj végig a Fő utcán

Mivel a tó és a sziklafal között igen szűk a hely, ezért a városka házai szorosan a szikla lábához vagy a tófenékbe vert cölöpökre épültek. A város tulajdonképpen egyetlen Fő utcából áll, ez az autók által sorompóval lezárt utca a tópart mellett található. Ha ezen a kellemes hangulatú, éttermekkel és kézműves portékákat kínáló boltokkal tarkított utcán végig sétálsz, nagyjából minden lényeges dolgot látsz.

Séta Hallstatt-ban: a Fő tér

Ez az út vezet a mesebeli kinézetű Fő térhez is. A háromszög alakú tér, mely régen piactérként funkcionált, igencsak parányi, azonban a virágos ablakú házikók, a helyhiányból adódóan a ház falára felfuttatott növények, köztük egy körtefa valami egészen elképesztő, varázslatos hangulatot adnak keretéül. A tér közepén áll a Szentháromság szobor, sarkában épült az evangélikus templom.

Lekanyarodva a Fő utcáról, lépcsőzve közelíthető meg Hallstatt egyik nevezetessége, a hegy oldalában található Mária Mennybemenetele templom, mely a 12-15. században, késő gótikus stílusban épült. Kertjében kapott helyet a példaértékűen gondozott, sziklafalba vájt temető. Miután ennek területe az idők során szűknek bizonyult, a templom melletti kis kápolnában létrehozták a Csontházat, ahová a halottak koponyáit helyezték el az idők során. Ez a látványosság nekünk most kimaradt.

A templomnál eszméltünk rá ugyanis, hogy későre jár, sajnos indulnunk kell, így az autóhoz vezető visszautat a hegy oldalában kanyargó utcában tettük meg egy darabig. Szerencsénkre, pontosan a gyönyörű vízesés mellett vitt az utunk, így ez sem maradt ki a látnivalók közül.

…és ami még kimaradt

Ami viszont nem fért bele egy napba, de legközelebb igyekszünk egy másik Hallstatt-i séta alkalmával pótolni, az a Kulturális Örökség Múzeumának meglátogatása, ahol a sóbányászat fejlődését, a bányászok életének bemutatását, Hallstatt történetét ismerhetjük meg. De végül is mindezekről kaptunk némi információt és látnivalót a sóbányában.

Fantasztikus, élményekkel igencsak teli napot töltöttünk ebben a festői szépségű városkában, méltán nevezik Ausztria gyöngyszemének!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját képi anyag szerepel,
nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!
  • Hallstatt kisokos – tippek, tanácsok, címek, térképek egy helyen! Minden, amire szükséged lehet egy élményekkel teli kiránduláshoz!
  • Hallstatt-i élményeim fotókkal elmesélve
Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.