Leckermoor lápvidék, Hochreit, Ausztria

Közzétéve Ausztria
Leckermoor – azaz finom láp. Alsó-Ausztria legnagyobb és legszebb lápjaként tartják számon, valóban különleges. Itt tényleg minden négyzet centiméteren fokozottan érződik osztrák szomszédaink természet iránti tisztelete és szeretete. Figyelem, egy kis tudományos szöveg is lesz! 🙂

(4.9/5)

Ezt látni kell!

Természetszerető család lévén a Leckermoor Természetvédelmi Terület meglátogatása volt az egyik konkrét helyszín, amit semmiképp sem akartunk kihagyni az 5 napos Göstling-i kirándulásunk ideje alatt. Még utazás előtt próbáltam feltérképezni a látogatás körülményeit, mert az már a internetet böngészve is világos volt, hogy a helyiek kiemelten óvják ezt a különleges területet.

A Leckermoor rövid történelme

A 25 hektáros természetvédelmi terület a közigazgatásilag Göstling an der Ybbs-hez tartozó Hochreith-ben található, mintegy 860 m tengerszint feletti magasságban. Ez a terület Ausztria egyik legnedvesebb régiója. A Leckermoor dagadóláp csak nevében őrzi állóvíz jellegét, szinte csak elhanyagolhatóan apró nyílt vízfelülete van. A lápok lassan fejlődnek, a talajban lévő tőzegmoha növekedésével a felszín dagad, mint a kenyér – innen származik a magyar dagadóláp elnevezés.

A lápvidéket számos káros beavatkozás sújtotta a múltban. 1939-1941 között például vízelvezető árkok kerültek kialakításra, majd mintegy 100 m3 tőzeget bányásztak ki onnan, aztán az 1970-es években lucfenyővel próbálták erdősíteni a területet. Ezek az átgondolatlan tevékenységek mind a láp létét veszélyeztették egykoron. 

Renaturáció = „visszatermészetesítés”

Ennek a nem túl szépen hangzó magyar fordításnak az eredetije (Renaturierung) a német szaknyelvben általánossá vált fogalom. A szóhoz kapcsolódó tevékenység elsősorban egy adott vízfolyás vagy vízfolyásszakasz természetes állapotának mesterséges eszközökkel való visszaállítását kívánja megvalósítani. A legfontosabb cél egy dinamikusan fejlődő, önfenntartó rendszer kialakulása, mely a tájtörténeti kutatások által rekonstruálható korábbi állapothoz hasonló.

Göstling an der Ybbs önkormányzata, a terület védelmét szolgálva 2004-2006 között egy renaturációs projekt keretében újra helyreállította az élő lápot. A mintegy 25 hektáros projektterület magába foglalta a magas réti lápterület kb. 9 hektáros magját és a régi kulturális táj értékes maradványait tartalmazó környezetét is.

A teljes projekt az Európai Unió figyelmét és támogatását is élvezte, a költségek felét az EU fedezte.

A siker nem maradt el

A projekt révén javult a mocsári vízgazdálkodás, a láp körüli pufferzónában természetes erdő alakult ki, ugyanakkor fontos feladat, hogy sikerüljön megakadályozni a pufferzónából érkező magok megtelepedését is, azaz a láp „beerdősülését”. A védett területté nyilvánítás azonban biztosítja, hogy a felemelkedett mocsár továbbra is zavartalan maradhasson a jövőt illetően, számos, a kihalás veszélyétől fenyegetett állat- és növényfajnak adhasson otthont.

Mindezeken túlmenően a Leckermoor dagadó lápvidék vonzó turisztikai célponttá tudott válni kicsiknek és nagyoknak egyaránt – a lehető legtermészetesebb módon.

Ennyi tudomány után jöjjön végre a kalandtúra!

A projekt kifutását követően, e különleges táj megőrzése és állapotának fenntartása mellett feladat lett a létrehozott tanösvény kihasználása illetőleg – vezetett túrák segítségével – az ismeretterjesztés is. A láp körüli vizes élőhely megnyitása izgalmas kalandnak ígérkezik. 

Hol is található ez a magashegyi lápvidék?

A Leckermoor Természetvédelmi Terület megközelítése egyszerű. Mi Göstling an der Ybbs-ből indultunk a B25-ös főúton, déli irányba. Még a város vége előtt valamivel, bal kéz felé kell élesen, felfelé indulva letérni egy keskenyebb műútra (jól ki lesz táblázva), s azon kb. 9 km-t kell még autózni. Az út elég kanyargós, hol fel, hol le visz, a táj pedig gyönyörű!

Egészen addig menj ezen az aszfaltozott úton autóval, amíg ezt a fából készült kiállító épületet meglátod. Itt tudsz majd ingyenesen parkolni, illetőleg innen indul a kb. 1,5 km hosszú, teljesen sík területen haladó körséta (tanösvény) a lápvidék területén.

A tanösvény

A teljes sétára kb. 1,5 – 2 órát szánj, ha kényelmesen szeretnél mindent látni, fotózni illetve, ha az információs táblákat is el akarod (kizárólag csak német nyelven) olvasni.

A kijelölt tanösvény nincs lezárva, konkrét nyitva tartási időre vonatkozó információt azonban nem találtam (észszerűen napkeltétől-napnyugtáig).

A tanösvényre ingyenesen beléphetsz, de Te is támogathatod a láp megmaradását! Adományodat egy kék színű madárházikóba teheted bele, melyet közvetlenül a tanösvény elején, az információs táblánál helyeztek ki.

Haladj az úton!

Külön felhívják a figyelmet, hogy az utakról semmiképpen se térjünk le! Kutyával is lehet sétálni, de kizárólag rövid pórázon tartva. Az út egyébként babakocsival is könnyen járható, viszont ebben az esetben érdemes a tanösvény elején a ház mellett jobbra elmenni a szélesebb murvás úton (a ház és a lovak között), a tanösvény első pár száz métere ugyanis egy keskeny csapás. Ez a két út egy ponton össze fog találkozni!

A gyerekekre is gondoltak

A tanösvényen 11 állomás és információs tábla röviden ad érdekes információkat a dagadó mocsarak kialakulásáról, a múltban történő felhasználásukról és a sokszínű, ritka természeti közösségekről. 

Az útvonalat a gyermekek igényeinek figyelembevételével is tervezték. Többek között játékos „forgó kockaállomás”, könyv alakú pillangó lexikon, „sokféleség kerék” várja a kisebbeket.

Séta a láp felett

A láp közepén található sötét tó, az úgynevezett „Moorauge„, azaz „A láp szeme„, egy fából készült sétányon közelíthető meg. Ez a mesterséges út valóban a láp felett épült. Ezen a vidéken kis szerencsével húsevő növényeket és a rendkívül ritka mocsári lepkéket is megfigyelhetünk.

Itt lakik például a fellápi gyöngyházlepke (Boloria aquilonaris), a Leckermoor lápvidék kabalája, amely egyike annak a néhány gyöngyházlepkének, melyek az északi sarkkör közelében és az északi mérsékelt égöv magashegységeiben (1000 m fölött) is megél.

Vezetett túrák a még nagyobb élményekért

Annak érdekében, hogy megértsük a természet működését, különösképpen a védett területek életét, fontos, hogy a természetet az emberek élőben is megtapasztalhassák. Ha többet szeretnél megtudni erről a csodás és érintetlen, különleges területről, akkor ajánlott egy vezetett túrát kipróbálnod.

A Zettel család – akinek tulajdonában van ez a gyönyörű vidék – májustól-októberig, minden hétfőn 15:30-kor, minden szerdán 9:00-kor és minden pénteken 15:30-kor szervez ilyen túrát.

Maga a Leckermoos terület a legszigorúbb védelmi kategóriával rendelkezik. Mindazonáltal a vezetett túrák mélyen bejutnak a terület belsejébe és így a világ természeti örökségébe. Ezek a különleges kirándulások oktatási misszió keretében zajlanak és csak korlátozott létszámmal indulnak, ezért előzetes regisztráció szükséges – közvetlenül a Zettel családnál!

Extra bónusz: ha van Wilde Wunder Card-od, akkor a túra ingyenes lesz számodra!

Kihagyhatatlan!

A Leckermoor dagadó lápvidék elsődleges célja az, hogy a természet és az abban zajló folyamatok a lehető legteljesebb mértékben emberi beavatkozás nélkül történjenek. A terület gondozóinak legfontosabb feladata ennek a természetes ékszernek a védelme. Minden más vágy alárendelt ennek a célnak.

Nem is tudnék más végszót írni, minthogy ezt a különleges tájat egyszer mindenkinek látnia kell!

Nyomtatóbarát verzió Nyomtatóbarát verzió

(A blogbejegyzésben kizárólag saját képi anyag szerepel,
nem megrendelésre készült, nem tartalmaz támogatott tartalmat!)

További linkek

  • A természet nagy inspirációs forrás. Kreatív élményeimért kattints ide (link)!
Hozzászólások (0)

Hozzászólás

Az e-mail címedet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket a * karakterrel jelöltük.